Publicitātes attēla autore: māksliniece Elīna Brasliņa
 
Aktualitātes
15.06.2016

Kāpēc olšūnu ziedošanas ierobežojums ir pretrunā ar Satversmi? Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem

Komentē
0

Kā ziņots iepriekš, ceturtdien, 16. jūnijā, Saeima plāno trešajā lasījumā izskatīt likuma grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma 17. pantā, kas paredz, ka turpmāk tikai dzemdējušas sievietes drīkstēs ziedot savas olšūnas. Feministu foruma aktīvisti, gatavojoties otrajam piketam, kurā cīnīsies pret olšūnu ziedošanas ierobežojumu, ne tikai izplatījuši atkātu vēstuli, bet arī sagatavojuši vienkāršas atbildes uz biežāk uzdotajiem, ar likuma grozījumiem saistītajiem jautājumiem.

Veselības ministrija Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā kopā ar citiem grozījumiem ierosināja aizliegt ziedot olšūnas nedzemdējušām sievietēm, to pamatojot ar šādiem apsvērumiem:

  • potenciālā neauglības riska dēļ jānovērš iespējama situācija, kad donore paliek bez bērniem;
  • iepriekšējās dzemdības liecina, ka potenciālai donorei ir apaugļoties spējīgas olšūnas;
  • sieviete bez bērniem nevar ar pilnvērtīgu motivāciju ziedot savu olšūnu citai sievietei.

Aizliegums ir pretrunā Satversmei

Aizliegums ziedot olšūnas nedzemdējušām sievietēm ir pretrunā ar Satversmes 91. pantu, jo pārkāpj nedzemdējušu sieviešu tiesības, un ar Satversmes 96. pantu, jo ierobežo nedzemdējušu sieviešu privāto dzīvi.

"No Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma anotācijas šobrīd nav rodams pamatojums atšķirīgai attieksmei, nosakot ierobežojumu ziedot savas olšūnas tieši nedzemdējušām sievietēm. [..] Valstij vienādā mērā jārūpējas par visu sieviešu veselību un labklājību un izteikumi par atbalstu sievietēm nedrīkst būt deklaratīvi." (No 2016. gada 16. marta Tiesībsarga atzinuma par grozījumiem "Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā")

"Automātiski jāņem vērā Satversmē noteiktās pamattiesības, tai skaitā vienlīdzība, kas ir ļoti būtisks aspekts. Tests, kam iet cauri, skatoties Satversmes tiesā ir — vai ir mērķis šim te ierobežojumam, vai ar šo te ierobežojumu var sasniegt šo mērķi visos gadījumus un vai ir tas ir samērīgs pret šo mērķi. [..]  [..] Saeimas Juridiskā biroja ieskatā pietrūkst argumentu, lai samērīguma testam izietu cauri, jo ir ļoti daudz jautājumu, kuriem šobrīd varētu būt alternatīvi un mazāk ierobežojoši risinājumi" (Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Ilze Tralmaka Sabiedrības veselības apakškomisijas 3. maija sēdē)

"Bet olšūnu ziedošana izraisa neauglību un vēzi!"

Nav pētījumu, kas pierādītu šādu veselības apdraudējumu.

"Ja tā godīgi, es domāju, ka tie ir nedaudz spekulatīvi apgalvojumi, jo mums kā mediķiem ir jābalstās uz pētījumiem. Ir ļoti, ļoti maz pētījumu, kas notiek ar donoriem pēc laika." (Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Matule par neauglības risku)

"Nepatiess ir mīts, ka pēc olšūnu stimulācijas var iestāties neauglība   jau pēc nākamajām mēnešreizēm sievietei var iestāties grūtniecība." (Dr. Violeta Fodina, reproduktoloģe, ginekoloģe, dzemdību speciāliste)

"Kas attiecas uz pētījumiem: uz doto brīdi ir veikti dažādi pētījumi, kas mēģina saistīt neauglības ārstēšanu, proti, olšūnu stimulāciju, kas ir nepieciešama, lai iegūtu olšūnas, vai tie medikamenti izraisa vēzi. Ir tādi, kas saka, ka jā, pārsvarā saka, ka nē." (Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas valdes locekle Anna Miskova intervijā Latvijas Radio)

Sabiedrības veselības apakškomisijas 3. maija sēdē Anna Miskova gan min pētījumu, kurš it kā pierāda par 50% lielāku smadzeņu audzēja risku, taču nemin to, ka pētījuma anotācijā rakstīts – rezultāti pēc vairākkārtējas analīzes un datu korekcijas nav vērā ņemami. Jāņem vērā, ka pētījums aplūko vēža risku neauglīgām, ar dažādām metodēm sekmīgi ārstētām sievietēm (ar olšūnu donorēm var sakrist tikai hormonu injekcijas procedūra) un to 1:1 nevar attiecināt uz sievietēm, kas vienkārši donē olšūnas. Vienā no lielākajām pētījumu analīzes publikācijām, kurā apskatītas 109 969 sievietes 46 gadu laika periodā, secināts, ka visi vēža riski zaudē savu nozīmību, ja tos salīdzina pret in vitro apaugļošanu neizgājušām neauglīgām sievietēm.

