Aktualitātes
08.11.2017

LNMM sāk 10 sēriju video projektu "Vienas gleznas stāsts"

Komentē
0

10 video formāta mini-sērijās skatītājiem būs iespējams uzzināt vairāk par mākslas darbiem, kas aplūkojami Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pastāvīgajā ekspozīcijā "Latvijas māksla 1985–2000".

Video sērijas "Vienas gleznas stāsts" ir izglītojošs projekts, ar kura palīdzību plašākai auditorijai tiek pavērta pagaidām vēl detalizēti neiepazīta Latvijas mākslas lappuse – 20. gadsimta 80.–90. gadu perioda meistardarbi, kas LNMM pastāvīgajā ekspozīcijā ir redzami pirmo reizi. Šie video būs pieejami visiem mākslas mīļotājiem, jo sākot no šodienas tos varēs apskatīt muzeja "YouTube" kanālā un portālā "Satori", kā arī LNMM mobilajā aplikācijā. Projekts pilnā apmērā tiks realizēts līdz 2017. gada beigām, ik nedēļu publicējot jaunus mākslinieku stāstus. Paredzēts, ka ar laiku tos papildinās subtitri angļu un krievu valodā.

Unikāls ir fakts, ka šajās video īsfilmās ar personīgiem stāstiem par gleznu tapšanas vēsturi, to radīšanas laiku, idejām, tematiskajām līnijām un tēliem iepazīstina paši autori – ievērojami Latvijas laikmetīgās mākslas pārstāvji.

"Līdz ar muzeja vēsturiskās ēkas jaunatklāšanu un tās modernizēto veidolu Latvijas Nacionālais mākslas muzejs kļuvis sabiedrībai daudz pieejamāks, un mēs esam mērķtiecīgi strādājuši pie tā, lai attīstītu atvērtu un apmeklētājiem draudzīgu vidi, kuras radīšanā ir aicināta iesaistīties visplašākā sabiedrība. Esmu gandarīta par projektu "Vienas gleznas stāsts", jo mani vienmēr uzrunājis mākslinieku – autoru – tiešais vēstījums, viņu veidotais stāsts par savas daiļrades iekšējo procesu. Uzskatu, ka šāds dialogs ar mākslinieku ir nozīmīgs arī pārējai sabiedrībai. Tādēļ liela pateicība šīs programmas atbalstītājiem – advokātu birojam "Ellex Kļaviņš", kuru iniciatīva un finansiālais ieguldījums ļāva strādāt pie jauna projekta," teikusi LNMM direktore Māra Lāce.

Projekta pirmā dalībniece, gleznotāja Ieva Iltnere uzsvēra: "Domāju, ka "Vienas gleznas stāsts" ir lieliska ideja. Tieši personīgi stāsti kā pievienotā vērtība padara mākslu interesantu, iesaistošu, dzīvu. Stāsti, kas visiem nav zināmi, bet ir vienreizēji un unikāli. Tā ir papildus dimensija, personisks, dažkārt jocīgiem atgadījumiem piesātināts vēstījums – dzīva mākslas vēsture. Ar šo projektu mēs to varam izgaismot un atklāt plašākai sabiedrībai. Mēs tomēr esam auguši citā laikā, un daudzi par to vairs neko nezina."

Video projektā "Vienas gleznas stāsts" piedalās 10 autori: Ieva Iltnere "Krievu valoda" (1994), Daina Dagnija "Kritušais. I" (1987), Gints Gabrāns "Nazis, ar ko sev sagraizīt dirsu" (1995), Helēna Heinrihsone "Sieviete–Kristus" (1989), Ģirts Muižnieks "Dārzā" (1989), Juris Utāns "Pieturā" (1987), Sandra Krastiņa "Vai vējš?" (1999), Kristaps Ģelzis "Ņam Jums paika" (1998), Dzintars Zilgalvis "Pēdējais balkons. Veltījums Mākslinieku savienības Gleznotāju sekcijai" (1990), Andris Breže "Politkaste I" (1990), "Politkaste II" (1990), "Citātu kaste" (1990).

Šī sērija turpina 2016. gada rudenī iesākto LNMM izglītojošo projektu "Vienas gleznas stāsts", kura ietvaros Jaņa Rozentāla 150. gadadienai veltītajā izstādē apmeklētājiem tika sniegta iespēja uzzināt interesantus faktus par pazīstamākajiem vecmeistara darbiem.

Projekts tapis, pateicoties advokātu biroja "Ellex Kļaviņš" atbalstam, kas ir idejas iniciators, ziedojumu kampaņas organizētājs ieceres īstenošanai, kā arī līdzdarbojas tās realizēšanā. "Šogad septembrī mūsu dibinātais advokātu birojs "Ellex Kļaviņš" atzīmēja savu 25. dzimšanas dienu. Gatavojoties svētkiem, vēlējāmies sarūpēt arī kādu dāvanu, ko varam pasniegt gan muzejam, gan visiem mākslas draugiem Latvijā. Ceram, ka "Vienas gleznas stāsts" cilvēkiem palīdzēs vēl labāk izprast mākslas darbus un caur tiem iepazīt arī to radītājus – zīmīgas personības Latvijas mākslā," projekta prezentācijā sacījis advokātu biroja "Ellex Kļaviņš" līdzdibinātājs un vadošais partneris Filips Kļaviņš.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!