Anda Baklane 1
pirms 4 gadiem
Taisnība, Laligabas nolikumā speciāli ir ierakstīts, ka žūrijā jābūt vismaz vienam prozas autoram, vismaz vienam dzejas autoram un vismaz vienam profesionālam tulkotājam. Šāds nosacījums tapa pēc diskusijām un pārdomām par to, kurš vispār var saprast un vērtēt rakstnieka darbu. Ir rakstnieki, kas uzskata, ka kaut kādiem lasītājiem un kritizētājiem vispār nevajadzētu dot vērtēt literatūru, tas jādara profesionāļiem, un ar profesionāļiem viņi domā rakstniekus pašus...

Lai nu kā, nolikumā pašlaik ar nolūku iekļauti dažādi literatūras jomas speciālisti - rakstnieki, kritiķi, literatūrzinātnieki un pat procesa organizētāji. Kas vēl jāņem vērā kritizējot žūrijas darbu: žūrija katru gadu ir cita, un tāpēc tā iznāk, ka vienā gadā galveno balvu var saņemt "Gaetano Krematoss", bet citā - Janas Egles "Gaismā". Ja 3 žūrijas locekļi ir konservatīvi, bet divi progresīvi - uzvarēs konservatīvie. Galvenā blava ļoti reti tiek grāmatai, par kuru visa žūrija ir vienisprātis, ka tā ir vislabākā.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Nav tiesa , Anda - Jūs rakstiet kaut ko vienu, bet nolikumā ir kaut kas cits - vērtēti tiek literārie darbi , nevis rakstnieku darbs.
Un tas, ka Latvijas literātu saujiņa ir izveidojusi savu pašapkalpošanās sistēmu, kurā nu jūtas nenormāli omulīgi un supertalantīgi un pieprasīti - utt. utjprj. - tā jau ir tā korupcija , par ko es te kašķējos.
Nedomāju, ka LTV1 raidījums Literattūre bija īpaši veiksmīgs, bet vismaz parādīja to patieso situāciju - cik milzīga plaisa ir starp sabiedrību un literatūru. Nu nezina klasiķus, pat savus novadniekus! Nezina šodienas literatūras māti Repši utt. utjprj.
Anda, no malas labāk redzams - goda vārds ....



https://www.laligaba.lv/index.php/lv/sakums/par-laligaba
Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais ikgadējais literārais process un notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

Literāros darbus ikgadēji izvērtē ar nozari saistīti profesionāļi – literāti, literatūrzinātnieki, literatūrkritiķi, u.c., ikgadēji martā vai aprīlī nominējot balvai labāko pērnā gada veikumu dzejā, prozā, literatūrā bērniem, tulkojumos un debijā. Ikgadēji tiek piešķirta arī speciālbalva par īpašu nozīmīgu veikumu literatūrā, kā arī mūža balva Latvijas rakstniecībā. Nominanti tiek izvēlēti savstarpējās ekspertu komisijas diskusijās un/vai atklātā balsojumā. Balvas ieguvēji katrā nominācijā tiek noskaidroti ekspertu komisijas aizklātā balsojumā un atklāti balvas pasniegšanas pasākumā.

Par nominēto darbu autoriem tiek veidoti daudzveidīgi publicitātes materiāli – profesionāli vērtējumi, intervijas, radio raidījumi, darbu popularizēšana interneta vidē – ziņu portālos un sociālajos tīklos, publiski darbu lasījumi ar autoru iesaisti u.c. Nominētie un īpaši balvu ieguvušie darbi tiek popularizēti arī starptautiskajos grāmatu tirgos pasaulē, kā arī rekomendēti tulkošanai ārvalstu valodās un izdošanai ārvalstīs.

Anda Baklane 1
pirms 4 gadiem
Hm, literāri darbi ir rakstnieku darba rezultāts, neredzu pretrunu.

"Un tas, ka Latvijas literātu saujiņa ir izveidojusi savu pašapkalpošanās sistēmu, kurā nu jūtas nenormāli omulīgi un supertalantīgi un pieprasīti - utt. utjprj. - tā jau ir tā korupcija , par ko es te kašķējos." Sabiedrībā nav vienotas izpatnes par to, kas ir izcilākais - vieniem Gada balva ir par maz avangardiska, citi brīnās, kāpēs nav nominēti dāmu romāni. Droši vien varētu būt vēl kādas balvas ar konkrētu ievirzi.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
jā, izskatās, ka spriežam esot dažādās pozīcijās -
ja es lasu - rakstnieka darbs - es to uztveru , ka domāta rakstnieka darbība , nevis uzrakstītais un izdotais literārais darbs. Tā ir tikai tāda mūsu latviskā specifika, ka rakstnieki ir tik distancēti no sabiedrībā notiekošā, viņiem viedoklis ir tikai par pašu ģenialiatāti un lasītāja neieinnteresētību.
Savukārt, par to sabiedrības izpratni - es gribu teikt, ka tā vispār ir ļoti nosacīta. Ka tā sabiedrība ir nenormāli sašķelta, nenormāli atstumta no valsts, no kultūras. Ir tāds LR1 raidījums par A.Misānes un V.Zelčas pētījumu par anomiju Latvijā. Jā, arī grāmata par to ir.

