Pītera Seminka glezna "Joprojām gaidot Boniju" (2016)
 
Kultūra
01.09.2016

Ko gaidām no rudens sezonas?

Komentē
3

Īsi pirms rudens un arī jaunās kultūras sezonas iestāšanās aptaujājām vairākus Latvijas sabiedrībā zināmus cilvēkus, lai noskaidrotu, kurus šīs sezonas kultūras notikumus viņi gaida visvairāk.

Gustavs Terzens, žurnālists, radio dīdžejs: Es gaidu trīs lietas: 1. Nastavševa izrādi – "Cerību ezera" turpinājumu (ļoti smieklīgi bija, kad preses konferencē Hermanis Vladam tēvišķi ieteica piedomāt pie izrādes nosaukuma, jo esošais darba nosaukums "Cerību ezers aizsalis" esot pārāk mulsinošs); 2. Uģa Oltes un Mortena Travika dokumentāli muzikālo sāgu par grupas "Laibach" viesošanos Ziemeļkorejā – es domāju, ka te komentāri lieki; 3. Jura Rubeņa grāmatu "Viņš un Viņa. Mīlestība. Attiecības. Sekss" – šis būs darbs par personiskiem dziļumiem un ļaus pārskatīt dažādas iesīkstējušas kultūras un sociālās konvencijas. Daļu no šī Jura darba jau esmu nobaudījis, tāpēc zinu, ka grāmata būs jaudīga!

Zaiga Gaile, arhitekte: Jau 9. septembrī Alvja Hermaņa pirmizrāde pēc Mišela Velbeka pēdējā romāna "Pakļaušanās". Pašlaik lasu, lielisks Dena Dimiņa tulkojums. Tālāk divas Vladislava Nastavševa izrādes – "Peldošie – ceļojošie. 2. daļa" un "Cerību ezera" turpinājums. Septembrī būs jāskatās daudz filmu, vairāki kinofestivāli. Plānoti braucieni uz Kauņas un Klaipēdas teātriem, arī uz Varšavu, kur oktobrī Jaunajā teātrī, kas izbūvēts vecā fabrikā, varēs noskatīties Kšistofa Varlikovska izrādi "Francūži", kas iestudēta pēc Marsela Prusta romāna "Zudušo laiku meklējot" motīviem. Interesanta saspēle ar Hermaņa "francūžiem".

Kaspars Zaviļeiskis, žurnālists, dīdžejs: Esmu Mišela Velbeka daiļrades cienītājs, tādēļ ar lielu interesi gaidu, kādu izrādi no šī franču rakstnieka jaunākā darba "Pakļaušanās" būs izveidojis Alvis Hermanis. Nedomāju gluži skriet uz JRT sezonas atklāšanas izrādēm, drīzāk lūkoju oktobra virzienā, kad vairākas izrādes jau būs notikušas un, visticamāk, vēl pieslīpētas. Zinot Hermaņa retoriku plašsaziņas līdzekļos par Eiropas veco vērtību izzušanu un imigrantiem, nedaudz biedē, vai viņš nebūs Velbeka ironiju aizvirzījis citā gultnē... Vēl ar nepacietību gaidu festivāla "Skaņu mežs" 14. oktobra pasākumu mūzikas namā "Daile", jo šoreiz organizētājiem izdevies koncentrētā veidā izveidot savu līdz šim jaudīgāko viena vakara muzikālo programmu, kuras nagla vismaz man ir "King Midas Sound" un "Fennesz" kopprojekts. Labākais veids savas dzimšanas dienas sagaidīšanai 15. oktobrī. Visbeidzot – vienmēr gaidu, kad Latvijā uzstāsies misters Toms Veitss, kurš man šķiet mākslinieku mākslinieks. Esmu redzējis divus viņa koncertus – un uzskatu, ka Latvijas publika to beidzot ir pelnījusi!

