Ar bērniem
18.12.2019

Ko dāvināt bērnam Ziemassvētkos?

Komentē
0

Es esmu diezgan tradicionāla attiecībā uz Ziemassvētkiem, jo uzskatu, ka zem eglītes un rūķim maisā ir jābūt lietām. Dzejoļi, dziesmas, gājieni uz teātri, koncertiem vai ziedojumu un segu vākšana dzīvnieku patversmēm – tas ir brīnišķīgi un pieder pie svētku laika svinēšanas, bet es zinu, ka bērni tik un tā joprojām sagaida arī pašu objektu – dāvanu, spožā papīrā ietītu kastīti ar kaut ko tieši viņam no debesīm sūtītu, ko sajūsmā izvilkt laukā un celt gaisā kā amerikāņu filmās. Šī liekas tā reize, kad dāvanai jābūt arī taustāmai, bet tas automātiski nenozīmē kaut ko lielu, lieku, patērniecisku – ar plastmasu aizkrautu istabu vai iespaidīgi dārgu dāvanu, par kuru jau uzreiz pēc atvēršanas pārņem nožēla, saprotot, ka esi noķerts uz tukša mārketinga āķa.

Ziemassvētki ir labs brīdis, kurā no sirds padomāt par otra cilvēka patiesajām vēlmēm un pamēģināt izvēlēties patiešām labu lietu, kas ir gaidīta un reizē arī pārsteidzoša, lietu, kas iepriecinās tieši konkrēto cilvēku, radot sajūtu, ka vecāki/vecītis/kāds viņu saprot, domā par viņu, –lietu, kas, vēlams, kalpos ilgi un varbūt pat neliks iekārot citas. Pieaugušajam saņemt retu, grūti dabūjamu biļeti ir prieks, bet bērnam šis solījums var izrādīties pārāk abstrakts, tāpēc vecāki, visticamāk, tāpat liks dāvanai klāt arī vēl kādu taustāmu nieku. Uz redakcijas jautājumu par to, kādas kulturālas dāvanas bērniem Ziemassvētkos es varētu ieteikt, mēģināju izveidot sarakstu ar lietām, kas mūsu mājās "uzšķiļ prieka dzirksteli".

1. Grāmata ir ideāla lieta – to ir daudz, atrodamas visām gaumēm, plašs piedāvājums ir arī izdevumiem ar Ziemassvētku tematiku, daudzām ir labas cenas (saldumu paciņas vērtībā) un galvenais – izdevēji un mākslinieki arvien vairāk domā par grāmatu izskatu un kvalitāti, lai tā patiešām būtu lieta, pēc kuras pirksti paši stiepjas un kura var apžilbināt, atverot dāvanas paciņu. Gada nogales lielākais hits noteikti ir interaktīvā uzdevumu grāmatu sērija "Kā Lupatiņi mācījās" ("liels un mazs", 2019) ar runājošo pildspalvu jeb digitālu ierīci, kas ļauj grāmatu arī klausīties un izzināt daudzos jaunos veidos un kas patiešām arī darbojas, nevis ir tikai pievilcīga butaforija. Vēl viens hits noteikti ir atkal izdotais "Harijs Poters un Filozofu akmens" ("Zvaigzne ABC", 2019), kas šajos svētkos atvērs durvis uz burvestību pasauli jaunai lasītāju paaudzei. Vēl viena grāmatiņa, kuru noteikti vērts pameklēt, ir gaumīgais katalāņu komikss par puisīti Agusu un viņa iztēles mošķiem: vēl atvasarā iznāca 4. grāmata "Priecīgus Ziemassvētkus, mīļie mošķi!" ("Latvijas Mediji", 2019) – grāmata ātri ierauj lasīšanas procesā arī tos, kuriem likās, ka viņi vēl nelasa. Skaista dāvana būs Viestura Ķerus grāmata "Meža meitene Maija" ("liels un mazs", 2019) ar Didža Upena dabas ainavām vai Jura Zvirgzdiņa "Ziemas pasaka" ("Zvaigzne ABC", 2014) ar Anitas Paegles pasakainajām ilustrācijām. Zem mūsu eglītes būs arī Jura Kronberga dzejas krājums "Laika bikses" ("liels un mazs", 2019) ar fantastiski asprātīgajām Anetes Meleces ilustrācijām un viena kārtīga bērnu grāmata no sērijas par zaķēnu Simonu "Fui, kaka!" ("Zvaigzne ABC", 2014), jo nu mūsu Simonam ir tāds vecums, kad nekas cits neliekas smieklīgāks.

