Aktualitātes
12.12.2017

Mākslas muzejs dāvinājumā saņem Bernāra Venē darbu

Komentē
0

Noslēdzoties kultūras un mākslas portāla "Arterritory.com" rīkotajai izstādei "Mākslinieku radītās rotas. No Pikaso līdz Kūnsam. Diānas Venē kolekcija" Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē, franču tēlnieks Bernārs Venē kā pateicību par veiksmīgi realizētu projektu uzdāvinājis Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam savu lielformāta grafikas darbu "Effondrement: Arcs" (2013), kas ir pirmais viņa mākslas paraugs LNMM Ārzemju mākslas kolekcijā.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce saka: "Muzejs ar pateicību pieņem šo dāvinājumu. Lielformāta darbs, kvalitatīvi papildinot LNMM grafikas kolekciju, paliks kā apliecinājums lieliskai sadarbībai, kas veidojās izstādes "No Pikaso līdz Kūnsam" laikā."

Kā norāda LNMM, Bernārs Venē (Bernar Venet) ir viena no spilgtākajām aktuālās mākslas ainas personībām šodienas pasaulē, kas cieši saistīts gan ar ASV, gan Eiropas mākslas scēnu. Visbiežāk dēvēts par konceptuālistu, Venē strādājis atšķirīgos medijos – glezniecībā, instalācijā, zīmējumā, tēlniecībā, scenogrāfijā, kino, rakstījis mūziku un pat debitējis kā horeogrāfs. Bernāra Venē daiļrades centrālais elements ir līnija, kas tiek transformēta visdažādākajos veidos. Viņš ir viens no nedaudziem māksliniekiem, kura personālizstāde bija iekļauta Versaļas pils organizētajā ikgadējā laikmetīgās mākslas projektu ciklā – 2011. gadā sešu mēnešu garumā Venē lielformāta skulptūras vedināja Versaļas apmeklētājus iedziļināties mākslas, ainavas, arhitektūras, laika un vēstures attiecībās. 2016. gadā Starptautiskajā tēlniecības centrā Ņujorkā mākslinieks saņēma balvu par mūža ieguldījumu laikmetīgajā tēlniecībā.

No š. g. 4. novembra līdz 3. decembrim izstādes "Mākslinieku radītās rotas. No Pikaso līdz Kūnsam. Diānas Venē kolekcija" ietvaros bija apskatāmas 113 rotas, kuru autori ir 82 leģendāri un spilgti 20. un 21. gadsimta mākslinieki – Pablo Pikaso, Mens Rejs, Rojs Lihtenšteins, Makss Ernsts, Jojoi Kusama, Luīze Buržuā, Žans Kokto, Žoržs Braks, Nikija De Sentfāla, Lučio Fontana, Entonijs Gormlijs, Kīts Herings, Demjens Hērsts, Anišs Kapūrs, Joko Ono, Frenks Stella, Roberts Raušenbergs un citi. Tā bija iespēja iepazīt pasaules mākslas vēsturi koncentrētā formātā, kura arhitektonisko tēlu bija radījis latviešu dizaineru duets "MAREUNROL’S" (Rolands Pēterkops un Mārīte Mastiņa).

Mēneša laikā izstādi apmeklēja 13 000 skatītāju.

Kolekcionāre Diāna Venē (Diane Venet, Francija / ASV) savu neviltoto gandarījumu pauž "Arterritory.com" adresētajā elektroniskajā vēstulē: "Esmu bezgala priecīga. Šī Rīgas ekspozīcija man būs kā savveida etalons turpmākajā darbā."

Mākslinieku radīto rotu krājums no Rīgas atgriezies Parīzē, kur no 8. marta līdz 1. jūlijam Dekoratīvās mākslas muzejā (Musée des Arts Décoratifs) būs atvērta apjomīga izstāde ar darbiem no Diānas Venē kolekcijas.

Izstādi atbalstīja SIA "Alfor", Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic", "Porsche centrs Rīga", "LIVE RIGA", Francijas institūts Latvijā, viesnīca "Gallery Park Hotel", "P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības". Informatīvo atbalstu sniedza žurnāls "Pastaiga" un ziņu portāls "Delfi". Izstādes sadarbības partneris bija Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!