Foto: "Unsplash"
 
Blogs
13.01.2020

Lai izput laukā

Komentē
0

Kad nopirku matraci, nospriedu, ka nekāda gulta kā mēbele man nav vajadzīga. Noliku matraci uz grīdas, un gatavs. "Bet tā taču pieputēs," teica mamma, un es uz mirkli samulsu. Kopš tās dienas nu jau pagājuši vairāki mēneši, taču šis iebildums palicis prātā un laiku pa laikam mēdzu pie tā atgriezties. Vai tiešām dažu centimetru starpība varētu būt pietiekams šķērslis grūti izskaidrojamajā putekļu ceļā? Bet vai tad lielākā daļa putekļu nemēdz pārvietoties pa gaisu? Un starp citu – man ir putekļu sūcējs!

Pirms kāda laika kaut kur izlasīju, ka liela daļa angļu savu pieputējušo un visādi citādi netīro gultas veļu vispār mainot un mazgājot labākajā gadījumā vien reizi gadā. Par viņu miesas attīrīšanas ieradumiem tur nekas nebija minēts, taču uzreiz gribējās izspert kādu nesmieklīgu joku par Anglijas izlietnēm ar atsevišķiem krāniem siltajam un aukstajam ūdenim. Priekšstati par tīrību un netīrību un to, kam jābūt tīram, bet kas var palikt netīrs, atšķiras gan dažādās pasaules malās, gan mājsaimniecībās un arī laika periodos. Kādreiz populāra paklāju tīrīšanas metode bija to dauzīšana namu pagalmos. Paklāju uzkarināja uz īpaši šim nolūkam ierīkota metāla stieņa un zvetēja ar ikvienā saimniecības preču veikalā nopērkamu sitamo. Putekļi gāja pa gaisu, un gan jau kāda daļa no tiem, caurvēja nesta, pa vēdlodziņiem iekļuva atpakaļ dzīvokļos. Tagad itin daudzi uzticas putekļu sūcējiem-robotiem.

Vēl viena tīrības metode agrākos laikos bija purināšana, kas nebija paveicama, dzīvojot vienatnē. Segas iznesa ārā. Abi purinātāji segu satvēra katrs aiz sava gala un raustīja uz augšu un leju. Varbūt mūsdienās šādas izdarības var pielietot pāru terapijā vai "tīmbildinga" pasākumos?

Manā bērnībā katru nedēļas nogali no īpaši tam uzkonstruētas kastes (uz tās mēdza arī sēdēt) tika izvilkts un nešpetni rūcināts putekļu sūcējs "Buran". Padomju putekļu sūcēji bija daudzfunkcionāli, jo bez atveres, pa kuru gaisu velk iekšā, to korpusā bija arī īpaša atvere, kas pūta ārā. Kaut kā bija iespējams putekļu sūcēju savienot ar kaļķūdens smidzināmo aparātu un balsināt griestus – ar kaļķa putekļiem klāti griesti tolaik bija telpu apdares standarts.

Kad drusku paaugos, putekļu sūkšana no grīdas un paklājiem bieži tika uzticēta man. Es šo nodarbošanos ienīdu gandrīz tikpat ļoti kā cukurbiešu ravēšanu kolhoza laukā. Man šķita, ka viss jau tāpat ir gana tīrs. Šīs izjūtas mēdzu atcerēties vēl šobaltdien, īpaši brīžos, kad ar putekļu sūcēju skraidu pakaļ kaķim, kas pa visu dzīvokli iznēsā kastītes smiltis un atstāj aiz sevis caurvējā klejojošus vilnas lēverus. Tikai nepārprotiet: es nebūt neesmu pedantisks kārtības un tīrības uzturētājs, lai gan reizēm pieķeru sevi pie šādām tādām vēl bērnībā ielāgotām obsesīvi kompulsīvām izdarībām. Es atceros, ka būtu jācenšas visus priekšmetus izvietot vienīgi tā, lai dzīvokli būtu pēc iespējas ērtāk uzkopt, tomēr uzdrošinos šo noteikumu arī pārkāpt.

