Publicitātes foto
 
Aktualitātes
16.10.2019

Latvijas jaunās mākslinieces uzvar starptautiskā biennālē Parīzē

Komentē
0

11. oktobrī Parīzes piepilsētas Monrūžas galerijā "Le Beffroi" Eiropas mākslas profesionāļi atklāja Starptautisko laikmetīgās mākslas biennāli "Eiropas jaunrade (JCE. Jeune Création Européenne) 2019–2021", kurā divas no trim "Grand Prix" balvām ieguva Latvijas jaunās mākslinieces – multimediju māksliniece Santa France un fotogrāfe Annemarija Gulbe.

Trešo "Grand Prix" balvu saņēma dāņu videomāksliniece Līsela Buriša, bet speciālo balvu ieguva Dānijas delegācijas pārstāve Nata Bloka Gregersena, informēja Latvijas delegācijas pārstāve.

JCE biennāle ir septiņu valstu – Francijas, Dānijas, Latvijas, Itālijas, Spānijas, Portugāles un Rumānijas – sadarbības iniciatīva, kas darbojas ar vienotu mērķi sniegt atspērienu jaunajiem Eiropas māksliniekiem, kā arī veicināt laikmetīgās mākslas norises iesaistītajās valstīs.

Latvijā JCE biennāli vada "Vides risinājumu institūts". Katras iesaistītās valsts pārstāvji nokomplektē delegāciju astoņu jauno mākslinieku sastāvā, lai iekļautu viņu darbus vienotā JCE biennāles ceļojošajā izstādē, kas divu gadu laikā apceļos iesaistītās mākslas galerijas un centrus. Pirmās izstādes atklāšanā Monrūžā starptautiska mākslas profesionāļu žūrija paziņo perspektīvākos māksliniekus, pasniedzot viņiem "Grand Prix" balvas. Tajās ietilpst apmaksāta sešu mēnešu rezidence Parīzē un naudas balva, ko saņems "Grand Prix" ieguvējas – Santa France, Annemarija Gulbe un Līsela Buriša. Šogad žūrija lēma piešķirt arī vienu speciālo balvu, kuras ieguvēja Nata Bloka Gregersena dosies trīs mēnešu rezidencē centrā "In Extenso", veidos personālizstādi un arī saņems naudas balvu. 

Starptautiskās žūrijas prezidente, Laurenca Bernarda galerijas Šveicē direktore Odrija Teičmane uzsvēra, ka Latvijas delegācija šogad uzrādījusi īpaši augstu sniegumu – demonstrējot svaigumu un aktualitāti kā darbu naratīvos, tā izvēlētajos medijos.

Multimediju māksliniece Santa France savās hiperreālajās klusās dabas kompozīcijās vēsta par elektroniskajām ierīcēm un to īpašniekiem. Māksliniece aplūko, kā bieža šo ierīču lietošana, meklējot otro pusīti interneta iepazīšanās portālos vai strādājot attālināti, ietekmē cilvēka ķermeni un prātu. Savukārt Annemarija Gulbe fotogrāfiju sērijā "Love Re-Search" dokumentē savas paaudzes ikdienas ainas, būdama vienlaikus tās pārstāve un vērotāja, kā arī tiecas izprast savu distancēšanos, būšanu ārpus romantikas un mīlestības konceptu.

Foto no Annemarijas Gulbes projekta "Love Re-Searche" (2018)

JCE biennālē 2019–2021 Latvijas delegāciju pārstāv fotogrāfe Annemarija Gulbe, multimediju māksliniece Santa France, arhitekts un mākslinieks Krišs Zilgalvis, gleznotāja Sabīne Vernere, fotogrāfe Elīna Semane, gleznotāja Luīze Rukšāne, scenogrāfs Krišjānis Elviks un kuratore Tīna Pētersone.

Latvija starptautiskajā JCE biennālē piedalās jau trešo reizi. Arī iepriekšējo divu biennāļu laikā Latvijas komanda uzrādījusi veiksmīgu sniegumu – JCE biennālē 2015–2017 gleznotājs Klāvs Loris ieguva "Grand Prix" balvu, savukārt JCE biennālē 2017–2019 Sandra Strēle ieguva speciālo balvu – apmaksātu rezidenci.

JCE biennāles 2019–2021 ceļojošā izstāde 55 mākslinieku sastāvā Monrūžas galerijā "Le Beffroi" būs apskatāma vēl līdz 3. novembrim. Pēc tam tā sāks ceļot pa iesaistīto valstu galerijām un mākslas centriem, kopā mērojot 5850 km garu distanci. No 2020. gada aprīļa līdz maijam tā viesosies Hjorringas mākslas galerijā "Vrå" Dānijā. Savukārt no nākamā gada jūnija līdz pat septembrim tā nonāks Zinātnes un mākslas centrā "Brūzis" Cēsīs.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!