Mums šodien nav , patiešām nav neviena autoritatīva literāta, kura viedoklis nozīmīgs būtu kaut daļai sabiedrības.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
demokrātija ir sarunas - latviešu literatūrā jau sen tādas nav .... bet vajadzētu - ai kā vajadzētu ...nu labi, pagribēs un pāries - tas arī fakts

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Lūk, Jana Egle - viņas stāsti. Nekādi nespēju ''sagremot" - kā tas nākas , ka viņas stāsti tika nosaukti par spilgtu debiju, sak - metaforu zelta lietus, bet tas pats - Jānis Einfelds - vispār netika un nekad nav ticis pat nominēts balvām. Kaut gan tieši Einfelda rakstītais ir pārbagāts gan ar valodas ritmu, gan ar metaforām, kas lasītāju mētā augšā lejā un velk iekšā kā akacī, gan ar idejām , kas ir aktuālakas par visu tur ārā notiekošo kopā ņemot.
Piemēram, romāns RĪGA - man pilnīgi šermuļi skrien pa kauliem, ka notikumi īstenībā risinās kā Einfelda romānā.
Pamatoju - intensīvi sarakstījos ar Rīgas Domi par sabiedriskā transporta pieturu pretī LNB - tur bija drausmīgi, tai skaitā - bomžatņiks - tur regulāri gulēja bomži. Un lūk kādā rītā, kad gāju uz darbu man zvana no Rīgas Domes kāds kungs un saka - vai es beigšot kasīties. Ko dome varēja - izdarīja un jāsamierinās kā ir. Es saku - nekā nebūs, paiešos atpakaļ un nobildēšu kā tur izskatās - uz soliņa guļ bomzis un apkārt atkritumu jūra utt. Tas vecis man saka - jā bomži - ka tiktu viņiem klāt - ausis tādiem nogrieztu, pa muti sadotu, lai nelien vairs cilvēkos. Es pilnīgi sastingu tai brīdi - tā bija vieta no Einfelda romāna - kur cilvēki - labie, smalkie, pareizie - nosūdz varai bomzi un to savāc un iemet ugunī ....
Vai tā vieta par saulaino gaišo , perfekto pilsētu - šobrīd vel nepabeigto Skansti - uz kurieni izredzētos plānots transportēt iznīcinot Lielos un Pokrova kapus - atkal - nu tas ir tas romāns. Aktuālāk nemēdz būt.

Es patiešām svēti esmu pārliecināta, ka Einfelds netika un netiks nominēts balvām sava patiesā talanta dēļ.
To es saucu par korupciju.

Egles stāsti ir kā rāma upe - brīžiem dziļākiem ūdeņiem, brīžiem seklākiem , bet pavisam noteikti - viegli paredzama un kuģojama. Einfelda literatūra ir kā uzkāpt uz jahtas un doties vētrainā jūrā - nu un tad kā saka - aidā - augšā lejā - kad nokāp krastā - laime ir absolūta

Anda Baklane 1
pirms 4 gadiem
Jānis Einfelds 2005. g. saņēma Gada balvu par "Neļaudis", "Cūku grāmata" saņēma Karoga otro godalgu. Neesmu veikusi izpēti, bet domāju, ka bijušas arī citas balvas. Runājot par romānu "Rīga", tajā ir Einfeldiskās ģeniālās detaļas, bet lasītājs tajā noslīkst. Skaidrs, ka mākslā atļauts viss, literāra darba formai nav jāveido jēgas "kopveselums" un tā tālāk, bet, ja pienāk brīdis, kad tu saproti, ka seko māksliniekam tikai aiz dziļās cieņas pret viņu, tad tu nevari to cildināt kā universālu izcilību un dot lasīt visām vecmāmiņām un skolas bērniem. Visvairāk cildinātā literatūra joprojām ir diezgan konservatīva mākslas forma, galvenās prozas balvas biežāk tiek tekstiem, kur ir ar prātu (pārsvarā) saprotami.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Anda, par pirmsmozus laikiem nerunāsim
Kaut kur lasīju, ka Einfelda darbi ir tulkoti ASV - protams, bez valsts finansējuma - tā viekārši - izturot konkurenci, raisot interesi - tā ir?

Anda - Svētā Debess, kas tas par argumentu - lasītājs noslīkst einfeldiskās detaļās? Vai tad LALIGABA izpatīk lasītājam , nevis vērtē darbu literārās kvalitātes?

