Aktualitātes
11.06.2012

Kroders otro reizi iestudē lugu "Līgava bez pūra"

Komentē
0

20. jūnijā notiks Valmieras teātra pēdējā šīs sezonas pirmizrāde – režisors Oļģerts Kroders iestudējis krievu dramaturģijas klasiķa Aleksandra Ostrovska lugu "Līgava bez pūra”.

Šī ir otrā reize, kad O. Kroders iestudē "Līgavu bez pūra”. Pirmā bija Liepājas teātrī 1982. gadā ar Indru Briķi Larisas lomā. Kā ironizē režisors, luga, protams, neesot "Hamlets”, un tāpēc viņš to tagad studē tikai otro reizi. Tomēr Aleksandra Ostrovska darbs ir labas dramaturģijas paraugs – interesants skatītājiem un izdevīgs aktieriem. Tajā ir daudz spilgti individualizētu tēlu, kas ir vienlaikus gan dramatiski, gan komiski. Nevar nesmieties par to, cik traģiski katrs no viņiem uztver pats savu dzīvi, bet tajā pašā laikā neredz otru cilvēku un vajadzības gadījumā tam bez šaubīšanās pārkāpj pāri. Lugas centrā ir Larisa, jauna sieviete, kas ir atkarīga no mātes veiklības un vīriešu finansiālā atbalsta, jo pašai nav ne graša pie dvēseles. Mēģinājums izrauties no šīm tirgus attiecībām beidzas ar daudzām sāpīgām nodevībām.

Izrādē piedalās plašs aktieru ansamblis: Larisu atveido Ieva Puķe, Larisas māti Ogudalovu – Dace Eversa, bērnības draugu Voževatovu – Krišjānis Salmiņš, vietējo miljonāru Knurovu – Agris Māsēns, kuģu īpašnieku Paratovu – Rihards Jakovels vai Mārtiņš Lūsis, nabadzīgo, bet ambiciozo līgavaini Karandiševu – Aigars Apinis, viņa skopulīgo krustmāmiņu Jefrosiņju Potapovnu – Ilze Pukinska, izbijušo aktieri Robinsonu – Imants Strads. Pārējās lomās aktieri Juris Laviņš, Ģirts Rāviņš, Ivars Vanags un Regīna Devīte.

Telpu, kostīmus un vizuālo noskaņu šai izrādei veidojuši režisora ilggadējie domubiedri: scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa un gaismu mākslinieks Igors Kapustins (Igaunija).

Aleksandrs Ostrovskis (1823–1886) ir viens no krievu dramaturģijas pamatlicējiem, kura turpat 50 lugu joprojām tiek daudz spēlētas un ekranizētas. Viens no intriģējošākajiem "Līgavas bez pūra” kinovariantiem ir Eldara Rjazanova "Cietsirdīgā romance” (1984) ar Larisu Guzejevu un Ņikitu Mihalkovu galvenajās lomās.

Latvijā šī luga līdz šim uzvesta arī Nacionālajā teātrī 1948. gadā Veras Baļunas iestudējumā ar Veltu Līni Larisas lomā un 2005. gadā Indras Rogas režijā, titullomā – Līga Zeļģe (Vītiņa). Valmierā "Līgava bez pūra” tiks spēlēta 20., 21. un 22. jūnijā plkst. 18:30, tās būs arī šīs sezonas pēdējās izrādes. Jaunajā sezonā pirmā izrāde pēc atvaļinājuma būs "Līgava bez pūra”, kuru rādīsim 14. augustā plkst. 18:30.

Biļetes uz "Līgavu bez pūra” un citiem jauniestudējumiem augustā, kad Valmieras teātris viesosies Rīgā Dailes teātrī, no 8. jūnija var iegādāties un rezervēt visās "Biļešu paradīzes" kasēs, Valmieras un Dailes teātrī, kā arī internetā "www.bilesuparadize.lv" un www.vdt.lv.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!