Aktualitātes
29.03.2019

Latvijā sāks rādīt Fransuā Ozona filmu par pedofilijas skandālu Francijas katoļu baznīcā

Komentē
0

4. aprīlī Latvijas pirmizrādi piedzīvos franču kinorežisora Fransuā Ozona patiesos notikumos balstītā filma "Paldies Dievam" ("Grâce à Dieu", 2018), kas vēsta par pedofilijā apsūdzētā franču mācītāja Bernāra Prenā upuriem.

Filmas sižeta centrā ir trīs reālas personas: Aleksandrs, Fransuā un Emanuels, kurus bērnībā seksuāli izmantojis priesteris Bernārs Prenā. Uzzinājis, ka priesteris joprojām ir saskarē ar bērniem, Aleksandrs vēršas policijā. Kopā ar Fransuā, Emanuelu un citiem cīnoties par taisnīgumu, viņi dibina biedrību "Brīvais vārds" ("La Parole Libérée"). Tās vietnē jau reģistrējušies 85 priestera pedofila upuri.

Realitātē Bernāra Prenā tiesas prāvai jānotiek šā gada beigās, taču 7. martā nolasīts spriedums citai šinī noziegumā iesaistītajai personai – Lionas kardinālam Filipam Barbarēnam, kurš atzīts par vainīgu, jo nav ziņojis par savas diacēzes priesteri tiesībsargājošajām iestādēm. Tādējādi Barbarēns kļuvis par visaugstākā ranga baznīcas amatpersonu, kas iesaistīta pedofilijas skandālā. Barbarēns nosacīti notiesāts uz sešiem mēnešiem ieslodzījumā. Kardināla advokāts Žans Feliks Lučanī tūlīt pēc sprieduma nolasīšanas paziņoja, ka iesniegs apelāciju. Pēc sprieduma F. Barbarēns iesniedza Romas pāvestam atlūgumu.

Filma uzņemta lielā slepenībā. Kopš paša sākuma F. Ozons slēpa filmas sižetu, stāstot medijiem, ka jaunā filma būs stāsts par trim bērnības draugiem, kuri atkal tiekas 40 gadu vecumā. Pat filmas "Paldies Dievam" nosaukums tās uzņemšanas laikā bija "Aleksandrs", lai nepievērstu baznīcas uzmanību.

Gandrīz viss uzņemts ārpus Lionas. "Nolēmām Lionā filmēt tikai baznīcu eksterjeru. Interjerus uzņēmām Beļģijā un Luksemburgā. Mēs pat nemēģinājām Lionā lūgt filmai finansiālu palīdzību. Liona ir ļoti katoliska pilsēta, mēs zinājām, cik cieša ir iedzīvotāju saikne ar baznīcu. Mēs vēlējāmies palikt neatkarīgi un nepakļauties nekādai cenzūrai," stāsta Ozons.

Taču, par spīti piesardzībai un centieniem filmā saglabāt objektivitāti, Ozons kopā ar filmas producentiem tik un tā saskāries ar baznīcas pretestību. B. Prenā advokāts iesūdzējis filmas veidotājus tiesā, lai pārceltu filmas pirmizrādi, motivējot šo prasību šādi: ""Paldies Dievam" var ietekmēt prāvas gaitu." Baznīcas darbiniece Režina Mēra arī iesūdzējusi producentus tiesā, prasot, lai filmā netiktu minēts viņas vārds.

Abas prasības noraidītas, un Francijā pirmajā filmas izrādīšanas dienā tika pārdots gandrīz 50 000 biļešu.

"Kad cenšamies pārtraukt klusēšanu, vienmēr jāsastop pretestība. Diez vai tā ir nejaušība, jo filma ir vērsta pret kopatbildību, un tā vienmēr ir saistīta ar noklusēšanu," režisors saka par filmas pretiniekiem. "Manuprāt, baznīca ir gatava pārmaiņām un tās vēlas. Daudziem katoļiem ir apnicis, ka viņu reliģija asociējas ar pedofiliju. Viņi vēlas, lai baznīca beidzot tiktu ar to galā reizi par visām reizēm."

Filmu "Paldies Dievam" iespējams noskatīties 4. aprīlī "Splendid Palace", savukārt pirms došanās uz kino iesakām izlasīt Alises Zariņas recenziju.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!