Aizliegums nav samērīgs, jo šie nenoteiktie riski tikpat lielā mērā attiecas arī uz dzemdējušām sievietēm.

"Bet nav pierādījumu, ka olšūnu ziedošana neapdraud veselību!"

Ieviešot aizliegumus, valstij ir jāpierāda aizlieguma samērīgums attiecībā pret ierobežotajām tiesībām. Tātad, ja valsts mērķis ir novērst iespējamu neauglību, tai arī ir jāpierāda, ka olšūnu ziedošana draud ar neauglību un ka aizliegums ir vienīgais veids, kā risināt šo problēmu.

"Bet jaunas meitenes pārdod olšūnas un riskē ar veselību!"

Konkrētais grozījums nekādi nenovērš dzimumšūnu ziedošanu naudas dēļ (turklāt ierobežotas tiek tikai nedzemdējušas sievietes). Ja ir vēlme risināt šo problēmu, ir jānosaka maksimālā iespējamā atlīdzība par donācijas laikā sagādātajām neērtībām gan sievietēm, gan vīriešiem, kas nodod savas dzimumšūnas.

Tāpat šis grozījums aizliegtu ziedot olšūnu arī 35 gadus vecām sievietēm, kuras nekādi par jaunām un nepieredzējušām nevarētu saukt.

Pētījumā par 11 Eiropas valstīm noteikts, ka vienīgi finansiāla motivācija ir 10% donoru. Savukārt 46% donoru tā ir vienīgi altruistiska. Vidusmēra ziedotāja profils ir izglītota 27 gadus veca sieviete.

"No mūsu pieredzes donēšana nav īpaši saistīta ar atlīdzību — parasti donoru motivācija un ideja ir palīdzēt citiem." (Dr. Violeta Fodina, reproduktoloģe, ginekoloģe, dzemdību speciāliste)

"Bet nedzemdējušas sievietes vienkārši nav spējīgas izlemt par ziedošanu!"

Ir absurdi apgalvot, ka sieviešu rīcībspēja ir atkarīga no bērna dzemdēšanas.

"Bet tikai dzemdējušu sieviešu olšūnām ir kvalitātes garantija!"

Pirms procedūras tiek ievākta vispusīga informācija par donoru veselību un tiek noskaidrota viņu ģenētiskā materiāla kvalitāte.

"Pirms procedūras tiek veikti ļoti detalizēti izmeklējumi visām kandidātēm pie vairākiem speciālistiem: ginekologa, psihoterapeita un ģenētiķa. Līdz ar to veselības problēmas nevar būt, jo tiek izvērtēti riski gan potenciālajam donoram, gan arī potenciāli bērniņam, kas radīsies no donores ģenētiskā materiāla." (Dr. Violeta Fodina, reproduktoloģe, ginekoloģe, dzemdību speciāliste.)

Tāpat arī bērna esamība nevar simtprocentīgi garantēt citu tās pašas sievietes olšūnu auglību.

Jāuzticas ekspertiem

Medicīnas speciālisti lielākoties atzīst, ka nav pētījumu, kas apstiprinātu olšūnu ziedošanas ilgtermiņa draudus nedzemdējušu donoru veselībai.

Juristi un cilvēktiesību eksperti, kas ir citēti iepriekš, uzskata, ka šis ierobežojums ir diskriminējošs un ir pretrunā ar Satversmi.

Vai ir iespējams kā citādi uzlabot olšūnu donācijas procesu?

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija, kā arī vairāki citi speciālisti ir vairākkārt aicinājuši izveidot vienotu dzimumšūnu donoru reģistru, lai varētu gan mazināt risku donoriem, gan ievērot likumā noteikto maksimālo no viena donora dzimumšūnām dzimušo bērnu skaitu valstī.

"Valstī ir jābūt precīzam dzimumšūnu donoru reģistram, lai nepieļautu dzimumšūnu donēšanu atkārtoti dažādās klīnikās.

Finansiālā atlīdzība nedrīkst kļūt par pārmērīgu pamudinājumu, ir skaidri jādefinē kompensācijas veidi un apjoms visās klīnikās, lai izslēgtu savstarpēju konkurenci.

Nepieciešami ierobežojumi reklāmai, kas aicina donēt un šīs reklāmas saturam." (No 2016. gada 2. marta Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas atzinuma par iesniegtajiem priekšlikumiem likumprojektam "Grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā")

Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Antra Valdmane Sabiedrības veselības apakškomitejas 3. maija sēdē apgalvo, ka šis uzdevums ir procesā. Tāpat arī saistībā ar ES direktīvām donoru jautājumā tikšot virzīta atlīdzības limitu noteikšana ar MK noteikumu palīdzību. Taču šo uzdevumu izpildes laiks nav zināms. Līdz tam, tāpat kā līdz šim, nebūs iespējams kontrolēt ne olšūnu ziedošanas rezultātu skaitu (likumā noteiktās ne vairāk kā trīs grūtniecības no viena donora dzimumšūnām), ne arī aizliegumu olšūnas ziedot nedzemdējušām sievietēm.

Ar šādiem līdzekļiem – nevis aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot – būtu labāk sasniedzami pamatojumā minētie Veselības ministrijas mērķi ierobežot veselības risku un veicināt altruistisku motivāciju olšūnu ziedošanai.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!