Foto: facebook.com/Zoo.KKc/
 
Aktualitātes
10.04.2018

Kaņepes Kultūras centrs svinēs 6 gadu jubileju

Komentē
0

No 15. līdz 22. aprīlim Kaņepes Kultūras centrs (KKC) svinēs savas pastāvēšanas sešu gadu jubileju, piedāvājot bagātīgu jubilejas nedēļas kultūras programmu, kā arī pavasara talkā aicinot palīdzēt Kultūras centram kļūt skaistākam.

Lielākā daļa no jubilejas nedēļas pasākumiem būs pieejami bez maksas. Jubilejas nedēļas noslēgumā, sestdien, KKC rīdziniekiem un Rīgas viesiem dāvinās jaunu kultūras pasākumu ciklu – "Berlīnes sesijas Rīgā".

"Savas pastāvēšanas laikā Kaņepes Kultūras centrs ir kļuvis par vienu no dzīvākajām un pazīstamākajām alternatīvās kultūras un izklaides vietām Rīgā, pie sevis uzņemot vairākus simtus vietējo un ārzemju mūziķu, DJ, VJ un citu mākslinieku, tā paplašinot savu apmeklētāju redzeslauku un izpratni par kvalitatīvas kultūras un naktsdzīves nepieciešamību," stāsta KKC izveidotājs Dāvis Kaņepe, "Mēs esam atvērti jauniem, netradicionāliem veidiem, kā uzrunāt cilvēkus – piemēram, nu jau trešo sezonu pie mums notiek koncertu cikli "Mūzika pusnaktī". Mūziķi tajos spēlē tieši zālē, esot publikas vidū, savukārt skatītāji sēž nevis uz krēsliem, bet gan uz spilveniem, pufiem un paklājiņiem, baudot mūziku ļoti atslābinātā vidē. Tieši pie mums pirms nu jau trim gadiem notika pirmais "Sieviešu stendaps", tajā dažādu profesiju sievietes, izmantojot humoru kā metodi, runā par sabiedrībā aktuālām tēmām.

Kaņepes Kultūras centrs arī turpina sadarbības projektus ārpus ēkas Skolas ielā 15. Sadarbībā ar Vides Risinājumu institūtu un Cēsu Domi arī šogad 29. jūnijā tiks atklāta laikmetīgās mākslas biennāle Cēsu Brūzī, kurā starp 56 māksliniekiem ir arī 8 Latvijas uzlecošās zvaigznes.

Pagājušajā gadā, svinot savu piecu gadu jubileju, Kaņepes Kultūras centrs aicināja ziedot dārzam, lai varētu to labiekārtot. Pateicoties cilvēku atbalstam, vairāki no darbiem tika sākti jau pērn un tiks turpināti šogad. Savukārt šogad, ja vēlaties apveikt Kaņepes Kultūras centru sešu gadu jubilejā, vienkārši dāviniet mums istabas puķes podiņos – mums un jums pašiem par prieku!"

Jubilejas nedēļas programmu simboliski uzsāks Lielā talka, kas notiks svētdien, 15. aprīlī, no pusvienpadsmitiem no rīta līdz pat vakaram. Tajā aicināti piedalīties visi Kaņepes Kultūras centra esošie un topošie draugi, lai māju kopīgiem spēkiem sapostu jubilejas nedēļai un pavasara sezonai. Tradicionāli talku noslēdz kopīga zupas ēšana un kino skatīšanās neformālā gaisotnē.

Pirmdien, 16. aprīlī, plkst. 18 notiks Kaņepes Kultūras centra bārmeņa un vienlaikus arī pēdējo rudens un ziemas sezonu plakātu autora Aigara Opincāna plakātu izstādes atklāšana. Izstāde skatītājiem būs pieejama visu jubilejas nedēļu. Tajā pašā dienā – tikai stundu vēlāk – "Sieviešu stendaps" skatītājiem piedāvās izrādi, kurā tiks apspēlēta "Kopdzīves" tēma. Tā kā "Sieviešu stendaps" viens no ir Kaņepes Kultūras centra auklējumiem jau kopš 2015. gada, kopdzīves tēma attiecas arī uz šo savienību.