Kristīne Želve, žurnāliste, režisore, rakstniece: Man šobrīd mākslas un kultūras telpā akūti pietrūkst spēcīgu, nozīmēm bagātu, uz jēgpilnām diskusijām un domāšanu uzvedinošu mākslas darbu par procesiem un pārmaiņām, kas notiek Eiropā un mūsu sabiedrībā saistībā ar bēgļu krīzi, migrāciju un dažādu "ismu" un "fobiju" saasināšanos. Neapgalvošu, ka Mišela Velbeka jaunākais romāns "Pakļaušanās" piedāvātu jaunu vai oriģinālu skatpunktu uz šīm tēmām, tas ir gana neviendabīgs, brīžam iepriekš paredzams, tomēr niansēm un pustoņiem bagāts darbs, kuru var lasīt dažādās intonācijās. "Pakļaušanās" dod degvielu sarunai un atstāj brīvu telpu interpretācijām, tāpēc ar lielu interesi gaidu, kā šo tekstu būs vēlējies izlasīt Alvis Hermanis uz JRT skatuves. (Autoru izvēlētais citāts uz biļetes jau gan deva zināmu "hintu", bet ceru, ka izrāde, tāpat kā grāmata, būs ar pēcgaršu – neatkarīgi no "patika" vai "nepatika"). Un vēl es "jaunās sezonas kultūras piedāvājumā" ceru sagaidīt brīdi, kad visos plašsaziņas līdzekļos, arī interneta, darbā tiks pieņemts korektors, kurš uzņemsies lasītāju pasargāšanu no kroplas latviešu valodas un bezjēgā saliktiem komatiem.

Arturs Skutelis, mūziķis, grupa "Tvērumi": Pārspīlēti teikt, ka gaidu, jo nekad nevar paredzēt, kā un vai mākslas darbs spēs tevi uzrunāt, un gaidīšana bieži vien vijas ar vilšanos. Tomēr pāris notikumu ir man interesanti. Gribu redzēt, ko Alvis Hermanis ir izdarījis ar Velbeka romānu un kā Vladislavam Nastavševam veicas ar "Peldošo – ceļojošo" un "Cerību ezera" turpinājumu. Ceru, ka šogad tiks izdota Gunta Bereļa grāmata "…rakstīt…", joprojām saistoši šķiet romānu sērijas "Mēs. Latvija, XX gadsimts" darbi. Gribu redzēt Džima Džārmuša "Paterson", dzirdēt ko jaunu no "MF Doom", pieredzēt grupas "Nova Koma" debijas albumu. Īsumā viss, sev svarīgāko, ceru, vēl neapzinos, šķistu garlaicīgi, ja tas būtu zināms jau laikus.

Eva Ikstena, žurnāliste, biedrības "Ascendum" valdes locekle: Turpinām svinēt Jaņa Rozentāla 150. jubileju. Līdz 30. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā skatāma izstāde "Janis Rozentāls (1866–1916). Māksla un tehnika". Vērts apmeklēt arī tiem, kuri vēl nav paguvuši aplūkot muzeja atjaunoto ēku. Pēc izstādes apskates gaidīšu režisores Lindas Oltes dokumentālo filma "Rozentāls. Septiņi", kas būs pētnieciska rakstura dokumentāls inscenējums par mākslinieka dzīvi, kuru attēlos gleznotāji Andris Vītoliņš, Kristians Brekte, Andris Eglītis, Ritums Ivanovs, Kristaps Zariņš, Rozentāla mazmazdēls Ansis Rozentāls un Kristīne Luīze Avotiņa. Filmas pirmizrāde būs Latvijas Televīzijā septembra vidū. Rudens sezonā ar nepacietību gaidu divus teātra iestudējumus: Nacionālajā teātrī Viestura Kairiša "Pēru Gintu" (pirmizrāde 27. oktobrī) un Liepājas teātrī amerikāņu dramaturģes Annas Zīgleres lugu "51. fotogrāfija" Lauras Grozas-Ķiberes režijā (pirmizrāde 5. novembrī). Īpaši gaidu arī tēlniecības kvadriennāli "Rīga 2016" (10. septembris–26. oktobris), kas ir viens no lielākajiem laikmetīgās tēlniecības festivāliem Baltijas valstīs. Šoreiz tas aktualizēs skatījumu uz konservatīvisma un liberālisma sadursmi privātajā un sabiedriskajā telpā.

