Karols Radziševskis. Kadrs no filmas "Amerika nav tam gatava", 2012.
 
Aktualitātes
01.11.2019

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs atklās izstādi Ņujorkā

Komentē
0

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar "James Gallery" šī gada 19. novembrī Ņujorkā atklās vairāku gadu pētniecības un izstāžu projekta "Pārnēsājamās ainavas" pēdējo izstādi "Portable Landscapes. Memories and Imaginaries of Refugee Modernism" ("Pārnēsājamās ainavas. Bēgļu modernisms, atmiņas un iztēle"), kas seko atšķirīgiem Latvijas emigrācijas un trimdas stāstiem, aplūkojot tos plašākā mākslas norišu, migrācijas un globalizācijas kontekstā.

Cikla "Pārnēsājamās ainavas" pēdējās izstādes centrā ir latviešu trimdas mākslinieku un literātu grupa "Elles ķēķis", kuras dažādās radošās izpausmes tās aktivitātes posmā no 1950. līdz 1970. gadiem atsedz paralēlu lappusi Latvijas mākslas un kultūras vēsturē, kad Otrā pasaules kara notikumu iespaidā tūkstošiem cilvēku devās bēgļu gaitās. Izstāde arī plašākā kontekstā pievēršas māksliniekiem un radošajam fenomenam, kas veidojies migrācijas iespaidā, priekšplānā izvirzot mazāk zināmu stāstu tīklojumu. Izstādē apskatīti virzieni un individuāli mākslinieki, kas balstījuši, kā arī dažādojuši un izaicinājuši kopīgo mākslas vēstures naratīvu. Paralēli vēsturiskajiem stāstiem, kas atklāsies dažādos arhīvu materiālos, mākslas darbos un artefaktos, izstādē piedalās arī mūsdienu mākslinieki, kuri savos darbos pievēršas migrācijas tēmai vai ar savām interpretācijām papildina kādu no izstādes naratīviem. Akcentējot dažādības nozīmi, atšķirīgos modernismus un mazāk zināmus strāvojumus, izstāde uzsver, ka gan pagātnes, gan mūsdienu norises ir dzīvs process, kas nemitīgi tiek radīts un pilnveidots.

Izstādē piedalīsies mākslinieki Daina Dagnija, Jonija Feina (Yonia Fain), Jevgeņijs Fikss (Yevgeniy Fix), grupa "Elles ķēķis", Rolands Kaņeps, Boriss Lurje (Boris Lurie), Džūdija Bluma-Redija (Judy Blum Reddy), Vladimirs Svetlovs & Aleksandrs Zapoļs (Orbita), Viktors Timofejevs, Sigurds Vīdzirkste, Artūrs Virtmanis. Kuratori: Katrīna Karla (Katherine Carl), Solvita Krese, Inga Lāce and Andra Silapētere.

Daina Dagnija savas gleznas "xxx" priekšā.  Foto: autors nezināms. Privātkolekcija

Izstādi pavadīs arī dažādi publiski pasākumi: 19. novembrī no plkst. 18.00 līdz 20.00 notiks izstādes atklāšana un ekskursija ar kuratoriem un māksliniekiem, 21. novembrī plkst. 16.00 izstādes ietvaros notiks pastaiga pa Elles ķēķi "(H)ell(e)s Kitchen" ar Vladimiru Svetlovu un Aleksandru Zapoļu ("Orbita"), 2020. gada 5. februārī plkst. 18.30 norisināsies Džoša Valetski (Josh Waletzky) filmas "Yonia Fain: With Pen and Paintbrush" seanss un dzejas lasījumi ar jidiša literatūrzinātnieku Ševu Zeukeru (Sheva Zuker) un aktieri Šeinu Beikeru (Shane Baker), savukārt 11. februārī plkst. 16.00 būs klausāmi izstādes kuratoru priekšlasījumi, Džūdijas Blumas-Redijas saruna ar kuratorēm Solvitu Kresi, Ingu Lāci, Katrīnu Karlu, saruna ar Karolu Radziševski (Karol Radziszewski) par viņa filmu "America is Not Ready for This" (2012), Borisa Lurjes grāmatas "In Riga" prezentācija un diskusija ar Igoru  Stanovskiju un saruna ar māksliniekiem Artūru Virtmani, Viktoru Timofejevu un kuratori, mākslas zinātnieci Kseniju Nourilu (Ksenia Nouril).

Izstāde Ņujorkā ir daļa no plašākas izpētes un izstāžu cikla "Pārnēsājamās ainavas", kas apzina Latvijas trimdas un emigrācijas mākslas izpausmes, sākot no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām. Projekts tika sākts 2017. gadā, sarīkojot izstādes "Villa Vassilieff" Parīzē (2018), Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (2018), galerijā "Körsbärsgården Konsthall" Gotlandē (2018) un mākslas centrā "District" Berlīnē (2019). "Pārnēsājamās ainavas. Bēgļu modernisms, atmiņas un iztēle" ir cikla pēdējā izstāde, savukārt 2020. gada pavasarī kā projekta kulminācija tiks atvērta apjomīga antoloģija "Pārnēsājamās ainavas: Latvijas trimdas mākslas vēsture", kas tiek veidota sadarbībā ar Berlīnes izdevniecību "K.Verlag".

Izstāde Ņujorkā "James Gallery" būs skatāma līdz 15. februārim.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!