Foto: Kristīne Madjare
 
Aktualitātes
23.11.2018

"Kim? Rezidences balvu 2019" un ceļazīmi uz Telavivu iegūst Diāna Tamane

Komentē
0

 Laikmetīgās mākslas centrs "kim?"sava 10. jubilejas gada programmas ietvaros paziņojis: "Kim? Rezidences balvas 2019" ieguvēja ir Diāna Tamane, kura dosies divus mēnešus ilgā rezidencē uz "ArtPort" Telavivā. 

Balvas ieguvēja paziņošanas svinīgā ceremonija noritēja 2018. gada 22. novembrī Latvijas Mākslas akadēmijas jaunajā korpusā k- 2, piedaloties "ArtPort" direktorei Varditai Grosai.  Pasākumu iesāka rezidenču centra vadītājas prezentācija par "Artport" darbību, rezidējošajiem māksliniekiem un nākotnes plāniem, kā arī komentāri par pieredzi, kas gūta, apmeklējot balvas nominantu studijas Rīgā.

Ikgadējā "Kim? Rezidences balva" ļauj daudzsološam latviešu māksliniekam vai divu mākslinieku apvienībai piedalīties rezidences programmā kādā no "Kim?" partnerorganizācijām. Pirmā balvas laureāte Darja Meļņikova 2015. gada vasarā pavadīja divus mēnešus KW Laikmetīgās mākslas institūtā Berlīnē, otrā – Ieva Epnere – 2016. gada rudenī divu mēnešu garumā izmantoja iespēju piedalīties ISCP Starptautiskā darbnīcu un kuratoru programmā Ņujorkā, bet 2017. gadā Ieva Kraule atradās triju mēnešu rezidencē "Gasworks" Londonā.

2018. gada rudenī Laikmetīgās mākslas centrs "kim?" balvas pirmajai kārtai nominēja 12 māksliniekus, kas atbilst balvas kritērijiem: viņi aktīvi piedalās izstādēs un paralēlos pasākumos Latvijā un ārvalstīs, ir vecumā līdz 40 gadiem un pēdējo 10 gadu laikā ir piedalījušies vismaz vienā "kim?" veidotā projektā.

Mākslinieku portfolio izskatīja un fināla nominantus atlasīja starptautiska žūrija: Vardita Grosa (Vardit Gross, "Artport", Telaviva), Tobiass Kaspars (Tobias Kaspar, mākslinieks, Cīrihe/Rīga), Virginija Januskevičūte (Virginija Januskevičiūte, CAC, Viļņa) un Īans Rozens (Ian Rosen, mākslinieks un galerijas "Misako Rosen" direktors, Tokija).

Žūrijas komentārs par nominētajiem māksliniekiem:

Par Andreju Strokinu: "Spēcīgas fotogrāfijas. Viņš spēlējas ar dažādiem slāņiem un izmanto fotogrāfijas arī kā materiālu, skaidri apzinoties reģiona kultūras kontekstu. Savdabīgi mirkļi, lielisks darbs ar arhīviem. Būtu interesanti redzēt, kā viņa prakse attīstītos, nonākot vidē, kur māksliniekam būtu iespēja piekļūt Izraēlas arhīviem, papētīt to politisko nozīmi, sastapt citus māksliniekus, kas strādā ar arhīviem utt."

Par Ati Jākobsonu: "Spēcīgi tēli un koncepti. Laikmetīgajā mākslā tikai retais mākslinieks strādā ar garīgiem konceptiem. Izraēlā viņam būtu iespēja izveidot tiešu saikni ar daudziem reliģiskiem un garīgiem cilvēkiem un organizācijām. Gandrīz droši var paredzēt, ka Jeruzalemes un citu svēto vietu gars rastu atbalsi viņa darbos."

Par Diānu Tamani: "Viņas valoda, kurā nav lieka teatrālisma, dramatizēšanas un norādīšanas ar pirkstu, ir laikmetīga un viegli uztverama. Rezidence Telavivā varētu māksliniecei nodrošināt produktīvu distanci no autobiogrāfiskās vides, kas līdz šim lielā mērā bijusi viņas darbu izejmateriāls."

Par Kasparu Groševu: "Mākslinieks, kurš pazīstams ar dažādām rakstniecības, dzejas un stāstniecības tradīcijām (gan verbālām, gan neverbālām), ko pieļauj rezidences, kurās pats esi sava darba noteicējs. Viņa zīmējumi un video atklāj interesi par tādiem iztēles un skatītāju uzrunāšanas veidiem, kas mainstream kultūrā nav plaši pazīstami un neaprobežojas tikai ar laikmetīgās mākslas sistēmu vien."

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!