Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
04.08.2022

"Kim?" atklāj izstādi Ņujorkā

Komentē
0

3. augustā galerijā Jenny’s Ņujorkā atklāta Kim? Laikmetīgās mākslas centra rīkota izstāde "Klejotājs \ vieta, kuru grūti ievietot/". Jaunā izstāde ir daļa no abu galeriju sadarbības projekta, kura ietvaros februārī Rīgā bija skatāma Jenny’s organizēta grupas izstāde "Bez pārmaiņām".

"Klejotājs \ vieta, kuru grūti ievietot/" sākotnēji tika izstrādāta kā Latvijas pieteikums 59. Venēcijas mākslas biennālei, bet iespēju pārstāvēt Latviju konkursā ieguva duets Skuja&Braden, tāpēc iecere tika realizēta tiešsaistes izstādes formā, bet šovasar projekts parādās kā video projekcija un pavadošā ekspozīcija galerijas Jenny’s telpā Ņujorkā, vienlaicīgi atzīmējot projekta iedvesmotāja – amerikāņu arhitekta Džona Hejduka – ciešo saikni ar pilsētu.

Izstādes veidotāji to raksturo kā "spekulatīvu" tiešsaistes izstādi/priekšlikumu, kuras iecere radusies, sadarbojoties māksliniekiem Indriķim Ģelzim, Elzai Sīlei, Džo Namī (Joe Namy), kā arī līdzkuratoriem Zanei Onckulei, Džo-ijam Tangam (Jo-ey Tang) un arhitektam Jurim Strangotam.

Pieņemot amerikāņu arhitekta Džona Hejduka (1929–2000) tēzi, ka eksistenciālas krīzes apstākļos laikam ir tendence "sabrukt telpā", mākslinieki stratēģiski izmanto digitālās vides telpiskumu, lai meklētu jaunas empātijas formas. Kā norāda veidotāji, projekts piedāvā vīziju par nākotni, kurā tiek pārvērtēta individuālā un kolektīvā atsvešinātība, kā arī fiziskie un garīgie ierobežojumi.

"Uzņemot sevī šodienas augošo satraukumu, projekts liek lietā poētisku un utopisku iztēli jauktu mediju ainavas veidošanai. Tā ir digitālā vidē īstenota izstāde ar jaunradītu skaņu celiņu, tekstiem, 3D animāciju un mājaslapu. Projekts ir radies kā vīzija un kompass, kas sākas ar privāto izvēli, pēc tam pievēršas kolektīvajai digitālās pasaules apziņai un visbeidzot atgriežas pie aktivēšanas fiziskā telpā," raksta rīkotāji. Instalācijas digitālā versija skatāma šeit.

Izstādi papildina grāmatas "Džons Hejduks: Projekts Rīga" (1989) pārizdevums, savukārt galerijā ietvaros izstādītie Indriķa Ģelža un Elzas Sīles mākslas darbi izvērš projekta ideju. Izdota trīs grāmatu komplektā, šī publikācija satur oriģinālizdevumu angļu valodā, tulkojumu latviešu valodā un Act Two: The Riga Project – sadaļu, kas piesaka sagatavošanās darbus "Rīgas projekta" "uzvešanai" Rīgā un citviet Latvijā. Publikācija izdota RISEBA Arhitektūras un mediju centra (Rīga) un "Arhiteksti" (2022) paspārnē.

Izstādes kuratori ir Zane Onckule un Džoijs Tangs. Izstāde Ņujorkā būs skatāma līdz 31. augustam.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!