Par kaķa smiltīm un spalvām viss it kā būtu skaidrs, taču vēl ir tie vienkāršie, parastie, tā sacīt, objektīvie putekļi. Tie uzrodas nez no kurienes un pieķeras pie ikkatras piemērotas virsmas. Tad bez putekļu lupatiņas vai milzīgai vāveres astei līdzīgas putekļu slotiņas neiztikt. Palūkojos enciklopēdijā un pārliecinājos, ka putekļus dzīvokļos un sabiedriskās telpās veido ziedputekšņi, cilvēku mati, zvēru spalvas, drēbju šķiedras, papīra plēksnītes, no āra ienestas grunts krikumi, cilvēka ādas kripatiņas un citu materiālu daļiņas. Taču interesanti, ka lietas mēdz noputēt arī pamestās telpās, kurās neviens neuzturas un neko nekustina, neko nedara. Tam pievērsu uzmanību pavisam nesen, kad iegriezos vecajā dzīvoklī pēc dažām aizmirstām mantām. Izlasīju, ka putekļos esot atrodamas arī sadegušu meteorītu paliekas – kā nekā komētu astes taču arī veidojas no jonizētas gāzes un putekļiem. Kosmisks putekļu izcelsmes skaidrojums man patīk, jo nemitīgi apkarotā netīrība tad jau jāuzlūko kā neatņemama daļa no Visuma.

Latvju dainās par putekļiem nedzied, bet Bībelē iekļauto tekstu rašanās vietā un laikā putekļi bijusi iecienīta metafora, kas sniedz iespēju runāt par tīrībai, netīrībai, telpu uzkopšanai un veselībai nepiesaistītām tēmām. Putekļi visai bieži tiek pieminēti dzejā, kādu laiku arī Latvijas Muzeju biedrības gada balva saucās "Zelta puteklis". Lai atvairītu domas par to, ka vajadzētu padarboties ar putekļu sūcēju, piesēdos pie datora un žigli vien atradu rindas no Antona Bārdas (1891–1981) dzejoļu cikla "Kad zila krēsla klājas":

"Lūk, vējš kā aizgriež zelta putekli
Tik ātri prom pret debess pamali –
Cik simtu jūdžu viņš nu tagad skries,
Un kur tas beidzot vienreiz apstāsies?
Jeb vai šai pasaulē būs jāklīst tam
Bez apstājas kā bēglim mūžīgam."

Dzejā putekļiem var būt gan negatīvas, gan pozitīvas īpašības. Rainis dzejolī "Zelta tvaiks" raksta:

"Man sirds ir pilna mīlas
Kā maija zaļais ārs,
Kā smaržas puteklīšu
Pilns ziedošs ābeļdārzs…"

Taču mēs visi labi atceramies arī "Fabrikas meitenes dziesmu": "Tur putekļi, tur lampas kūp…"

Domāju, ka dzejnieki putekļos saskata pat lielāku vērtību nekā putekļu sūcēju ražotāji. Putekļu izmantošana dzejā nav nekāda trūkuma pazīme vai zero waste žests. Drīzāk tā ir vairāk vai mazāk apzināta tuvošanās brīdim, kad saskaņā ar zinātniekiem līdz šīm zināmo Lielajā sprādzienā piepeši uzradās it viss. Skaidrs, ka nekas vairāk par putekļiem tur iesākumā nevarēja būt, un tikai pēcāk no šiem putekļiem salipa, sapiņķējās un savērpās visādas foršas lietas – planētas, putekļu sūcēji, meteorīti, gumijas zābaki, melnie caurumi [izlaists teksts] tu un es.

Prokrastinācijas nolūkos biju nolēmis šodien uzkopt dzīvokli, jo jau vakar šur tur pamanīju putekļus. Tagad pēc šīm pārdomām sāku šaubīties – nebūtu taču labi putekļu sūcēja maisiņā iesūkt un aiznest uz atkritumu urnu kādu būtisku daļiņu no nākotnes.

Tēmas

Pauls Bankovskis

Pauls Bankovskis (1973) ir rakstnieks un publicists, vairāku romānu un stāstu krājumu autors. Drīzumā apgādā “Dienas grāmata” iznāks romāns par pasaules vēsturi no ļoti tālā nākotnē dzīvojošu cilvēku ...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!