Kadrs no filmas "Oļegs"
 
Aktualitātes
23.04.2019

Latvijas filma pirmo reizi iekļauta prestižajā Kannu kinofestivāla "Directors' Fortnight" skatē

Komentē
0

Latvijas, Lietuvas, Beļģijas un Francijas kopdarba rezultātā tapusī Jura Kursieša psiholoģiskā drāma "Oļegs", kas vēsta par jauna vīrieša cerībām un cīņu par labāku dzīvi, 23. aprīlī izvirzīta prestižā Kannu kinofestivāla "Directors’ Fortnight" skatei un dalībai festivālā. Tādējādi "Oļegs" guvis iespēju kļūt par Latvijas vēsturē vien trešo pilnmetrāžas spēlfilmu, kas piedalījusies Kannu filmu festivālā. Savu Latvijas pirmizrādi filma piedzīvos 4. oktobrī.

"Directors' Fortnight", dibināta 1969. gadā, ir neatkarīga Kannu kinofestivāla sadaļa. Līdz šim Latviju festivālā pārstāvējušas divas pilnmetrāžas spēlfilmas – 1998. gadā Eiropas kinokritiķi atzinīgi novērtēja Lailas Pakalniņas spēlfilmu "Kurpe", savukārt pērn, 2018. gadā, par Kannu kinoklasiku tika atzīta Ronalda Kalniņa filma "Četri balti krekli".

Filmas "Oļegs" pamatā ir patiess stāsts par Latvijas nepilsoni, pēc profesijas miesnieku, kurš devies labākas dzīves meklējumos – strādāt gaļas kombinātā Beļģijā. Pavisam drīz galvenais varonis nokļūst bezcerīgā situācijā, jo viņa dzīvi sāk kontrolēt poļu noziedznieku banda. Psiholoģiskā spriedze spiež galveno varoni pieņemt lēmumu par bēgšanu, kas sākumā šķiet neiespējama.

Galveno lomu filmā atveido Lietuvas jaunais talants Valentīns Novopoļskijs. Otrā plāna lomas atveido tādi starptautisku atzinību ieguvuši poļu aktieri kā Dāvids Ogrodņiks, Anna Pročņaka un Ādams Šiškovskis. Dāvids Ogrodņiks ir atveidojis vienu no galvenajām lomām ar Oskaru apbalvotajā  filmā "Ida", savukārt Anna Pročņaka ir viena no galveno lomu atveidotājām  filmā "The Innocents", kas tikusi nominēta prestižajai Cēzara balvai Francijā. Filmā līdzās zvaigžņotajam sastāvam būs redzami arī Guna Zariņa, Edgars Samītis, Jurijs Djakonovs un citi Latvijā pazīstami aktieri. Radošajā komandā Latviju pārstāv arī producentu komanda "Tasse Film" (producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze), kas kopš tās dibināšanas 2011. gadā producējusi daudzas starptautiski atzītas un apbalvotas filmas, tostarp "Es esmu šeit", "Paradīze 89" un "Ar putām uz lūpām". Savukārt filmas māksliniece ir Laura Dišlere, kas tikko nominēta Grieķijā kā labākā filmas māksliniece (par darbu filmā "Klusa upe").

Filmas "Oļegs" režisors Juris Kursietis guvis atzinību jau iepriekš – viņa pirmā pilnmetrāžas spēlfilma "Modris" (2014) pirmizrādi piedzīvoja prestižā Toronto filmu festivāla oficiālajā izlasē (Kanāda), savukārt Sansebastjanas filmu festivālā (Spānija) Juris Kursietis guvis žūrijas atzinību kā labākais jaunais režisors.

"Directors’ Fortnight" ir 1969. gadā dibināta Kannu kinofestivāla sadaļa, kuras pamatā ir ideja izcelt jaunos nozares talantus, novērtēt un svinēt talantīgu režisoru spējas un veikumu, kā arī veicināt demokrātiju filmu industrijā. Starptautiska žūrija ik gadu izvērtē filmas, īpaši izceļot un novērtējot izteiksmes brīvību un drosmīgas stāstu izvēles. Starp šogad festivālam izvēlētajām filmām Latvijas vārds parādās ne tikai "Oļega" titros, bet arī filmā "Dogs Don’t Wear Pants", kuras producēšanā līdzās Somijas radošajai komandai un kompānijai "Helsinki Filmi" piedalījusies arī "Tasse Film".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!