Aktualitātes
09.02.2019

Latvijas Performances mākslas centrs izsludina virkni meistarklašu

Komentē
0

Februāra vidū Latvijas Performances mākslas centrs piedāvā meistarklases un lekcijas, ko vadīs pasaulē atzīti performances mākslinieki no ASV, Norvēģijas un Dānijas.

24. februārī sadarbībā ar RISEBA H2O6 Arhitektūras un mediju centru ir iespēja piedalīties ASV mākslinieces Morīnas Flemingas performancē-lekcijā "Mākslas mainīgā loma sabiedrībā". Šajā pašā dienā notiks arī Dānijas mākslinieces Tīnes Luīzes Kortemandas meistarklase "Jaunie ziemeļu rituāli", savukārt dienu iepriekš, 23. februārī, būs iespēja piedalīties Norvēģijas mākslinieku Anetes Frīdrihas Johansenas un Jana Egīla Finnes atvērtajā sesijā.

Visās meistarklasēs ir ierobežots vietu skaits, tāpēc interesenti tiek aicināti tām pieteikties savlaicīgi, sūtot epastu uz [email protected] līdz 21. februārim.

Meistarklase-atvērtā sesija "Ķermeņa sensitivitāte performancē"

Meistarklase "Atvērtā sesija – ķermeņa sensitivitāte performancē" notiks 23. februārī pl. 13.00 - 17.00 mākslinieku rezidenču un izglītības centrā MĀ TELPA, to vadīs mākslinieki no Norvēģijas Anete Frīdriha Johansena (Anette Friedrich Johannessen) un Jans Egils Finne (Jan-Egil Finne).  Meistarklases darba valoda būs angļu valoda. Pirms tam pl. 10.30 - 12.30 bez maksas būs iespējams apmeklēt "Artist talk" jeb mākslinieku, meistarklases vadītāju stāstījumu par savu pieredzi, projektiem, kā arī darbību Performances centrā Bergenā (Norvēģija).

"Atvērtā sesija" kā koncepts ir radies Norvēģijā, "Performance Art Bergen" centra paspārnē. Tā ir grupas performance publiskā telpā, kā arī jaunu, pārsteidzošu ideju un ekspresiju testēšanas platforma. Nav svarīgi, ka ideja ir pilnībā formulēta iepriekš, jo tā var attīstīties, arī sekojot procesam.

Meistarklases ideja ir ķermeņa sensitivitātes attīstīšana tagadnes situācijā, uzticoties ķermeņa spontanitātei un intuīcijai. Meistarklasē tiks pētītas robežas un mijattiecības, kur saskaras sāpes, garlaicība, atkārtojuma elements, uztvere un laika dimensijas.

Meistarklase ir piemērota ikvienam, jo neprasa īpašu iepriekšēju sagatavotību. Tā aicina būt atvērtam uz nezināmo, jauno pieredzi, kur nav jēdzieni "pareizi /nepareizi".

Meistarklasē būs nepieciešama pierakstu klade, rakstāmais, ērtas drēbes kustībām un dažādi materiāli – kā patīkami, tā nepatīkami (piemēram, papīrs, tekstils, akmeņi u.c.).

Meistarklase var būt noderīga māksliniekiem, horeogrāfiem, režisoriem, dejotājiem, improvizatoriem, aktieriem, kā arī psihologiem, mākslas terapeitiem, ķermeņa psihoterapeitiem un citiem, izzinot jaunas ekspresijas iespējas un sastopot savus stereotipus, attīstot ķermenisku sensitivitāti, izpētot personiskās robežas, kontroles mehānismu mazināšanas iespējas, kā arī radošumu, darbojoties grupā.

Performance-lekcija "Mākslas mainīgā loma sabiedrībā"

Pirmo reizi Latvijā 24. februārī pl. 17.00 būs iespēja redzēt un dzirdēt unikālu pasaulslavenās mākslinieces, "Fulbright Specialist" ieguvējas Morīnas Flemingas performanci-lekciju, kas notiks RISEBA H2O6 Arhitektūras un mediju centrā. Par Morīnas skatuves darbiem ar aizrautību raksta izdevums "The New York Times": "..viņa spēj iziet ārpus materiālās pasaules un ieiet tīrā gara valstībā... brīnumaina horeogrāfiska metamorfoze."

