Aktualitātes
06.03.2019

Klajā nāk žurnāla "Domuzīme" un laikraksta "konTEKSTS" jaunākie numuri

Komentē
0

Klajā laists literatūras, publicistikas un vēstures žurnāla "Domuzīme" 2019. gada pirmais numurs, kā arī Latvijas Rakstnieku savienības literatūras laikraksta "konTEKSTS" marta numurs.

Līdz ar apaļā galda sarunu "Pēcvārds" žurnāla "Domuzīme" redakcija jaunākajā numurā nobeidz četru gadu garumā spēkā uzturēto tēmu par pagātnes izvērtēšanu. Par sabiedrības attieksmi pret VDK aģentu kartotēkas publicēšanu, par mītiem un spekulācijām, par melīgo brīvības sajūtu un tās augsto likmi padomju okupācijas laikā sarunājas vēsturnieki Ainārs Bambals, Daina Bleiere un Bonifācijs Daukšts, literatūrzinātniece Eva Eglāja–Kristsone, kino un teātra režisors Pēteris Krilovs. 

Latviešu jaunāko prozu pārstāv Andra Manfelde un nesen literatūrā sevi pieteikušās Alise Redviņa un Ramona Indriksone. Īpašajā klasikas rubrikā, ko žurnāla pastāvēšanas piektajā gadā turpina veidot literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis, šoreiz par literatūras gardēdi Andreju Johansonu; izlasāma arī viņa eseja "Opija dzeja".

Tulkotās prozas sadaļā lasāmi horvāta Valenta Pavliča un vācu rakstnieka Klemensa Meiera stāsti Arvja Vigula un Silvijas Ģībietes tulkojumā. Līdz ar albāņu valodnieka un ideju vēsturnieka Ardiana Vehbiu eseju publikāciju "Totalitārā albāņu valoda", iespējams, veikts pirmais tulkojums no albāņu valodas latviešu valodā, un tā autors ir Dens Dimiņš.

Tāpat lasāmas Krišjāņa Zeļģa, Andra Ogriņa, Anda Surgunta un Agneses Līcītes dzejkopas. Māris Salējs iepazīstina ar ukraiņu rakstnieka Serhija Žadana dzeju. Savukārt žurnāla jaunajā rubrikā "3 dzejoļi tuvākajiem 100" atskats uz 20. gs. spēcīgākajām personībām dzejā  mūsdienu latviešu dzejnieku atdzejojumā. Šajā numurā – Vislavas Šimborskas, Roberta Kellija un Ingeborgas Bahmanes dzejoļi.

Numura intervija ar Latvijas Kultūras akadēmijas profesoru, literatūrzinātnieku Raimondu Briedi, kuru uz sarunu pēc apjomīgās hronikas "Cilvēki un notikumi latviešu zemēs no ledus aiziešanas līdz Latvijas valstij" aicinājusi tulkotāja, redaktore un dzejniece Ingmāra Balode. Recenziju par viņa sastādīto grāmatu uzrakstījis filozofs Artis Svece.  

Valodnieks un dzejnieks Jānis Vādons publicistiskā rakstā aplūko latviešu kultūras, valodas un identitātes jautājumus nākotnes kontekstā. Literatūrzinātnieks Andrejs Grāpis refleksijā atgādina par ideālkomunistiem Padomju Latvijā un viņu pārliecības saknēm, bet vēsturnieks Jānis Šiliņš analizē Kārļa Ulmaņa lomu un devumu Neatkarības kara sākumposmā.

Savukārt laikraksta "konTEKSTS" marta numurā rubrikā "Numura tēma" lasāmas Gundegas Repšes, Daces Sparānes-Freimanes un Gunta Bereļa pārdomas par topošo romānu sēriju "Es esmu", kā arī Evijas Hofmanes ieskats statistikas datos "Ko lasījām 2018. gadā?". Laikrakstu ievada Evijas Gulbes saruna ar bērnu grāmatu autori Luīzi Pastori.

Sadaļu "Skats" veido Austras Gaigalas redaktora sleja "Laiks perēt?", Gundegas Repšes eseja "Jumtu materiāli" un Paula Bankovska eseja "Par dzērumu un rakstīšanu".

Dzejas sadaļu ietver Gaiķu Māra un Fēliksa Porica dzeja, bet prozas cienītājiem piedāvāts Gunta Bereļa romāna fragments no topošās sērijas "Es esmu" un Elīnas Smoļakas stāsts.

Šoreiz kritikas sadaļa ir plašāka: rubrikā "Viedokļi" Agris Jēkabsons un Kristaps Vecgrāvis reflektē par Viļa Lācīša grāmatu "Sekss un vardarbība" (apgāds "Mansards"). Laikrakstā lasāmas Mārtiņa Laizāna domas par Māra Salēja grāmatu "Tuvošanās" ("Zvaigzne ABC"), Agijas Ābiķes-Kondrātes viedoklis par Annas Rancānes grāmatu "Prīca i klusiešona" ("Latgolys Studentu centrs"), Gunta Bereļa - par Ingas Žoludes grāmatu "1904. Melanholiskais valsis" ("Dienas Grāmata"), Ingunas Daukstes-Silasproģes viedoklis par Agates Nesaules grāmatu "Zudušie saulgrieži. Stāsts par trimdu un draudzību" ("Vesta-LK"), Annas Kalniņas pārdomas par Daces Judinas-Nīmanes grāmatu "Amnēzija" (izdevniecība "Latvijas Mediji") un "Ēnas spogulī" ("Latvijas Mediji") u.c.

Sadaļā "Bērniem un jauniešiem" ir Sandras Okuņevas, Litas Silovas un Austras Gaigalas saruna par pagājušā gada bērnu un jauniešu literatūru. Rubrikā "Viedokļi" atrodams Agijas Ābiķes-Kondrātes viedoklis par Kārļa Vērdiņa grāmatu "Dilles tante" ("Liels un mazs"), Lilijas Berzinskas domas par Māra Runguļa grāmatu "Trīs nāves Mārtiņdienā. Pārupes spoku stāsti. 2. grāmata" ("Liels un mazs").

Sadaļu "Procesi" veido Māra Salēja eseja "Gads Ukrainas zīmē", rubrika "Darbistaba" ietver Ingunas Cepītes saruna ar Sandru Ratnieci "Ulsika iedvesmas telpas", kā arī rubriku "Incognito" turpina veidot Egīls Venters "Nebijušas sajūtas Avotu ielā".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!