Foto: Voldemārs Johansons
 
Aktualitātes
11.09.2017

Mākslinieks Voldemārs Johansons jauno darbu veido Arktikā

Komentē
0

Mākslinieks Voldemārs Johansons un operators Māris Maskalāns piedāvā pirmo videoieskatu ekspedīcijā ekstremāla aukstuma un ledāju zonā Arktikā, kur iegūtais vizuālais un skaņu materiāls pārtaps jaunā audiovizuālā instalācijā "Prombūtne".

Johansons iesācis būvēt skaņas-kino skulptūru "Prombūtne", kas ļaus izstādes skatītājam sajust cilvēces un neskartas dabas attiecības: apjaust arktisko elpu, skaņu un varenību, modinot pārdomas par civilizāciju un izdzīvošanu šādos ekstremālos apstākļos. Darbs plānots kā telpiska daudzekrānu video instalācija, savienojumā ar īpaši šim darbam radītu skaņdarbu. Tas būs veltījums nemīlīgajai, taču reizē trauslajai Arktikas dabai. Darba pirmizrāde notiks 2018. gada februārī "Barents Spektakel" festivālā Norvēģijā.

"Pirmajā izpētes braucienā jūnijā kopā ar operatoru Māri Maskalānu devāmies tālu prom no civilizācijas, lai dokumentētu arktisko dabu.  Iegūtais vizuālais materiāls un kolekcionētās arktiskās skaņas tiks izmantots kā darba pamats, taču septembra beigās notiks otra ekspedīcija, kurā sadarbībā ar norvēģu saksofonistu Rolfu Ēriku Nīstremu radīsim ziemeļu iedvesmotu skanējumu. Par jaundarba filmēšanas un skaņas ieraksta vietu tika izraudzīts Svalbāras arhipelāgs, kas ir pasaulē vistālākā uz ziemeļiem esošā cilvēku apdzīvotā vieta. Svalbāra tiešā tulkojumā nozīmē "aukstā mala", kas atbilst vietas aprakstam, jo neviesmīlīgi auksto arhipelāgu klāj ledus un sniegs," stāsta Johansons.

Ekspedīciju dokumentēja Jānis Kešāns un Eva Johansone, lai skatītājiem uzskatāmi ilustrētu, kāds bijis darba radīšanas process un atbildētu uz jautājumu – kā top mākslas darbs. Šobrīd divu minūšu videomateriālā aplūkojams pirmā izpētes brauciena ceļš no Rīgas līdz Svalbārai, kurā redzama iespaidīgā ainava, polārā dienasgaisma, baltie kalni, sniegotie klajumi un ledāju masīvi. Tie tika fiksēti gan ar lidojoša bezpilota aparāta palīdzību, gan digitālo kameru.

Šis mākslas tematiski turpina mākslinieka Voldemāra Johansona iepriekšējos darbos sāktās studijas par fizikālās pasaules un cilvēka pieredzes saskarsmi. Iepriekšējais šīs sērijas darbs "Slāpes" guva plašu publikas un mākslas kritiķu atsaucību, kā arī tika nominēts Purvīša balvai.

Darba tapšanu atbalsta Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmā "Kultūra", Valsts Kultūrkapitāla fonds, "airBaltic" un "Gandrs". Filma producēta studijā "VFS Films".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!