Aktualitātes
15.09.2018

LNMM atklās Purvīša balvas laureātu veidotu skaņas skulptūru

Komentē
0

No 15. septembra līdz 21. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā, Kupola zālē, būs skatāma un klausāma Annas Salmanes, Kriša Salmaņa un Kristapa Pētersona lielformāta skaņas skulptūra "Daudzskanis".

Mākslinieku trio - Anna Salmane, Krišs Salmanis un Kristaps Pētersons - ir viena no retajām multižanriskajām parādībām Latvijas aktuālās mākslas ainā. Šīs kopas projektu zīmīgākais raksturlielums ir vizuāli minimālistisks un konceptuāls tēls, kura emocionālās un intelektuālās būtības izteicējs, instruments ir skaņa. 2017. gadā grupa ieguva Purvīša balvu par darbu "Dziesma" (2015).

Lielformāta skaņas skulptūra "Daudzskanis" radīta īpaši Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālei. Šī objekta inspirācijas avots ir britu astrofiziķa Freda Hoila (Fred Hoyle) zinātniskās fantastikas romāns "Melnais mākonis" (1957), kur uzmanības centrā ir jēdziens "saprašanās". Vēstījuma sižetiskā attīstība apliecina, ka tieši tā ir izšķirīgi svarīga. "Daudzskaņa" autori uzsver, ka reālajā pasaulē "saprašanos bieži sarežģī kultūras, izglītības, pieredzes, individuālā rakstura, dzimtes un dzīves posma īpatnības. Pilnīga saprašanās ir reti sasniedzama, bet tiek nepārtraukti pieprasīta. Izvirzot saprašanos par nepieciešamību, atšķirīgi viedokļi izraisa rūgtumu. Mainot skatpunktu un atšķirīgumu pieņemot par pamatstāvokli, cieņpilna nesaprašanās atbrīvo un bagātina."

"Daudzskanis" ir mehānisks lielizmēra stabuļu instruments. Dzirdama četrbalsīga polimetrija stingrā stilā. Katra stabule te spēlē savā ritmā, taktsmērā, tempā un augstumā. Dažādās skaņurindas jaucas un pārklājas, sekojot savam algoritmam. Tomēr katrā ciklā ir mirklis, kad to trajektorijas satiekas.

Izstādi "Daudzskanis", kas ir Purvīša balvas speciālprojekts, realizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar kultūras projektu aģentūru "INDIE", mākslas un kultūras portālu "Arterritory.com". Skulptūras radīšanu konsultējis mākslinieks Oskars Poikāns, bet to izgatavojis Oskars Plataiskalns ("Dizaina darbnīca"). Projektu atbalsta Purvīša balvas patrons SIA "Alfor".

Jāpiebilst, ka "Daudzskanis" ir mākslinieku trio trešais kopīgi realizētais darbs. Pirmais kopdarbs bija "Dziesma" (2015), par ko viņi saņēma "Purvīša balvu" 2017. gadā, tam sekoja "Edīte" (2016) Cēsu mākslas festivālā.

Skaņas skulptūras atklāšana ievadīs "Purvīša balvas 2019" pasākumus. Balvas laureāts tiks nosaukts 12. aprīlī īpašā ceremonijā mākslas centrā "Zuzeum". Balvas kandidātu darbu izstādi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē būs iespējams apskatīt jau pirms laureāta paziņošanas – no 2019. gada 23. marta līdz 9. jūnijam. Laikā no izstādes atklāšanas līdz laureāta nosaukšanai skatītājiem būs iespēja balsot arī par savu favorītu, kas tāpat kā balvas ieguvējs taps zināms "Purvīša balvas 2019" ceremonijā.

Purvīša balvas laureātu izvēlēs starptautiska žūrija septiņu profesionāļu sastāvā. Šobrīd savu dalību žūrijā ir apstiprinājuši:

  • Udo Kitelmans (Udo Kittelmann), "Nationalgalerie - 17" Berlīnes muzeju apvienības (Berlīne) direktors;
  • Milēna Orlova, izdevuma "The Art Newspaper Russia" galvenā redaktore;
  • Galila Barzilai - Olandē (Galila Barzilai Hollander), mākslas kolekcionāre (Beļģija);
  • Ursula Krincingere (Urzula Krinzinger), Galerie Krinzinger (Vīne) vadītāja un īpašniece;
  • Imants Tillers, latviešu izcelsmes austrāliešu mākslinieks (Kūma);
  • Māra Lāce, LNMM direktore;
  • Jānis Zuzāns, Purvīša balvas patrons, SIA "Alfor" valdes priekšsēdētājs.
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!