Redzējumi
18.12.2015

Kādu plānotāju izvēlēties 2016. gadam?

Komentē
2

Viss sākas jau oktobra beigās. Uz atsevišķām lapiņām skricelēju, ka janvārī jāiet pie ārsta, februārī ņemšu atvaļinājumu, maijā jāvada tiešraide. Vecais papīra plānotājs ir nejēdzīgi pārbāzts ar biļetēm, kartītēm, čekiem, caurlaidēm un salīmēts ar skoču. Novembrī svarīgās lapiņas jau ir pazudušas, tādēļ sāku meklēt kompanjonu nākamajām 365 dienām. Plānotāji ir mana apsēstība, un Latvijā izdoto plānotāju piedāvājuma pētīšana jau kļuvusi par manu rituālu. Iespējams, dzīves sakārtošana papīra plānotājā nepieciešama, lai ik pa laikam izvilktu kādu no šīm gadagrāmatām un ielūkotos, kas noticis šajā datumā pirms pieciem gadiem, ko esmu domājusi, ko darījusi.  Var jau arī pārlūkot savu sociālo mediju kontus, taču man daudz simpātiskākas šķiet rokrakstā radītas atmiņas rūpīgi izvēlētā piezīmju grāmatā, un izvēlēšanās ir daļa no šī mazā prieka – kāds ir papīrs, krāsa, kvalitāte, cik vietas pierakstiem, vai ir kāda oriģināla atšķirības zīme? Tā kā esmu piedāvājumu izpētījusi arī šogad, tālākais domāts gan tiem, kuri savu ikdienas gaitu pavadoni vēl nav atraduši, gan vienkārši ziņkārīgajiem.

Plānotājs "Svinēt dzīvi" 2016. gadam

Lai arī svaigais "Piparmētras" plānotājs ir pabieza grāmata, tā svars patīkami ļauj to ieslidināt somā līdzi ņemšanai. Tas ir pieejams divos toņos – piparmētru zaļais un mierīgi pelēkais.  Uz vāka, kas apdarināts zelta stūrīšiem, mirdz zelta uzraksts "Svinēt dzīvi". Tā arī ir plānotāja esence – katru nedēļu pāris teikumos atgādināt par mazajiem dzīves prieciņiem, citējot dažādu cilvēku izteikumus. Katram savs stāstiņš par mūziku, sportu, ikdienu, kas gaumīgi paslēpts piezīmēm domātajā lapā. Līdzīgi atsvaidzinošām piparmētras konfektēm šie entuziasma pilnie saukļi ļaus pārrestartēt nedēļu no jauna: "Tici, ka tu vari, un tu jau esi sava ceļa pusē" vai "Mīlestība ir darbības vārds". Katra mēneša sākumā lasāma arī asociāciju virkne, piemēram, jūnijā tā ir "atpūta", "basas kājas", "pikniks mežā". Gadalaiku maiņu ievada kāda našķa recepte un izdzīvošanas komplekts, kas nepieciešams, lai šo gadalaiku Latvijā piedzīvotu pilnasinīgi. Plānotāja toņi un izkārtojums ir parocīgs tiem, kuriem patīk sapulcēs izdarīt pierakstus, kuri mīl darāmo lietu sarakstus un krāj svarīgus niekus (ko iespējams ērti salikt elastīgā aploksnē plānotāja beigās). Vārdadienas un svinamie datumi nebūs jāatceras no galvas, viss ir atrodams plānotājā. Papīra kvalitāte un cietie vāki neliks vilties tiem, kuri regulāri savu piezīmju grāmatu nēsā līdzi, nevērīgi iemet velosipēda groziņā un mēdz apliet ar kafiju, galvoju, ka septembrī nebūs jāmeklē abpusējais skočs. Šis plānotājs būs tieši laikā tiem, kuru dzīve ir plānu un notikumu pilna, bet kuriem patīk, ja viņus iedvesmo un iepriecina.

