Izstāde "Pārnēsājamās ainavas" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Foto: Anna Andersone
 
Aktualitātes
12.12.2018

Latvija 5. vietā Eiropā pēc muzeju apmeklējuma

Komentē
0

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Zinātniskās pētniecības centra pētnieki 2018. gadā īstenojuši apjomīgu pētījumu par Latvijas muzeju darbību un auditorijas piesaisti. Tajā secināts, ka kopš 1993. gada muzeju apmeklējums stabili audzis un šobrīd Latvija ir 5. vietā Eiropā pēc muzeju apmeklējumu skaita uz 1000 cilvēkiem.

Par spīti tam, ka iedzīvotāju skaits Latvijā turpina samazināties, muzeju apmeklējums aug, un 2017. gadā sasniedzis 1913 reižu uz 1000 iedzīvotājiem (salīdzinājumam – 487 reizes 1993. gadā). Vairāk muzeju nekā Latvijā apmeklē tikai Dānijā, Igaunijā, Austrijā un Nīderlandē, un kopā pagājušajā gadā Latvijas muzeji apmeklēti 3,72 miljonus reižu.

Tāpat noskaidrots, ka vismaz reizi gadā uz muzeju dodas 46% Latvijas iedzīvotāju. Visvairāk muzejus apmeklē 14 līdz 34 gadus veci latviešu valodā runājoši rīdzinieki, pārsvarā sievietes, ar augstāko izglītību un augstiem ienākumiem, kā arī skolēni un ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem. Visretāk muzejos brīvo laiku pavada laukos un Latgalē dzīvojošie iedzīvotāji vecumposmā no 65 līdz 74 gadiem, pārsvarā vīrieši, kā arī krievu valodā runājošie un iedzīvotāji ar vidējo vai zemāko izglītību un zemiem ienākumiem.

Ar pilnu pētījumu iespējams iepazīties Kultūras ministrijas mājaslapā un LKA mājaslapā.

Lai uzzinātu, ar ko mūsdienās spēj aizraut rakstnieku memoriālie muzeji, arī "Satori" īstenoja projektu "Ko atceras muzeji", kurā pa rakstnieku memoriālajām mājām ceļoja un savus iespaidus aprakstīja publiciste Ieva Viese-Vigula un dzejnieks Arvis Viguls. Visus cikla rakstus iespējams izlasīt šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!