Teātris
24.10.2018

Kas tos astoņus kustoņus pirks? Cirks!

Komentē
1

Par neatkarīgās teātra trupas "Kvadrifrons" izrādi-ekskursiju "Brīnuma skartie" Rīgas Cirkā

Man nav nekādu personisku atmiņu par cirku. Kaut kādu iemeslu dēļ bērnībā ar vecākiem tur negājām. Iespējams, pie vainas bija šausmu filmas "Poltergeists", "Tas" un "Čakijs", kas radīja nepārejošas bailes no klauniem un lellēm. Iespējams, ka nespēju tikt pāri sajūtai, ka tā ir skumju dzīvnieku pasaule, kas turklāt arī nelāgi ož. Pieaugušā vecumā saskarsme ar cirku neradīja patīkamas izjūtas. Reiz devos tikties ar administrāciju, lai uzaicinātu uz kastingu klaunus. Nelaipna kundze man rupji paziņoja, ka klauni jau nav kaut kādi "klauni" vai ko tamlīdzīgu. Tā nu manas atmiņas ar cirku saistās tikai ar nepatīkamu smaku un naidīgu attieksmi.

Tādējādi nekādi nespēju empatizēties ar cilvēkiem, kuri pauda sašutumu, ka dzīvnieku neizmantošana cirkā iznīcinās seno cirka tradīciju Latvijā. Manā ģimenē šādas tradīcijas nekad nav bijis, un es par to nejūtu ne mazāko nožēlu. Un galu galā viduslaikos bija tradīcija publiski izpildīt nāvessodus. Kaut kā par šīs tradīcijas saglabāšanu neviens (atskaitot partiju “Par Alternatīvu”) publiski neiestājas.

Cirka ēka ir svarīga daļa no Rīgas vēsturiskā mantojuma. Nams šobrīd diemžēl atrodas diezgan skumjā stāvoklī. Arhitekta Jāņa Frīdriha Baumaņa projekts izceļas ar oriģinālo kupolu, kas veidots no dzelzceļa sliedēm. Gan vizuāli interesants, gan piemērots sarežģītajām cirka ierīcēm. Un tagad šajā brīnumainajā ēkā ir sākusies darbošanās un ieplūdušas svaigas vēsmas, kas varētu izvēdināt skumjas asociācijas raisošo cirka aromātu. Jaunā teātra trupa "Kvadrifrons" (aktieri Reinis Boters, Āris Matesovičs, Klāvs Mellis, Ance Strazda un dramaturgs Evarts Melnalksnis) ir papildinājums Latvijas neatkarīgo teātru rindām. Un savu pirmo sezonu viņi atklāj ar inovatīvu izrādi-ekskursiju "Brīnuma skartie" pa dažnedažādām cirka telpām. Jo īpaši tām, kurās parasti skatītājiem nebija iespējas iekļūt.

Ierodoties uz īpaši medijiem sagatavoto ekskursijas demo versiju, apkārt vēl notiek pirms-pirmizrādei raksturīgā rosība un viegli stresaina darbošanās – tik ļoti atpazīstama un pat rosinoša. Sākumā visiem skatītājiem tiek izskaidroti izrādes-ekskursijas noteikumi. Tā kā pasākums ir tehniski un arī tehnoloģiski sarežģīts, saprotu, ka jāklausās uzmanīgi. Visiem tiek izsniegtas kartes ar krāsainiem cipariņiem, līnijām, kā arī atstarojošas vestes un ekskursijas brīnums - ķiveres. Par šo Jāņa Sniķera "izgudrojumu" varētu pat uzrakstīt atsevišķu eseju. Taču visu pēc kārtas. Saposušies kā wannabe-celtnieki, skatītāji apsēžas, mazliet paklausās un tad dodas ceļojumā. Turklāt katram skatītājam tas ir individuāls - secība un maršruti atšķiras, lai katrs piedzīvotu ekskursiju vienatnē.