"Dienrādis 2016". Katram savu tautastērpu

Kā norāda šī plānotāja izdevēji  ­– Latvijas Nacionālais kultūras centrs –, "Ceļā uz Latvijas simtgadi 2018. gadā, te apkopoti svarīgākie latviešu svētki un laika skaitīšanas elementi, kas iedvesmojošā veidā palīdzēs skaitīt laiku tā, kā to darījuši mūsu senči".  Ja dizaina žurnālisti ik pa laikam sūdzas par nemākulīgu tautiskuma izmantošanu visos iespējamos veidos un formās, tad šī ir tā reize, kad pārmetumiem nav vietas.  "Dienrādis" ir ne tikai tautisks, bet arī gaumīgs un moderns. Piezīmēm un plāniem domātās lapas mijas ar informāciju par svarīgākajiem latviešu svētkiem un gadskārtām, laika skaitīšanu, dažādām pamācībām, kas ikdienā atgādinās par mūsu saknēm un paražām. Rotaļu apraksti un zīmes ir lieliski integrēti vajadzīgajos mēnešos un dienās, lai mēs paši atcerētos un citiem atgādinātu, kad ir "sulu mēnesis", "sveču mēnesis"  vai "vilku mēnesis". Pelēkie vāki un uzmanīgi izmantotie dzeltenie akcenti padara šo plānotāju par piemērotu dāvanu kungiem. Tas ir elastīgs un viegls, vairāk paredzēts tiem, kuri daudz pārvietojas un kuriem patīk plānotāju izvilkt, piemēram, stāvot sabiedriskā transporta pieturā, lai pārliecinātos par adreses pareizību. Aploksnītes plānotāja beigās nav, taču to atsver tukšā vieta piezīmēm.

Mākslas galerijas "Istaba" dienasgrāmata 2016. gadam

Nu jau par klasiku kļuvusī mākslas galerijas "Istaba" dienasgrāmata, kurā māksliniece Linda Lūse savā stilistikā apkopojusi mākslas darbus, kas bija skatāmi galerijā 2015. gadā. Katra atvēruma melnbalto nedēļu papildina koša, glancēta lapa ar mākslas darbu. Lindas Lūses radītais savdabīgais "Istabas" stils padara šo plānotāju par tiešām oriģinālu pierakstu vietu. Cietie kartona vāki un spirāle ļauj plānotāju stabili novietot uz galda, lai veiktu ātrus ierakstus, runājot pa telefonu. Lapas pašas nepāršķiras, kamēr piezīmju grāmata atstāta bez pieskatīšanas. Jāpiebilst, ka vietas rakstīšanai ir maz un jārēķinās, ka pierakstīt var tikai laikus, adresi un vietu, eksistenciālas pārdomas būs jāatstāj citur. Piemērots biroja darbiniekiem, kuru ikdiena ir galds un dators. Šis nav ērtākais plānotājs līdzi nēsāšanai, taču ir pietiekami parocīgs, lai to ņemtu ceļojumos un rādītu paziņām, kādi mākslas darbi top Latvijā, cita starpā: šī būtu laba dāvana ārzemju draugiem, jo mēneši un dienas pierakstīti angļu valodā. Iegādājoties šo plānotāju, rodas sajūta, ka kļūsti par daļu no galerijas "Istaba" kopienas; Didža Grodza fotogrāfijās var meklēt paziņu sejas (to, starp citu, arī vienmēr cītīgi izpētu). Plānotājs atgādina, ka ik pa laikam vērts tur iegriezties, lai aplūkotu jaunākās mākslas izstādes vai nopirktu košus nieciņus. "Istabas" dienasgrāmata patiks tiem, kuri novērtē Latvijā radītu mākslu. 

Virtuves gadagrāmata 2016. gadam

"Plānotājs tiem, kas paši prot pagatavot humusu un zina, kur iegādāties bioloģisko pārtiku!" nodomāju, pirms atvēru "Virtuves gadagrāmatu 2016. gadam". Izrādījās, ka alojos: šis plānotājs derīgs gan vieniem, gan otriem, jo bez pašas plānotāja funkcijas pilda arī pavārgrāmatas un kulināro ieteikumu funkciju. Šo plānotāju izdevis kulinārijas žurnāls "Četras Sezonas", un jāatzīst, ka ēdienu attēli risina iztēli un ēstgribu. Šis plānotājs būs glābējs garlaicīgās sapulcēs, ļaujot sapņaini lasīt receptes un plānot vakariņas. Patīkami pārsteidz, ka plānotājā ir ne tikai ēdienu sastāvdaļas un košas fotogrāfijas ar galarezultātu, bet arī praktiski padomi un interesanti fakti – līdzās vārdadienām var izlasīt vispasaules ēdienu svētku dienas, katra mēneša sezonālo produktu sarakstu, padomus virtuves iekārtošanai. Plānotāja beigās ir vīna žurnāls, kur pierakstīt gada laikā nogaršotos vīnus un to īpašības. Šo plānotāju būs ērti gan nēsāt līdzi, gan turēt virtuvē, glancētie vāki pasargās to no taukainu pirkstu nospiedumiem un ēdienu traipiem. Plānotājs ir patiesi praktisks un veidots gudri – lokans (ja gribas ieņurcīt lielā kabatā vai mazā somā), kvalitatīvs, viegls, ar grāmatzīmi un elastīgu aploksnīti beigās. Par visu padomāts, arī par grafomāniem, jo pierakstiem vietas, cik vien uziet! Katru nedēļu var pierakstīt pilnu lapu, plus vēl beigās vietas piezīmēm!

