Aktualitātes
02.03.2018

KKC notiks lasījumi "Ko mūsdienās nozīmē būt sievietei? Un ko – vīrietim?"

Komentē
0

7. martā Kaņepes kultūras centrā plkst. 18.00 notiks trešais Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes (LU SZF) referātu cikls "Nesabiedriskie lasījumi", kurā fakultātes absolventi stāstīs par interesanto, kas uzzināts, rakstot studiju noslēguma darbus. Šoreiz saruna būs veltīta visai aktuālai tēmai: "Ko mūsdienās nozīmē būt sievietei? Un ko – vīrietim?"

"Pagājušajā gadā pasauli pāršalkusī kustība "Me too" aktualizēja jautājumu par attieksmi pret sievieti. Kā sievieti šodien attēlo mediju vide? Kādi ir sabiedrībā valdošie stereotipi un ko par sevi vēlas pateikt pašas sievietes? Otra, ne mazāk svarīga jautājuma puse, kā šajā pasaulē justies vīrietim?" raksta lasījumu rīkotāji. Savos secinājumos trešdienas vakarā dalīsies četras Sociālo zinātņu fakultātes absolventes.

Sabīne Valtere darbā "Dzimtes loma uzņēmējdarbībā: sievietes reprezentācija biznesa medijos "Ir nauda", "Kapitāls" un "Forbes"" pētījusi kā biznesa mediji reprezentē sievieti: "Dzimtes stereotipi darba tirgū jau vēsturiski veidojušies kā maskulīnu un feminīnu darbu iedalījums. Jo vairāk prasmes bija nepieciešamas darba veikšanai, jo vairāk tas tika uzskatīts par "vīriešu" darbu. Vai un kā tas mainās šodien varēs uzzināt no Sabīnes stāsta."

Ilona Turkovska pievērsusies visai sensitīvai tēmai sieviete-māte. Darbā "Sieviešu reproduktīvās izvēles atspoguļojums sieviešu žurnālos "Cosmopolitan", "Lilit" un "Santa"" viņa centusies noskaidrot, vai Latvijas sabiedrībā aizvien vēl pastāv uzskats, ka bērni ir sievietes dzīves jēga, sievietes sūtība un galvenais dzīves pienākums.

Egija Cēlāja pētījusi sabiedrībā pastāvošos viedokļus par sievietēm sporta zālēs "Sportiska ķermeņa tēla veidošana – sievietes sporta zālē". Viņa centusies noskaidrot, kāpēc sievietes nodarbojas ar ķermeņa sportiskošanu un kā viņas veido savu tēlu sabiedrībā.

Sarunas noslēgumā Dārta Gātere piedāvās ielūkoties dažādās ar vīrišķību saistītās problēmās savā maģistra darbā "Alternatīvās vīrietības prakses" viņa pētījusi, kā vīrišķības izpratne tiek konstruēta ģimenē, skolā, kāda ir tās saistība ar rasi, tautību, kultūru, vecumu, sociālo stāvokli un dzīvesvietu.

Sarunu moderēs – docente Mairita Zitmane, kuras pētniecisko interešu lokā ir dzimtes un mediju pētījumi, dzimuma līdztiesība, reklāma, patēriņa kultūra un identitāte.

Aicināts ikviens interesents. Ieeja bez maksas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!