Guntis Kursišs, dzejnieks: Grupa "Black Sabbath" pēdējās tūres "The End" ietvaros koncertē pa visu pasauli, štatos kaut kas notiek ar Trampu un Hilariju... bet tas nekas, jo 2017. gadā cilvēku acīm tiks rādīta pirmā gleznotā pilnmetrāžas filma "Loving Vincent", kas vēstīs par Vinsenta van Goga dzīvi. Katrs no 62 450 ​kadriem ir eļļas glezna uz audekla, gleznota, ievērojot paša dižgara tehniku, darba tapšanā piedalās 85 gleznotāji. (Neesmu līdz galam drošs par šiem faktiem, jo internets ir un paliek internets, bet ar vieglu sirdi naivi ticu un priecājos.) Lai gan grūti līdz galam spriest, ņemot vērā, ka filma nav ne redzēta, ne pieejama, esmu pārliecināts, ka neko cēlāku, cildenāku, aizkustinošāku, patiesāku, skaistāku mēs nevaram gaidīt.

Maima Grīnberga, tulkotāja: No man pašlaik zināmajiem nākamās sezonas kultūras notikumiem visvairāk gaidītie ir šādi: kino – režisores Kristas Burānes filma par Andri Freibergu "Pasaka par tukšo telpu" (producenti: "VFS Films"); mūzika – spāņu dziedātājas Rakelas Andvesas (Raquel Andueza) uzstāšanās 17. gadsimta spāņu un itāļu mūzikas koncertā (9. novembris, Starptautiskais Baha kamermūzikas festivāls); teātris – režisora Mārtiņa Eihes, Ģertrūdes ielas teātra, Gētes institūta u.c. kopīgais projekts "Tavas atmiņas Latvijas nākotnei"; literatūra – divi tulkojumi, kuriem jāiznāk jau septembrī: ukraiņu rakstnieka Serhija Žadana romāns "Džezs par Donbasu" (tulkotāja Māra Poļakova; "Jāņa Rozes apgāds") un igauņu rakstnieka Jāna Unduska eseju krājums "Boļševisms un kultūra" (izdevniecība "Neputns", tulkotāja es pati, piedodiet par pašreklāmu, bet – tā kā Jāns Undusks ir mans mīļākais igauņu rakstnieks, tad, protams, ka par visu vairāk es gaidu tieši šīs grāmatas iznākšanu). Ļoti gaidu arī decembra Prozas lasījumu Baltijas un viesu vakarus, jo īpaši tāpēc, ka tur piedalīsies izcilais Somijas zviedru rakstnieks Kšells Vesto (Kjell Westö), Igaunijas krievu rakstnieks Andrejs Ivanovs, kuru daži igauņu kritiķi uzskata par pašlaik labāko rakstnieku Igaunijā, un spožais igauņu domātājs, rakstnieks, poliglots, japanologs Reins Rauds (Rein Raud).

Andris Ogriņš, dzejnieks: Grūti atbildams jautājums, jo es neko negaidu. Ja netīšām ieraugu kaut ko intriģējošu un apstākļi izkārtojas labvēlīgi, paķeru, ja ne, arī to palaižu garām. Labi, divus Dzejas dienu pasākumus gaidu. Un tikai tāpēc, ka man tajos jāpiedalās, tātad jau iepriekš jāveido noskaņojums.

Satori aptauja

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
3

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!