Ekskursijas galvenais mērķis ir gan iepazīstināt ar cirka ēku, gan radīt piemiņu tik ļoti bieži piesauktajai cirka tradīcijai. Jo tradīcijas mainās līdzi laikam un to saglabāšana nenozīmē atteikšanos no attīstības, tāpēc arī par tradīcijas nesēju un uzturētāju tiek padarīta pati ēka, kura ir ekskursijas galvenā varone – un arī gids. "Kvadrifrona" trupas aktieri Reiņa Botera režijas vadībā ir izveidojuši ko līdzīgu tik ierasto audiogidu parodijai. Un gida lomā ir pati cirka ēka, kuras balss sākotnēji kautrīgāk, bet ar laiku jau drošāk un pat lepnāk atklājas klausītājam un skatītājam. Tieši šī ideja, manuprāt, ir smalks veids, kā pagodināt šo ēku. Bez lieka patosa un ar gana lielu devu rotaļīguma cirks pastāsta, kā tad te ir bijis. Vai arī nav bijis. Jo viss tiek pasniegts ar vieglu piemiedzienu.

Lai arī pastaigā ved cirka ēka, pa ceļam satiekam dažādus rēgus, kas stāsta savus stāstus – gan atmiņas, gan izdomājumus. Tiek miksēta fikcija ar realitāti, tādējādi liekot domāt par mockumentary žanru kā piederīgu apzīmējumu "Brīnuma skartajiem". Ir iespēja klausīties, par ko klačojas noliktavā atstāti kostīmi, ko par ikdienu cirkā domā vietējais ārsts vai klauns pirms izrādes.

Skatoties izrādes izmēģinājuma versiju, tā vēl šķiet pārlieku gara. Ne visi stāsti un arī ne visi varoņi ir vienādi saistoši un brīžiem nespēj noturēt skatītāja uzmanību līdz galam. Rodas vēlme jau doties uz nākamo punktu, bet garlaikošanos kompensē scenogrāfu Austras Hauks un Rūdolfa Baltiņa (ar plašu tehnisko un radošo darbinieku atbalstu) iekārtotās telpas, kas ir pilnas ar dažnedažādiem sīkumiem un paslēptiem vēstījumiem. Jo īpaši tādai cirka nepazinējai kā man viss šķiet kā jauns brīnums. Turklāt ķiverei piestiprinātās austiņas rada trīsdimensionālas skaņas iespaidu – brīžiem tās noņēmu, lai pārbaudītu, vai tiešām kāds no aktieriem nav paslēpies kaut kur stūrī. Tādējādi rodas iespaids, ka šos rēgainos varoņus tiešām arī esi sastapis.

Rēgainais klātbūtnes efekts – gandrīz ne mirkli neredzam ķermeniskas, dzīvas būtnes – padara šo pastaigu pa cirka pažobelēm un kuluāriem par ko līdzīgu meditatīvai pieredzei draudzīgā spoku mājā. Bail nav, jo neviens no sastaptajiem "spokiem" nemēģina biedēt. Drīzāk padalīties, virtuāli saņemt aiz rokas vai pastrīdēties par sev svarīgiem jautājumiem. Visinteresantākie ir stāsti, kas šķiet balstīti reālās intervijās ar bijušajiem darbiniekiem – aktieri ir atkoduši rutīnas nogurdinātās balsis un zināmu vienaldzības toni pret to, kas tiek stāstīts. Jo brīnumu jau piedzīvo cirka apmeklētāji – darbiniekiem tas ir darbs un ikdiena.

Kopumā jāsaka, ka "Brīnuma skartie" ir ļoti interesants un arī izglītojošs piedzīvojums. Pat ja brīžiem šis tas šķiet par garu vai līdz galam neaizrauj – aiz stūra jau gaida nākamais krāsainais cipariņš, uz kura uzkāpjot nezini, ko sagaidīt. Jāsaka, ka viens no elpu aizraujošākajiem mirkļiem ir stāvēt tukšā skatītāju zālē un vērot tumšo, tukšo un milzīgo arēnu. Un iztēloties, kā tur agrāk rikšoja zirgi, uzstājās akrobāti, bet tagad šo vietu, gaidot savu rekonstrukciju, joprojām uzticīgi sargā dzelzceļa sliežu kupols.

Marta Martinsone

Marta Elīna Martinsone ir teātra režisore ar vēsturnieces pagātni. No teātra brīvajos brīžos interesējas par kino, kantri un izbāztiem dzīvniekiem.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!