Aktualitātes
11.11.2015

LKA konferences ietvaros notiks diskusija par mākslinieka sociālo atbildību

Komentē
0

Ceturtdien, 12. novembrī, no plkst. 15:45 līdz 17:15 starptautiskās zinātniskās konferences "Kultūras krustpunkti IX" ietvaros Latvijas Kultūras akadēmijā, Ludzas ielā 24, notiks diskusija par mākslinieka sociālo atbildību. Diskusija būs vērojama  arī tiešraidē portālā "Satori.lv".

Diskusijas kontekstu iezīmē sociāli aktīvas mākslas trūkums Latvijā. Jau vasarā diskusijā par līdzīgu tēmu sarunu festivālā "Lampa" tās dalībnieki secināja, ka lielākoties atsaucamies uz ārzemju piemēriem, bet Latvijā ir salīdzinoši maz mākslinieku gan kino, gan teātrī, gan vizuālajā mākslā, kas ieņem sociāli un politiski aktīvu pozīciju – dzīvē un mākslā. Tas, protams, nenozīmē, ka visiem vienmēr būtu jārunā par šādām tēmām, taču kopumā, šķiet, valda pārāk liels inertums. Gan notikumi Ukrainā, gan bēgļu krīze ir aktualizējuši nepieciešamību apzināt mākslinieka un mākslas lomu diskusijā par sabiedrībai būtiskiem jautājumiem.

Diskusijā piedalīsies dramaturgs Jānis Balodis, režisore Krista Burāne, politoloģe Iveta Kažoka, režisors Elmārs Seņkovs, filozofs Vents Sīlis. Diskusijas moderatore: Zane Kreicberga.

Diskusijas sākumā filozofs Vents Sīlis pastāstīs par atbildības jēdzienu un konceptu filozofiski: kopš kura laika un kādā kontekstā ir aktualizēts cilvēka un mākslinieka atbildības jēdziens, un kā tas mainījies? Kādas ir tā robežas? Kā korelē mākslinieka atbildība ar mākslinieka izteiksmes brīvību?

Savukārt politoloģe Iveta Kažoka ieskicēs atbildības konceptu juridiskā un politskā aspektā: kā no juridiskā viedokļa vērtēt atbildības kā morāli ētiskas kategorijas piemērošanu? Ko īsti nozīmē un kādos apsvērumos balstās daudzinātā "politiskā atbildība"? Vai atbildības jēdziens nav devalvējies un kļuvis tikai par retoriku, kam nav nekādu (t.sk. juridisku) seku? Vai juridiskā un politiskā kontekstā iespējams runāt par mākslinieka sociālo atbildību?

Mākslinieki Krista Burāne, Jānis Balodis un Elmārs Seņkovs dalīsies ar savu izpratni par mākslinieka sociālo atbildību, balstoties konkrētos Latvijas un ārzemju piemēros un aicinot auditoriju uz diskusiju par jautājumiem: vai ir iespējams veicināt mākslinieku sociālo atbildību? Vai mākslas kritiskais potenciāls tiek pietiekami pielietots? Kas ir ētiska un ekoloģiska mākslas prakse, un kā tā iespējama mūsdienās?

Vairāk par no LKA starptautisko zinātnisko konferenci "Kultūras krustpunkti IX" un programmu, kas norisināsies no 12. līdz 14. novembrim, iespējams uzzināt šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!