Aktualitātes
25.04.2022

Mārtiņa Ķibilda "Atslēgu" stāsti pārtaps grāmatā

Komentē
0

Turpinot žurnālista, televīzijas raidījumu autora un vadītāja Mārtiņa Ķibilda ieceri, ir sākts darbs pie viņa veidotā dokumentālā televīzijas raidījuma "Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi" satura apkopošanas tāda paša nosaukuma grāmatā. Grāmatā būs lasāmi 50 faktoloģiski un sižetiski aizraujoši stāsti, kas tā no neparastiem skatupunktiem populārzinātniskā veidā aplūkos zīmīgākie Latvijas vēstures atslēgas notikumi no 1918. gada līdz mūsdienām.

Grāmata būs latviešu, angļu un krievu valodā, un tās atvēršana plānota novembrī – Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB). Grāmatu papildinās arī plašs vizuālais materiāls.

Apjomīgais izdevums "Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi" mūsdienīgā un viegli uztveramā veidā stāsta par nozīmīgākajiem Latvijas vēstures notikumiem simt gados (1918–2018). "M. Ķibilds nebija vēsturnieks, taču šo jomu atzina par vienu no savas dzīves kaislībām. Tas atspoguļojas arī "Atslēgās", kur jaušama detektīva cienīga aizrautība un asredzīgs skats uz maz zināmām, tostarp neērtām Latvijas pagātnes ainām, lai katram tās padarītu saprotamas. Jaunā publikācija apiet ambīciju kļūt par akadēmisku pētījumu vai enciklopēdisku faktu krājumu, bet aicina ikvienu lasītāju – neatkarīgi no vecuma un vēstures zināšanām – uz kritisku sarunu, lai lauztu stereotipus par izšķirīgu valsts pagātnes notikumu gaitu un izceltu to būtiskās likumsakarības, kā arī saikni ar šodienu," raksta grāmatas veidotāji.

Grāmatu papildinās mācību palīglīdzeklis "Skolotāja burtnīca" Latvijas vēstures notikumu izziņai un apguvei skolās – īpaši vēstures skolotājiem veidoti mācību stundu plānu un konkrētu darba uzdevumu piemēri par "Atslēgās" aplūkotajiem tematiem. Stundu plāni veidoti pēc jaunā valsts pamatizglītības standarta ("Skola2030") par kompetenču pieeju mācību saturā. Šos papildmateriālus sagatavojusi Salaspils 1. vidusskolas vēstures skolotāja Annija Bergmane. Vienlaikus vietnē atslegas.tv skatāmas visas raidījuma "Atslēgas" epizodes, kas iztulkotas arī angļu un krievu valodā, sniedzot iespēju mācību saturu padarīt multimediālu un pieejamu gan latviešu, gan mazākumtautību, gan diasporas skolās.

Jau šobrīd grāmatu "Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi" iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā vietnē veikals.atslegas.tv – atsevišķi vai komplektā ar "Skolotāja burtnīcu". Savukārt nopirkto grāmatas eksemplāru varēsiet saņemt novembrī līdz ar tās atvēršanu un tirdzniecības sākšanu visā Latvijā.

Grāmatas "Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi" radošā komanda: projekta turpinātāja Ilze Grase-Ķibilde, redaktore Lilita Vaingārdnere, dizainere Madara Krieviņa, vēstures konsultante Annija Bergmane, grāmatas priekšvārda autors Dr.hist. Gustavs Strenga.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!