Izrādes "Zilā istaba" publicitātes attēls
 
Aktualitātes
18.01.2018

Latvijas teātri izziņo vairākus jauniestudējumus

Komentē
0

Latvijas Nacionālajā teātrī pie sava režijas diplomdarba "ART" strādā Jānis Vimba, Liepājas teātrī Regnārs Vaivars iestudē kamerkomēdiju "Zilā istaba", savukārt Valmieras teātrī Indras Rogas vadībā top muzikāls lieldarbs "Vidzemnieki".

25. janvārī Latvijas Nacionālā teātra LMT Jaunajā zālē pirmizrādi piedzīvos Jāņa Vimbas diplomdarba izrāde Jasmīna Rezā "Art". Tās pamatā ir smalka, cilvēku pētoša luga par trīs draugu attiecībām ar mākslu, sievietēm un citam ar citu, kurā pēc ilgāka pārtraukuma kā draugi satiksies trīs kursabiedri – Ainārs Ančevskis, Mārtiņš Egliens un Egils Melbārdis.

Par lugas izvēli Jānis Vimba stāsta: "Jau pirms režijas maģistrantūras lasīju dažādas lugas, lai saprastu, vai lasot redzu un jūtu, kā tās iestudēt. Starp trim četrām spēcīgām idejām nolēmu, ka Rezā "Māksla" varētu būt tas, ar ko es gribētu pacīnīties. Protams, visi darbi, kas mani uzrunā, kaut kādā ziņā ir personīgi. Jebkuram režisoram tā vajadzētu būt. Mani uzrunāja draudzības tēma. 15 gadu trīs cilvēki uztver cits citu par labākajiem draugiem – tas ir personīgi. Man arī laiku pa laikam rodas jautājums, vai tie draugi, kas man ir draugi, patiešām ir draugi. Un otrādi – vai tie, kas nav draugi, ir mani nedraugi. Cik ļoti mēs, draudzējoties jau kopš pamatskolas, cits citu saprotam."

Izrādē piedalās viena no Latvijas labākajām bundziniecēm Nellija Bubujanca.

Jau vairāk nekā mēnesi Liepājas teātrī strādā režisors Regnārs Vaivars, veidojot Deivida Heira lugas "Zilā istaba" iestudējumu, kuru režisors žanriski nodēvējis par kamerkomēdiju divos cēlienos un desmit istabās.

Britu dramaturgs Deivids Heirs lugu "Zilā istaba" sarakstījis 1998. gadā, par pamatu ņemot Artura Šniclera darbu "Rondo".  Tas ir stāsts par desmit pāriem desmit negaidītās situācijas. Students un precēta sieviete, precēta sieviete un deputāts, deputāts un modele… un tā tālāk. Desmit stāsti par mīlestību, seksu un jaunu dzīvi, kurā ik reizi satiekas iepriekšējā stāsta varonis ar nākamo, lai atkal ļautos attiecību sarežģītajiem līkločiem.

"Manuprāt, šis ir stāsts par cilvēku vēlmi attīrīt sevi no šaubām, nedrošības un nepatīkamām pagātnes atmiņām. Jā, bieži vien ļoti absurdā un smieklīgā veidā, bieži vien uz otra cilvēka rēķina! Bet ar vienu mērķi – atkal izjust patiesu mīlestību. Tīri mani, mazgā mani, un es atkal kļūšu baltāks par sniegu," par lugu saka R. Vaivars.

Izrādē piedalīsies aktieri – Inese Kučinska, Agnese Jēkabsone, Gatis Maliks un Leons Leščinskis, kuram šī ir otrā sadarbība ar režisoru. Kopā ar režisoru pie izrādes tapšanas strādā kostīmu māksliniece Madara Botmane, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis un scenogrāfa asistents Toms Grīnbergs. Scenogrāfiju un kustību partitūru veido pats režisors.

Iestudējums pirmizrādi piedzīvos 10. februārī.

Savukārt 23. februārī Valmieras teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos muzikāls lieldarbs "Vidzemnieki". Tas top, apvienojoties režisorei Indrai Rogai, dramaturģei Justīnei Kļavai, scenogrāfei un kostīmu māksliniecei Annai Heinrihsonei, komponistam Mārcim Auziņam, horeogrāfei Ingai Raudingai, gaismu māksliniekam Jānim Sniķerim un bezgalīgajam stāstniekam Rūdolfam Blaumanim. Izrāde "Vidzemnieki" ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums.

Rūdolfs Blaumanis ir vidzemnieks. Par viņa attiecībām ar latviešiem un Latviju režisors Jānis Streičs saka: "Blaumanis mums visiem ir bērnība, kad valsts vēl nebija. Bērnība ir tas gaišais laiks – gan ētisko uzstādījumu ziņā, gan tajā, ka darbs darīja prieku, ka savu iztiku varēja nopelnīt savām rokām, kad zemei bija sava vērtība. Valsts bērnība. Blaumanis mums mantojumā ir atstājis nacionālā rakstura kodu, lai mēs, atšifrējot to, piekļūtu pie savām saknēm, lai tiekam pie savas pašcieņas, lai mēs caur šo kodu varam rakstīt savu tautu mūžībai".

""Vidzemnieki" – tie ir zem viena nosaukuma apvienoti Rūdolfa Blaumaņa mazāk zināmie stāsti un noveles. Kaut arī stāsti ir sarakstīti gandrīz pirms simts gadiem, tie ir par mums pašiem – latviešiem – mūsu ikdienas cīņām, bēdām, šaubām, priekiem, ilgām un sapņiem. Blaumanis tik ļoti ir mīlējis latviešu cilvēka dvēseli un tā sarežģīto, pretrunīgo dabu, vienlaikus nebūdams akls - līdzās baltumam redzēdams arī melnumiņus, kas brīžiem spēja sagandēt vai visu cilvēka mūžu, ka tā bija kļuvusi par viņa vienīgo un vissvarīgāko vielu," par topošo izrādi saka režisore Indra Roga.

Izrādē piedalās: Aigars Apinis, Kārlis Arnolds Avots, Elīna Dambe, Alise Danovska, Rūta Dišlere, Kārlis Freimanis, Rihards Jakovels, Pauls Iklāvs, Mārtiņš Liepa, Kārlis Neimanis, Ilze Pukinska, Ieva Puķe, Rihards Rudāks, Uldis Sniķers un Elīna Vāne.

Izrāde "Vidzemnieki" arī 24. un 25. februārī.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!