Performances-lekcijas formāts sākotnēji tika izstrādāts un prezentēts Džuliarda dejas skolā (Juilliard School Dance Division) Ņujorkā. Performances-lekcijas ietvaros būs redzami videofragmenti no Flemingas skatuves darbiem, kas apvienoti ar naratīviem tekstiem, kuri paskaidro Flemingas darbu filozofisko pamatu, attiecībā uz mainīgo mākslas lomu sabiedrībā.

Horeogrāfe un performances māksliniece Morīna Fleminga radījusi oriģinālu vizuālā teātra formu, ieviešot sirreālu kustību poēzijas valodu, kas asociatīvi atgādina ikonu vai klasikās mākslas kanonus. Viņas darbi saņēmuši starptautisku atzinību nozīmīgos festivālos Itālijā, Japānā, Islandē, Francijā, Kolumbijā, Korejā, Brazīlijā un ASV. Morīna ir saņēmusi dažādas stipendijas un apbalvojumus, tai skaitā Fulbright stipendiju. Māksliniece sadarbojusies ar dramaturgu Deividu Henriju Hvangu (David Henry Hwang), komponistu Filipu Glāsu (Philip Glass), gaismu un vizuālo mākslinieku Kristoferu Odo (Christopher Odo). Izrāde "B. Madonna" tiks prezentēta Rīgas Performances festivālā "Starptelpa".

Meistarklase "Jaunie ziemeļu rituāli"

Meistarklase "Jaunie ziemeļu rituāli" notiks 24. februārī pl. 13.00 - 18.00 mākslinieku rezidenču un izglītības centrā "MĀ TELPA", to vadīs māksliniece no Norvēģijas Tine Louise Kortermand. Pirms tam pl. 10.30 - 12.30 bez maksas būs iespējams apmeklēt "Artist talk" jeb mākslinieku, meistarklases vadītāju stāstījumu par savu māksliniecisko pieredzi, redzējumu, projektiem, kā arī darbību Ziemeļu performances mākslas centrā.

"Jaunie ziemeļu rituāli" ir hibrīds starp performances mākslu, jauno cirku, vizuālo mākslu, klasisko un popmūziku, video un mākslas instalāciju. Tā ir jauna skatuves performances forma, kas izmanto interakciju ar publiku. Šo konceptu ir inspirējušas filozofa M. Bahtina idejas par karnevālu kā robežsituāciju, kurā ikdienas dzīve apstājas un notiek rituāla pāreja starp dzīvi un mākslu. Karnevāls piedāvā iespēju radīt jaunu identitāti. Uzliekot masku, rodas iespēja radīt arī jaunas attiecības. "Jaunie ziemeļu rituāli" īpašu uzmanību pievērš atšķirībām un uzskata tās nevis par vājo posmu, bet gan par spēku.

Meistarklase sagatavos un ievedīs īpašā teritorijā – robežā starp dzīvi un mākslu. Meistarklases ietvaros dalībnieki strādās ar ķermeni, skaņu, vārdu gleznām un radošumu tagadnes situācijā. Viens no fokusiem būs arī savstarpējo attiecību un mainītās identitātes izpēte. Meistarklasē izmantos grotesku, spēles un rotaļu elementus, ko iespaidojuši tādi seni rituāli kā islandiešu Bolludagur, Sprengidagur, Öskudagur, zviedru Påskkärring, Midsommarstången un dāņu Fastelavstønde. Meistarklase aicina apvienoties, neņemot vērā nacionalitāti vai individualitāti. Karnevālā dalībnieki var atļauties mainīt identitāti, atļauties būt traki vai kautrīgi, un tas tiek cienīts un respektēts.

Meistarklase ir piemērota ikvienam, jo neprasa īpašu iepriekšēju sagatavotību. Tā aicina būt atvērtam, sagaidot nezināmo, jauno pieredzi. Dalībniekiem lūgums ņemt līdzi blāvi mirdzošas lietas, kā pērles, zeltu, spalvas u.tml. Lūgums ģērbties ērti.

Plašāka informācija par meistarklasēm un dalības maksu pieejama Latvijas Performances mākslas centra feisbuka lapā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!