Aktualitātes
01.08.2018

Liepājā būs skatāma Boba Dilana dziesmās balstīta dejas izrāde

Komentē
0

29. septembrī plkst. 22.30 mūsdienu mākslas festivāls "Liepājas Mākslas forums" aicina uz dejas izrādi "Lizbeta Gruveza izdejo Bobu Dilanu", kur intīmā vakara gaisotnē pasaulslavenā beļģu horeogrāfe un dejotāja Lizbeta Gruveza (Lisbeth Gruwez) izdejos popmūzikas poēta Boba Dilana (Bob Dylan) dziesmas.

Gruvezai dejojot, Boba Dilana 60. un 70. gadu dziesmas uz vinila platēm atskaņos komponists Mārtens van Kauvenbergs (Maarten Van Cauwenberghe). Izrāde notiks Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars".

Lizbeta Gruveza sāka dejot klasisko baletu, kad viņai bija 6 gadi un profesionālas dejotājas izglītību turpināja, studējot Stedelijk Instituut voor Ballet un P.A.R.T.S. Beļģijā. 1999. gadā dejotāja sāka strādāt provokatīvā beļģu multimākslinieka Jana Fabra (Jan Fabre) deju "laboratorijā". Jans Fabrs īpaši Gruvezai iestudēja savu skandalozo dejas izrādi "Quando l’uomo principale è una donna" (2004), kur viņas kailais dejotājas ķermenis, aizvien pārsteidzot skatītāju ar neiedomājamu virtuozitāti, dejas laikā vairākkārt transformējas no vīrieša uz sievieti, no cilvēka uz dzīvnieku, no taisnas līnijas uz apli utt. Tieši ciešā sadarbība ar Fabru Gruvezai atnesusi pasaules slavu.

Kopā ar mūziķi un komponistu Mārtenu van Kauvenbergu Lizbeta Gruveza 2007. gadā Beļģijā izveidoja laikmetīgās dejas un izrādes grupu "Voetvolk", kura uzstājusies Aviņonas festivālā, Gugenheima laikmetīgās mākslas muzejā Bilbao, Venēcijas biennālē un citās pasaules mēroga kultūrtelpās. Tieši kopā ar van Kauvenbergu Gruveza uzstāsies arī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars".

"Lizbetas Gruvezas deja ir vesela pasaule! Viņas meistarība un pārcilvēciskā jauda neslēpjas tikai tehniski apbrīnojamā izpildījumā, tā vietā viss dejotājas ķermenis kalpo kā neticami virtuozs instruments, kurš atspoguļo ideju par pasauli – emocijas, filozofiskas pārdomas, visu dzīvi.  Gruveza ir savas mākslas gigants – viņai tikai atliek parādīties uz skatuves, kad skatītājs jau ir pilnīgā viņas varā!" uz dejas izrādi aicina koncertzāles "Lielais dzintars" un "Liepājas Mākslas foruma" mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Par izrādi "Lizbeta Gruveza izdejo Bobu Dilanu" Šveices laikraksts Tribune de Genève raksta: "Gruvezas kustību precizitāte ir apburoša, un to atkārtojums – hipnotizējošs. Viņa galvu uz priekšu noliec miljoniem reižu, griežas un griežas miljoniem reižu. Līdz sasniedz reiboni. Viņa un skatītājs."

Biļetes, sākot no 7 eiro, nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā. Apmeklētājiem tiek piedāvāta arī "Liepājas Mākslas foruma" kopbiļete, kas līdz 1. septembrim pieejama par īpaši labu cenu – 40 eiro par desmit pasākumiem.

Par "Liepājas Mākslas forumu"

Mūsdienu mākslas festivāls "Liepājas Mākslas forums" no 28. līdz 30. septembrim Liepājas koncertzālē piedāvās kopumā desmit dažādu žanru notikumus un aicinās klātienē sastapt spilgtus māksliniekus no Latvijas un savu žanru līderus no ārvalstīm. Festivāls sola pārsteigt ar Eiropas un pasaules skatuves mākslas šedevriem, izpaužoties gan mūzikā un dejā, gan teātrī, kino, vizuālajā mākslā un vēl nepieredzētās dažādu žanru saplūsmēs. Festivālu organizē SIA "Lielais Dzintars", tas tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas pašvaldības un Liepājas Kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu. Visa festivāla programma pieejama internetā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!