Aktualitātes
05.04.2019

Kanādā uzņemta filma, kuras pamatvalodā runā vien 20 cilvēku visā pasaulē

Komentē
0

Aprīlī Lielbritānijā pirmizrādi piedzīvos filma "SGaawaay K'uuna" ("Naža asmens"), kas uzņemta Britu Kolumbijas pamatiedzīvotāju haidu valodā, kurā runā vien 20 cilvēku visā pasaulē, vēsta "The Guardian".

Haidas tradicionāli apdzīvojuši teritoriju ar nosaukumu Haida Gvaī – mežainu salu arhipelāgu netālu no Kanādas rietumu krasta, agrāk pazīstamu kā Karalienes Šarlotes Salas. Haidu kopiena galvenokārt pārtiek no nozvejotā, kā arī gatavo vienkoču laivas un ēkas no sarkanā ciedra. 19. gadsimtā baku epidēmijas un citu slimību dēļ haidu skaits strauji samazinājās – no vairākiem desmitiem tūkstošu līdz dažiem tūkstošiem mūsdienās. Saskaņā ar aprēķiniem Kanādā dzīvo mazāk nekā 4500 haidas, nenoskaidrots skaits mitinās arī ASV.

Haidu izcelsmes režisors Gvaī Edenšovs (Gwaii Edenshaw) uzsver, ka viens no jaunās filmas mērķiem ir palīdzēt saglabāt jau gandrīz izmirušo haidu valodu. Intervijā "The Guardian" viņš atzīst: "Ja valoda ir tiktāl nonākusi, statistiski tai vairs nav izredžu, taču mēs nevēlamies šo faktu pieņemt kā neizbēgamu."

Režisors norāda, ka vairums haidu valodas pratēju joprojām dzīvo Haida Gvaī, bet daži arī kontinentā. Pats Edenšovs dzimtajā valodā runā tikai nedaudz, jo gājis skolā, kur mācības notika angliski.

Atlikušie haidu valodas zinātāji ir ļoti noraizējušies par savas valodas likteni un ar lielu entuziasmu iesaistījās filmas uzņemšanā – kopumā tajā piedalījās vairāk nekā 70 haidu, kuri ne tikai atveidoja dažādas lomas, bet arī gatavoja kostīmus un rekvizītus. "Mums nācās paļauties uz viņu tulkojumiem, jo filmu sarakstījām angļu valodā," stāsta Edenšovs, savukārt filmas aktieriem vajadzēja iemācīties apdraudēto valodu. Kinoteātros filmu demonstrēs ar subtitriem.

Filmas darbība risinās Haida Gvaī 19. gadsimtā un ir balstīta senā haidu mītā par vīru, kurš izdzīvo negadījumā jūrā, taču rezultātā ir tik novājināts, ka viņu pārņem pārdabiskas būtnes.

Projekts ir tikai daļa no pūliņiem, lai saglabātu haidu valodu – pašlaik tiek sastādīta arī jauna vārdnīca un veikti vietējo balss ieraksti.

2019. gads ir UNESCO Starptautiskais pirmiedzīvotāju valodu gads, kura mērķis ir saglabāt, atbalstīt un popularizēt tās visā pasaulē.

Asociētais antropoloģijas profesors Britu Kolumbijas Universitātē un apdraudēto valodu speciālists Marks Turins "The Guardian" atzina, ka aptuveni puse no pasaules 7100 valodām ir "nopietni apdraudētas" un jau šī gadsimta laikā vairs netiks lietotas ikdienā, ja kas netiks darīts lietas labā.

Viņš arī norādīja, ka koloniālisms ļoti ietekmējis dažādu iedzimto valodu dzīvotspēju – īpaši gadījumos, kad kopienām tika liegts izmantot savu valodu ikdienā. "Viena no joprojām dzīvajām britu koloniālisma sekām ir pārliecība, ka viena valoda – angļu – būs piemērota visām dzīves situācijām. Būtībā kolonizācija apturēja vietējo valodu nodošanu nākamajām paaudzēm, jo ir daudz grūtāk iemācīties valodu no jauna, ja kopiena pārtraukusi tajā runāt."

Savukārt nesen veikts pētījums uzrāda pozitīvu korelāciju starp iedzimto valodu dzīvotspēju un zemāku pašnāvību skaitu jauniešu vidū šajās kopienās. "Runāt savā dzimtajā valodā nav tas pats, kas skolā mācīties, piemēram, franču valodu. Tas ietekmē sabiedrības veselību," uzsvēra Turins.

Filma pirmizrādi piedzīvos kinofestivāla "Canada Now" ("Kanāda tagad") ietvaros, kas norisināsies Londonā no 24. līdz 28. aprīlim.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!