Aktualitātes
21.03.2019

Izdots jauns Pētera Vaska albums "Lūgšana"

Komentē
0

Izdots līdz šim apjomīgākākais nacionālās ierakstu kompānijas "Skani" ieraksts – komponista Pētera Vaska albums "Lūgšana", kas no 22. marta būs pieejams klausītājiem visā pasaulē.

Albumā dzirdamas četras vokāli simfoniskas kompozīcijas, kas tapušas teju 40 gadu laikā. Trīs no tām – "Lūgšana mātei", "Laudate Dominum" un "Lūgšana Latvijai" – šajā albumā piedzīvo pirmieskaņojumu jaunās versijās, komponistam ieraksta procesā klātesot.

Vissenāk ir tapusi "Lūgšana mātei" (1978), kuru iepriekš klausītāji pazina kā "Kantāti sievietēm" ar Imanta Ziedoņa dzeju. Pēteris Vasks to komponēja – kā pats saka – vēl būdams jaunais komponists. Ar Veltas Tomas dzejoli sarakstītā "Lūgšana Latvijai" (2016) šajā albumā dzirdama Viļņa Šmīdberga instrumentācijā korim un pūtēju orķestrim, savukārt "Mesa" (2005) – korim un stīgu orķestrim. 2016. gadā sacerētais darbs "Laudate Dominum" korim un simfoniskajam orķestrim ir visnesenāk tapušais darbs šajā albumā.

"Gribu ar degošu sirdi lūgt par mūsu laiku, kas tik ļoti mainās. Mums jālūdz, lai nepazaudējam garīgos orientierus – daudzus no tiem jau esam pazaudējuši. Man ar to grūti samierināties. Kāpēc mēs aizejam bezcerīgā materiālismā, lietu un mantu kultā? Virspusējībā un paviršībā? Kāpēc steidzamies, paši nezinādami, kurp? Tādēļ savā mūzikā gribu atgādināt, ka ir arī cits ceļš!" stāsta Pēteris Vasks.

Ieraksts tapis 2018. gada septembrī koncertzālē "Lielā ģilde" un to ieskaņoja Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Naconālais simfoniskais orķestris, orķestris "Rīga", soprāns Laura Teivāne un diriģents Māris Sirmais. Projekts tapis, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fondam un komponista Pētera Vaska atbalstam.

Albums būs pieejams klausītājiem visā pasaulē gan kā CD tirdzniecības vietās, gan arī digitālās lejuplādes un straumēšanas platformās no piektdienas, 22. marta.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!