Redakcijas sleja
28.11.2013

Kam naudu tērē "Ascendum"?

Komentē
26

Nevalstiskās organizācijas mēdz būt dažādas. Ir interešu klubi, ir tautas kustības, ir biedrības, kuras apvieno cilvēkus ar noteiktiem, nereti savdabīgiem hobijiem. Bet ir tā dēvētās sabiedriskā labuma organizācijas, kas šo statusu iegūst stingru kritēriju ievērošanas rezultātā. Viens no galvenajiem kritērijiem – šādas organizācijas finanses nedrīkst tikt izmantotas tās biedru personiskajam labumam.

Interneta žurnāls "Satori" pieder biedrībai "Ascendum", kas dibināta pirms divarpus gadiem ar mērķi veicināt tos procesus un iniciatīvas Latvijas sabiedrībā, kas vērsti uz sabiedrības izaugsmi, kultūras un pilsoniskas iniciatīvas attīstību. Šajā laikā biedrībai ir izdevies iegūt sabiedriskā labuma organizācijas statusu un piesaistīt gan privātu ziedotāju, gan Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, gan daudzu brīvprātīgo un sadarbības partneru uzticību.

Kopš 2011. gada rudens biedrība "Ascendum" ir uzsākusi sabiedrisku kustību "Mans Doms", kura mērķis ir atgriezt sabiedrībai Rīgas Domu kā kultūras, arhitektūras un vēstures pieminekli, mūzikas, mākslas un izglītības centru – šajā laikā ir organizēti koncerti, mākslas izstādes, lekciju cikls, organizēts konkurss un vākti ziedojumi jaunas vitrāžas radīšanai barikāžu laika piemiņai. Šajā kustībā iesaistīto mākslinieku, mūziķu un kultūras darbinieku skaits ir ievērojams – to atbalsta daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki, kuru vārdus jūs varat lasīt kustības mājaslapā, līdzekļi minēto aktivitāšu organizēšanai ir iegūti no ziedojumiem, ko veikušas privātpersonas un uzņēmumi, to skaitā arī būvuzņēmēji, kas pamatoti vēlas atbalstīt Rīgas Doma sabiedriskās nozīmības veicināšanu, padarot to par visas tautas mīlētu simbolu.

Cits biedrības "Ascendum" darbības virziens ir bērnu kultūrizglītība, uzsvaru liekot uz trūcīgo un lauku reģionu bērniem, kuru vecāki nevar atļauties nodrošināt piekļuvi kultūras pasākumiem Rīgā. Projekts "Garā Pupa" šajā laikā ir devis iespēju apmeklēt teātra izrādes, muzejus un mākslas izstādes  vairākiem tūkstošiem bērnu.

Viens no pamanāmākajiem biedrības "Ascendum" projektiem ir  interneta žurnāls "Satori", kas tika pārņemts 2012. gada februārī un ar privāto kompāniju un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu spējis ievērojami paplašināt savu darbību, no literatūrai un filozofijai veltīta portāla kļūstot par visaptverošu kultūras mediju. Šajā laikā ir trīskāršots interneta portāla apmeklētāju skaits, mūs ik mēnesi lasa 42 tūkstoši lasītāju, bet kopējā divu gadu laikā sasniegtā auditorija ir vairāk nekā 400 000, ievērojami palielināts ikdienas publikāciju apjoms, piedāvājot lasītājiem oriģinālliteratūru, bet latviešu autoriem – iespēju publicēt savus darbus, par to saņemot godīgu autoratlīdzību, būtisks kultūras procesu virzītājs ir interneta žurnālā "Satori" publicētās recenzijas par grāmatām, teātra izrādēm, koncertiem, mākslas izstādēm un kinofilmām, raksti un komentāri par sabiedrībai svarīgām un diskutablām tēmām ir raisījuši plašu rezonansi. Divu gadu laikā mūsu žurnālā ir publicējušies un autoratlīdzības saņēmuši vairāk nekā 200 Latvijas autoru.

Šajā laikā ir uzsākta videointerviju sērija ar mūziķiem, rakstniekiem, režisoriem un kultūras darbiniekiem, kas izveidojusies par mūsdienīgu interneta televīziju, ar "Lattelecom" atbalstu lielāko daļu šo interviju šobrīd var vērot interaktīvās un interneta televīzijas skatītāji. Nozīmīgs interneta žurnāla "Satori" darbības virziens ir diskusiju kultūras veicināšana – tas ir organizējis ekspertu diskusijas par rakstniecību, pilsonisko sabiedrību, feminismu, abortu jautājumu, laikmetīgo mākslu, mediju un mākslinieku atbildību. "Satori" aktīvi atbalsta daudzu kultūras organizāciju un projektu darbību, iesaistoties festivālu, konferenču un kultūras notikumu atspoguļošanā, padarot tos pieejamākus plašai auditorijai. Sadarbība ir notikusi ar festivāliem "Homo Novus", "Nomadi", "Rīgas Laika festivālu", Rīgas Kino muzeja rīkotiem pasākumiem, festivālu "Rīgas Ritmi" un daudziem citiem.

Biedrība "Ascendum" ir finansējusi bezmaksas kultūras izdevumus "Satori vasaras avīze", "Dzejas dienu burtnīca", burtnīcu "Mūsdienu pasakas" un "Mazo sapņu burtnīcu", latviešu tulkojuma Frīdriha Nīčes darbam "Gadījums Vāgners" izdošanu Vāgnera jubilejas gada ietvaros. Biedrības "Ascendum" veidotajās "Audiodušās" 2013. gada vasarā un rudenī  interesenti varēja klausīties latviešu mūsdienu autoru prozu un dzeju, mūziķu veltījumu koncerta ierakstu.

Biedrība "Ascendum", būdama sabiedriskā labuma organizācija, visu savu finansiālo darbību ir balstījusi caurspīdīgā un atklātā projektu finansējumā, kas izslēdz jebkādu spekulāciju iespēju par nelietderīgi vai savtīgi izmantotiem ziedotāju līdzekļiem. Visas valsts institūcijām iesniedzamās atskaites ir veiktas laikā un atbilstoši prasībām. Par to liecina atkārtots sabiedriskā labuma statusa piešķīrums un Valsts Kultūrkapitāla fonda līdzekļu izlietošanas atskaites apstiprināšana.

Biedrības "Ascendum" atskaiti par realizētajiem projektiem, kuros izlietoti privātuzņēmēju ziedojumi un Valsts Kultūrkapitāla fonda līdzekļi, jūs varat lasīt šeit.

Ilmārs Šlāpins

Ilmārs Šlāpins ir latviešu publicists, filozofs, tulkotājs, dramaturgs, dzejnieks un pasaules mūzikas dīdžejs. Brīvajā laikā dara to pašu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
26

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!