Otrdien, 17. aprīlī Kaņepes Kultūras centrs piedāvā vakaru sākt plkst. 19:00 ar zviedru režisora Fredrika Gertena dokumentālo filmu "Bikes vs Cars" ("Velosipēdi pret automašīnām"). Kā jau vēsta filmas nosaukums, tajā stāstīts par velosipēdu vietu lielpilsētu satiksmē, kurā pārsvarā dominē vieglās automašīnas. Filmas veidotāji pieskaras plašam problēmu lokam – cilvēku drošībai uz ceļa, automašīnu radītajam gaisa piesārņojumam, autobūves un naftas industrijas lobija ietekmei uz pilsētplānošanas lēmumiem. Lai arī tēmas ir nopietnas, filma ne mirkli nekļūs didaktiska, pamācoša un smagnēja, stāstu izstāstot dzīvīgi un pārliecinoši. Pateicoties Zviedrijas vēstniecības atbalstam, filmas seanss ir bez maksas.

Sākot no plkst. 20:00 līdz pat vēlai naktij Kaņepes Kultūras centra viesiem būs iespēja atslābināties mūzikā, izvēloties vai nu Jauno DJ vakara piedāvājumu, vai arī klausoties "Lokal House Jam session" mūziķu improvizācijas.  Šajā otrdienā debitēs jaunā dīdžeja Alise Ausmane, atskaņojot classic/soul/funk/disco/boogie, apvienojot 70. un 80. gadu ārzemju un latviešu mūziķu repertuārus.

"Lokal House Jam session" mūziķu sesijas notiek jau pusotru gadu un kļūst aizvien populārākas, tajās piedalās visdažādāko žanru mūziķi. Parasti improvizācijas sesijas ilgst sešas vai astoņas stundas. Kā jau norāda pats pasākuma nosaukums, improvizācijas sesijas radušās "Lokal House" mājā. Kaņepes Kultūras centrā "Lokal House Jam session" viesosies nu jau trešo reizi.

18. aprīlī, kā jau parasti trešdienu vakaros, Visvaldis (plašākai sabiedrībai zināms kā nu jau leģendārā "Muklāja" saimnieks, gurmāns un melomāns) liks savas diskus un dalīsies zināšanās un pārdomās par tajos dzirdamo. Taču, tā kā šī ir jubilejas nedēļa, Kaņepes Kultūras centra viesi varēs iepazīties ne tikai ar muzikālām pērlēm, bet arī nobaudīt slavenās Visvalža uzkodas.

Ceturtdien, 19. aprīlī jubilejas nedēļas viesiem būs iespēja apmeklēt trīs pasākumus. Plkst. 19:00 tiks rādīta filma "Armadillo". Filma seko līdzi dāņu karavīru gaitām Afganistānas karā, reflektējot par situāciju šajā valstī saistībā ar nu jau ieilgušo bēgļu krīzi. "Armadillo" ir atzinīgi novērtēta 2010. gada Kannu filmu festivālā, iegūstot "Grand Prix de la Semaine de la Critique" balvu. Tā kā filmas seansu atbalsta "Amnesty International Latvia" un Dāņu Kultūras institūts, skatītājiem tas pieejams bez maksas. Šajā pašā dienā plkst. 20:00 notiks grupas "Corpo" koncerts. Apvienība "Corpo" no Zviedrijas Kaņepes Kultūras centrā ir uzstājušies vairākkārt, šoreiz viņu koncerts šeit ieplānots mazas Baltijas jūras tūres ietvaros. No plkst. 22:00 līdz pat pēdējam apmeklētājam mājā spēlēs DJ Mithal, muzikālo noskaņu veidojot ar 2step, garage un houseritmiem.

Piektdien, 20. aprīlī plkst. 20:00 svētku programma sāksies ar koncertu, kurā muzicēs Evija Vēbere, "Ezeri" un "Spāre". No plkst. 22:00 apmeklētājiem būs iespēja izvēlēties noskaņu, kurā iegrimt – vienā no Kaņepes Kultūras centra telpām mūziku un videoprojekcijas liks "Pachamama Beats", savukārt citā – Kaspar Kondrat & Trashy Kid.