ISSP plānotājs 2016. gadam

ISSP (International Summer School of Photography) ne tikai kaldina jauno fotogrāfu kalvi, bet jau ceturto gadu pamanās Starptautiskās fotogrāfijas vasaras skolas labākos darbus publicēt arī plānotājā. Plānotāja 53 nedēļu atvērumus rotā oriģināli ISSP 2015 starptautisko dalībnieku darbi, kas tika prezentēti  ISSP noslēguma izstādē Kuldīgā. Šogad ISSP piedalījās 73 fotogrāfi no 24 pasaules valstīm, kā arī jaunieši no Pelčiem un Kuldīgas novada, radot fotosērijas, grāmatas un multimediju darbus.  Plānotājs ir kvalitatīvs, ļoti viegls, elastīgs un ar patīkamu papīru, dizainu. Pēc pieredzes varu teikt, ka tam piemīt lieliska izturība – ne lietus, ne somiņas kultūrslānis nekaitē plānotāja izskatam. Plānotājs tāpat kā ISSP ir starptautisks – tur neatrast informāciju par vārdadienām, viss lasāms angļu valodā. Tajā ir vieta piezīmēm, laika zonu karte, izmēru, svara un temperatūras konvertāciju špikeris. Var kalpot kā dāvana ārzemju radiem un draugiem, kuri neprot latviešu valodu. Ticu, ka viņi to novērtēs. Nākamgad no ISSP gaidu aploksnīti beigās, kur glabāt svarīgos niekus.

Radošā muzeja plānotājs 2016. gadam

Ja gribas ko tiešām askētisku un melnbaltu – jau trešo gadu domnīca "Creative Museum" sadarbībā ar dizaina biroju "H2E" izdod koncepta plānotāju. Uz tā melnā vāka redzama sarkana izsaukuma zīme, neļaujot aizmirst par laika plānošanu un pierakstiem, kam te atvēlēta diezgan plaša vieta, jo nav minētas ne vārda dienas, ne citas svinamās dienas. Izdzēsts viss liekais, kas veido informatīvo piesārņojumu. Divu iepriekšējo gadu "Creative Museum" plānotāji tika veidoti kā īpašas vizītkartes īpašiem Latvijas notikumiem. 2014. gada plānotājs tika veidots sadarbībā ar Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, lai ar 12 priekšmetu palīdzību Eiropas Kultūras galvaspilsētas gadā atklātu Rīgas stāstu astoņu gadsimtu garumā. Tā kā 2015. gads bija zīmīgs ar pirmo Latvijas prezidentūru ES Padomē, atbilstoši tematikai par šīgada Latvijas kultūras vizītkarti tika izraudzīta Rundāles pils. 2016. gada plānotājs veltīts vairāku muzeju renovācijai, pārzīmološanai un atklāšanai –  taču domājot par ideālo muzeju un konceptualizējot to, nevis attēlojot reālus Latvijas muzejus, kas šobrīd pārdzīvo pārmaiņas. Tāpēc, salīdzinot ar 2015. gada plānotāju, kurā redzamas Rundāles pils fotogrāfijas, šis tiecas uz vispārinājumu – to veido 12 grafiski noformēti citāti un 12 tos papildinošas minimālistiskas, asprātīgas melnbaltas ilustrācijas vai drīzāk kondensēti logotipi. Šo iesaku kā labu latviešu alternatīvu "Moleskine" blociņam. Tiesa, plānotāja pēdējās lapās nav kabatiņas, taču to aizstāj elastīga gumija, kas to "aizslēdz", tāpēc vecas kinobiļetes var droši glabāt starp lapām. Plānotāju caurvij spirāle, kas ļaus šo plānotāju ērti novietot arī uz galda, lai veiktu ikdienas piezīmes. Līdzīgi ISSP plānotājam, arī šo var dāvināt ārzemju draugiem, jo tas ir angļu valodā.

Bez šaubām, ir vēl virkne tipveida plānotāju, korporatīviem logo nosētu piezīmju grāmatu un vienkārši tabula rasa bloknotu, kur fiksēt savus 2016. gada notikumus! Lai pierakstiem bagāts 2016. gads – ar plānotāju vai bez tā!

Tēmas

Eva Johansone

Eva Johansone pēc tam, kad absolvēja LU Vēstures un filozofijas fakultāti, pievērsās bioloģijai. Šobrīd maģistrantūrā pēta piekrastes biotopus un domā, kā parūpēties par dabu. Viena no biedrības "Asce...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!