2. Filma. Lai arī personīgi uzskatu, ka DVD ir jau novecojuši un nepraktiski, jo filmas daudz vieglāk iegādāties tiešsaistē, tomēr tas ir veids, kā filmu kādam var uzdāvināt, atgādinot par šogad redzēto kinoseansu un kaut kādā veidā to it kā padarot par savu. Man šķiet, ka Ziemassvētkiem ļoti piemēroti ir arī iemīļotu filmu suvenīri vai grāmatas, kas bijušas filmu sižeta pamatā. Pašās gada beigās ir iznācis filmas "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" (2019) DVD, kuru es iesaiņotu komplektā ar komiksu "Runājošie suņi" (2019) un Luīzes Pastores "Maskačkas stāstu", glīti izdrukātu Maskačkas karti un vēl pārīti ar Suņuburkšķu zelteriem. Es uzdāvinātu to kaut vai pati sev, jo fanoju par visām trim šī stāsta versijām, kurām, uzskatu, nav ieteicamā vecuma ierobežojuma. Otrkārt, neliegšos, mēs Ziemassvētku brīvlaikā, tāpat kā daudzi, iesim skatīties ilgi gaidīto "Ledus sirdi 2" (2019), kura, es ceru, būs tikpat laba kā "Ledus sirds 1" (2013) – filma par skaisto princesi, kura necīnās par tikšanu pie prinča, bet gan par savām tiesībām darīt, kā pati vēlas, un būt laimīgai pašai ar sevi. Disneja studijas filmu par Ledus karalieni var papildināt ne tikai ar kādu no plaši pieejamajām lellītēm, bet arī ar Andersena pasakas oriģinālu, vienu no pirmajām feministiskajām pasakām, kurā parādās arī daudzu citu patstāvīgu sieviešu – vientuļās burves, vecās lapietes, kailās somietes, laupītājmeitenes un viņas mammas-dzērājas – dzīvesstāsti. Tiem, kam Ziemassvētki vairāk saistās ar ķekatu laiku, noteikti joprojām aktuāla būs "Saule brauca debesīs". Un zinu, ka mēs brīvlaikā pāris reizes attīsim arī "Bizi un Neguļu" un iesim skatīties jauno Ginta Zilbaloža animācijas filmu "Projām".

3. Manta. Kā jau teicu iepriekš, man liekas forši, ka iemīļotie personāži izkāpj no grāmatas un filmām un parādās jaunos veidolos. Tā var būt suņu meitene Lote, kuru kāds grib ņemt blakus gultā, trollīšu Muminu ēdamrīki vai Harija Potera lego, bet vēl jaukāk, ja tie ir vietējie varoņi vai priekšmeti ar pazīstamu vietējo ilustratoru rokrakstu. Domāju, daudzi bērni ir bijuši priecīgi par Annas Vaivares šķīvjiem vai lokomotīves uzlīmju albumu, kas veidots atpazīstamajā iemīļoto bērnu grāmatu stilā, un es labprāt šādi iepazīstinātu bērnus arī ar citiem latviešu māksliniekiem vai atgādinātu par jau zināmajiem. Tāpēc man liels atradums šajā svētku laikā šķiet mākslinieku veidoti plakāti, kas jauki izskatās bērnistabas interjerā un varētu patikt arī pusaudžiem. ISSP galerijas izstādē-gadatirgū ir atrodami, piemēram, Lotes Vilmas Vītiņas, Zanes Zlemešas un Oskara Pavlovska plakāti – viņi visi ir arī "Bikibuku" ilustratori. Joprojām ir nopērkams arī Latvijas autoru un ilustratoru katalogs ZIRGS, kurā var iepazīt 20 latviešu ilustratoru un autoru rokrakstus. Galu galā, kāpēc bērnam neuzdāvināt kādu jauku mākslas vai dizaina priekšmetu? Domāju, daudziem varētu patikt arī Zahara Ze dizainētie trauciņi un alfabēts vai Zanes Veldres plakāti ar zivīm, kukaiņiem un putniem. Jebkura bezpersoniska nieciņa vietā var viegli atrast arī ko personiskāku un individuāli veidotu, piemēram, stikla mākslinieces Martas Ģībietes burtiņu krelles vai rokām darinātus eglīšu rotājumus ar latīņu izteicieniem no darbnīcas "Verba".

4. Teātris. Labi, teātris nav gluži taustāma dāvana, bet tas var nākt kā lielisks papildinājums svētkos saņemtai vai jau agrāk lasītai grāmatai. Piemēram, 4. janvārī Leļļu teātrī būs skatāma izrāde "Bruņinieks, kuram sāpēja zobi" pēc tāda paša nosaukuma Sergeja Timofejeva grāmatas motīviem, tāpat brīvlaikā skatāma šausmu izrāde "Puscilvēki", kas patiks visiem mākslinieka Kristiana Brektes faniem, jo viņš ir izrādes scenogrāfs, un, protams, aizkustinošie "Jūlijonkuliņa Ziemassvētki 2".

5. Rīks. Viena no vislabākajām kulturālajām dāvanām svētkos, protams, ir pašam sava ota, tukšs blociņš, blokflauta, fotoaparāts vai gleznas rāmis, kurā ielikt savu visskaistāko darbu.

6. Sērkociņi. Tāpēc, ka tie uzšķiļ liesmu, tāpēc, ka tā nevajag, tāpēc, ka bērniem tad jādomā pašiem, ko ar tiem darīt.

Santa Remere

Santa Remere ir publiciste, tulkotāja un “Satori” redakcijas locekle. Raksta par laikmetīgo mākslu spektrā no teātra līdz fotogrāfijai, kā arī interesējas par bērnu un jauniešu kultūras piedāvājumu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!