Aktualitātes
07.02.2019

"kim?" izziņo trīs jaunas izstādes

Komentē
0

No 22. februāra "Kim? Laikmetīgās mākslas centrā" būs skatāma jauna izstāžu programma ar mākslinieču Amandas Ziemeles un Santas Frances personālizstādēm, kā arī ar daudzbalsīgu vēstures un stāstus (re)konstruējošo izstādi par vienīgo Latvijas starpkaru perioda avangarda dzejnieku.

Amandas Ziemeles izstāde "Kvantu matu implanti"

Mākslinieces Amandas Ziemeles radošā darbība reprezentē idejas, pie kurām nonākts padziļinātu pētījumu ceļā. Dažādu referenču un uzietā materiāla apgūšana un pārstrādāšana-iestrādāšana savos darbos ir māksliniecei raksturīga pazīme. Par gaidāmo izstādi Amanda Ziemele izsakās: "Ieejot telpā, tā mūs aprij. Meklējot vārdus, zobi aizcērtas, iekož mēlē."

Amanda Ziemele (1990) dzīvo un strādā Rīgā. Savu radošo darbību uztver kā atvērtu lauku. Amandu interesē glezniecības formālās īpašības un tām pietuvinātais ideju un kontekstu lauks. 2018. gadā absolvējusi diploma studijas Drēzdenes Mākslas akadēmijā, starpdisciplinārās un eksperimentālās glezniecības studiju programmā. Diplomdarba projekts ieguvis "Freundeskreis der HfBK Diplompreis" balvu, kā arī tas nominēts "Startpoint Prize 2018" jauno Eiropas absolventu balvai. 2015. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas glezniecības studiju programmu.

Santas Frances personālizstāde "Safeporting"

Santas Frances personālizstādes pamatā būs animētas kompozīcijas, kuras veidotas, izmantojot 3D animāciju, ekrānus, metāla struktūras un vadus. "Safeporting" ir medicīnā izmantots termins, kas apzīmē procesu, kurā medicīnas speciālists, veicot procedūru pacientam, stāsta viņam par notiekošo, lai pacients justos droši un pārāk nesatrauktos. Bet to var pārnest arī uz citām, vairāk ikdienišķām saskarsmes situācijām. Vēl viena nozīme šim terminam ir atrodama arī datorzinātnē: tā saistīta ar programmatūras pārnešanu no vienas sistēmas vai ierīces uz otru.

Starptautisko ievērību Santa France ir guvusi ar savu modelēto 3D darbu "Assembly Line" ("Montāžas konveijers"), kas pagājušā gada nogalē tika nodrukāts uz Vācijas dizaina žurnāla "Form" vāka, tā numura tēma bija "Arbeit" ("Darbs"). Šajā izdevumā tika publicēta arī intervija ar Santu Franci un citas mākslinieces ilustrācijas. Savu darbu radīšanā Santa France izmanto profesionālo bezmaksas atvērtā koda 3D datorgrafikas programmatūru "Blender", kuru māksliniece ir apguvusi pašmācības ceļā, skatoties videopamācības internetā.

Savos līdzšinējos darbos caur spīdīgiem interjeriem un vēsām klusajām dabām autore reflektē par to, kā ir būt vienam – strādāt vienatnē, būt pašpietiekamam, pārlūkot internetu un izmantot savus iekšējos resursus, lai kompensētu cilvēciskā kontakta trūkumu.

Santa France (1993) ir jaunās paaudzes multimediju māksliniece, absolvējusi mediju mākslas studiju programmu Liepājas Universitātē (2015). Mākslinieces darbība lielākoties ir saistīta ar 3D programmatūras piedāvātajām iespējām un to pielietojumu tiešsaistes kolāžu, video, animētu GIF attēlu un digitālo ilustrāciju veidošanā. Santas Frances darbs ir interneta kultūras iedvesmots, un to raksturo pašrefleksija, nostalģija un vientulība, kas saistīta ar mācīšanos, radīšanu un savu darbu publicēšanu interneta vidē.

Lauras Brokānes kūrēts projekts "Eižena Berga dzeja un darbi"

Trešā izstāde ir "Kim? Open Call 2019" ieguvējas, literatūras un filozofijas interneta žurnāla "Punctum" redaktores Lauras Brokānes kūrētā izstāde "Eižena Berga dzeja un darbi", kas veltīta Latvijas vienīgajam starpkaru avangarda dzejniekam un piedāvās laikmetīgās mākslas versiju par dzejnieka memoriālo istabu, ko veidos māksliniece Vika Eksta sadarbībā ar dzejniekiem Arti Ostupu, Kārli Vērdiņu, Aivaru Madri, Eināru Pelšu un Raimondu Ķirķi.

Izstādes "Eižena Berga dzeja un darbi" veidotāji laikmetīgās mākslas valodā interpretēs memoriālā dzīvokļa jēdzienu, izmantotojot muzeja ekspozīcijām raksturīgus elementus – mēbeles, dzejoļu rokrakstus, korespondenci, piemiņas lietas, fotogrāfijas, iespieddarbus, balss un video ierakstus, mākslas darbus. Šis tēls – latviešu avangarda dzejnieks – iemiesos alternatīvu versiju par Latvijas literatūras vēstures procesu, parādot arī tā līdz galam nerealizēto potenciālu. Izstādes mērķis ir veicināt starpdisciplināru projektu veidošanos, īpaši uzsverot literatūras un laikmetīgās mākslas saiknes kopīgā jaunradē.

Kim? Laikmetīgās mākslas centra 2019. gada pirmā cikla atklāšana notiks 21. februārī plkst. 18:00.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!