Jubilejas nedēļas noslēgumā, sestdien, 21. aprīlī, Kaņepes Kultūras centra apmeklētājus sagaida īpaša dāvana – viesi no Berlīnes.

"Berlīnes mūzikas un naktsdzīve ir viena no pulsējošākajām un daudzveidīgākajām Eiropā. Protams, iedzīvotāju skaits un etniskā daudzveidība ir ļoti bagātinājusi šo piedāvājumu – dažādām kultūrām, skaņām, virzieniem un māksliniekiem ir bijusi iespēja mijiedarboties. Berlīnē vienā klubā vienā naktī var no telpas telpā ceļot no ambientām skaņām pie pasaules mūzikas iedvesmotiem setiem un protams tehno. Man šķiet, visiedvesmojošākais ir tas, ka lielākā daļa DJ tur savam arodam pieiet tiešām kā mākslai – tas nav vienkārši uzlikt vienu klubu hitu pēc otra, tas nozīmē iedziļināties mūzikas daudzveidībā, meklēt savu rokrakstu un rūpīgi gatavoties katram setam. Berlīnes sesijās Rīgā mēs šo daudzveidību gribam parādīt gada griezumā. Turklāt naktsdzīve Berlīnē tiek uztverta nevis kā kaut kas margināls un šaurai cilvēku grupai domāts, bet arī kā pozitīvs pienesums pilsētai, ekonomikai un tāpēc dažādos līmeņos tiek domāts par to, kā dažādām cilvēku vajadzībām sadzīvot vienuviet, kā padarīt naktsdzīvi drošu un patīkamu visiem," stāsta Liene Jurgelāne, Kaņepes Kultūras centra vadītāja, "Svinot Kaņepes Kultūras centra sesto dzimšanas dienu un svinot Goethe-Institut Riga 25. jubileju, sestdien mēs uzsāksim jaunu pasākumu sēriju, kas ilgs līdz pat gada beigām – "Berlīnes sesijas Rīgā". 21. aprīlī tās atklās divi mākslinieki – čelliste Ashia Bison Rouge un DJ Tofu Resistance. Berlīnes sesijas norisināsies reizi mēnesī, sestdienās, katru reizi piedāvājot kādu citu DJ, DJ apvienību un mūziķus no Berlīnes."

Ashia Bison Rouge ir čelliste, vokāliste un komponiste. Ar efektu cilpu palīdzību viņa rada elektroniskus, pulsējošus, daudzslāņainus skaņdarbus, kurus vēlāk dekonstruē ambientās, klasiskās un nostaļģiski pazīstamās melodijās. Viņa uzstājusies kopā ar tādiem pazīstamiem mākslinieku kolektīviem kā "Cirque du Soleil", "Portland Cello Project" un citiem.

"Tofu Resistance" ir Berlīnes mūziķa un komponista Tobiasa Kleina solo projekts. Savā mūzikā viņš apvieno klasiskus, sintētiskus klubu mūzikas elementus ar perkusijām un dzīviem instrumentiem. Visā ir ritms, katrs skaņas avots var kļūt par iedvesmu viņa ausīm. Ceļojot pa pasauli, viņš ieraksta visdažādāko skaņu materiālu, ko vēlāk ievij savā mūzikā.

"Berlīnes sesiju" mērķis ir iepazīstināt Latvijas auditoriju ar izciliem, interesantiem un oriģināliem Berlīnes elektroniskās mūzikas un citu žanru māksliniekiem, tā pastarpināti ieguldot arī kvalitatīvākas elektroniskās un klubu mūzikas attīstībā Rīgā, dodot iespēju jaunajiem un esošajiem DJ iepazīties ar jaunajām vēsmām no Berlīnes.  Berlīnes sesijas norisināsies reizi mēnesī, sestdienās, katru reizi piedāvājot kādu citu DJ, DJ apvienību un mūziķus no Berlīnes.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!