Kadrs no mākslinieces Katrīnas Neiburgas video
 
Aktualitātes
15.06.2018

Kas īsti ir Brick Bar - mākslas akcija vai izklaides vieta?

Komentē
0

Bijušās tekstilrūpnīcas "Boļševička" teritorijā Ganību dambī 30 atvērta jauna atpūtas un sarīkojumu vieta "Brick Bar".

Par paša Ganību dambja vecumu eksistē vairākas versijas. Pirmā no tām vēsta, dambis ir celts 16. gadsimtā, precīzs celšanas gads nav zināms, taču domājams, ka tas pastāvējis jau 1550. gadā un stiepās gar Rīgas pilsētas ganībām uz Sarkandaugavu. Tas bija augsts uzbērums, uz kura 17. gadsimtā sāka veidot alejas, kas kļuva par iecienītu pilsētnieku atpūtas vietu. Tomēr plašos apkārtnes paaugstināšanas un izlīdzināšanas darbos dambis vizuāli ir pazudis. Otra versija – tagadējo Ganību dambi sāk uzbērt un apstādīt ar kokiem tikai 1710. gadā, kad pēc krievu karaspēka ienākšanas Rīgā, radās vajadzība savienot pilsētu ar Sarkandaugavu, kur pēc cara Pētera I pavēles ierīkoja, t.s, Otro Ķeizardārzu. Rīgas patricieši izbūvēja Ganību dambi, kur sacēla lepnas vasarnīcas un dārzus. Svētdienas izbraukumi un pastaigas pa dambi kļuva par augstākās sabiedrības modes lietu un piederēja pie labā toņa. 18. gadsimta beigās gan šī lepnā dzīve izbeidzās un tuvējās pļavās sāka celt fabrikas, manufaktūras un rūpnīcas.

Nu vēstures cikls sāk noslēgties un bijušo rūpnīcu vietā no jauna uzplaukst augstās kultūras un laisku izpriecu tendences. Rīgas pirmās starptautisko laikmetīgās mākslas biennāles ietvaros mākslinieks Andris Eglītis savas darbnīcas tuvumā sadarbībā ar Mārtiņu Mielavu iekopis bāru, kas veidots no rūpnīcas drupās atrastiem ķieģeļiem. Visu vasaru no trešdienas līdz sestdienai te notiek spontāni pasākumi, sarunas ar māksliniekiem, laikmetīgas performances, autoru vakari, plānoti un neplānoti koncerti.

Nelielu ieskatu ķieģeļbāra tapšanā un tajā valdošajā atmosfērā sniedz mākslinieces Katrīnas Neiburgas veidotie videoklipi.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!