Vai tiešām jums nav empātija par to kā simtiem lasītāju jūtas zem biezajām un smagajām metaforu segām, kuras ar fanātisku rūpību saaudušas prozaiķes?
Tas ciešanu kults - kur tos varoņus nevar vien beigt varot un sist krustā un ja kāds pieceļas - uzreiz ar atkal sit krustā ...

Nē, nē, Anda, šitādi argumenti mani nepārliecina. Iespējams , ka tieši tāpēc, ka es izdzīvoju zem tām metaforu segām, es itin veiksmīgi izpeldēju einfelda krokodiļu - tas ir krāšņu detaļu jūrā un to novērtēju kā kaut ko īpašu - unikālu.

Varu atkārtot 101.reizi , apzinoties, ka izsaucu uz sevi jaunu automāta kārtu - mūsu rakstnieki ir ar zemu intelektuālo un izlgītības līmeni. Einfelds ir viens no retajiem izņēmumiem.

Anda Baklane 1
pirms 4 gadiem
Nezinu, kāda ir Einfelda darbu tulkošanas vēsture, redzu, ka Amazon ir viena grāmata angļu valodā, kā arī Einfelda stāsti bijuši izlasēs. Runājot par valsts atbalstu tulkojumiem, ja kāds ārvalstu izdevējs vai tulkotājs pašlaik pieteiktos līdzfinansējumam Einfelda darbu izdošanai, tas ar prieku tiktu atbalstīts (protams, ja vien tulkojums un pats izdevējs būtu ok). Sazvērestībai pret Einfeldu neticu.

Man patīk Einfelds, taču "Rīga" nav viņa labākais darbs. Neesmu gatava tagad uz karstām pēdām pārlasīt "Rīgu", lai varētu uzrakstīt ar piemēriem argumentētu pamatojumu, bet labi atceros, ka ķēros klāt ar milzīgu entuziasmu, bet vīlos, garlaikojos, maldījos apkārt, nesaprotot, kur atrodos. Mākslas darbs, protams, var būt arī tāds un vienalga mīļš. Bet gada balva, kas ir demokrātisks, vairāk masu, kompromisu, zelta vidusceļa un, ja vēlaties, konjunktūras pasākums, šādam darbam tiktu tad, ja tas būtu IZCILS šāda literatūras stila piemērs. Protams, joprojām varam strīdēties, vai bija vai nebija tomēr izcils..... Žūrija balso, un spēkā stājas vairākuma viedoklis, kāds nu tas vairākums uz to brīdi ir.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
es katru dienu klausos radio klasika. Es apbrīnoju, cik tajā ir daudz izglītojošu izcilu raidījumu. Bet - par literatūru - tikpat kā nekas. Es atkal domāju, ka tas ir pašu rakstnieku ērtībai - lai viņi mierīgi varētu sūtīt viens otru pie venstpils hūtes izklaidēties, raudāt par skaisto , bet nelaimīgo dzīvi utt. utjprj.
Es domāju, ka šai apzinātajai literatūras atsvešinātībai no sabiedrības , ka tam ir konkrētas sekas - mēs kļūstam atsvešinātāki, mēs nespējam sarunāties - ne tikai literāti - literāti līmenī, bet arī literāti - saiedrība līmenī.

Jūs spējat iztēloties literāro raidījumu pēc Orfeja auss parauga? Es nē. Es drīzāk spēju iztēloties , kā Mēness uzkrīt Zemei.

Atcerieties , kāda slima - vārda tiešā nozīmē slima bija sabiedrības, tai skaitā literātu reakcija, kad Gunta Ancāne Rīgas Stradiņa universitātes Psi­ho­somatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras un klīnikas vadītāja publiski pauda viedokli, ka viņasprāt , latviešu literatūrā dominē varoņi zaudētāji, varoņi - neveiksminieki.
Ancāne tika - kā saka nolaista gar zemi ar automātu kārtu un neizpelnījās pat tik daudz kā publisku sarunu - sarunāšanās sākšanu.
Es sliecos piekrist Ancānes viedoklim - pat mans Mīļais Rainis visiem varoņiem lika nomirt .
Manuprāt, tā būtu ļoti vērtīga saruna, sabiedrības sevis izzināšana, ja satiktos divi pretēji viedokļi un sacenstos ar argumentiem.

Varētu jau vēl gari rakstīt - bet ko nu tur gari škribelēties - IR jaunākajā numurā ir intervija ar Kasimu - es atkal nošausminājos - jau 101x lasīts un dzirdēts .... Vai žurnālisti taisa intervijas nesagatavojušies? Vai varbūt no Kasima tiešām neko citu vairs izspiest nevarēja? Nezinu, nevaru zināt, bet skumji un bēdīgi tas ir ....

Lūk

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Man bija citādi. Biju vairākkārt lasījusi, ka Einfelds esot labs rakstnieks, bet neko par viņu nezināju.
Kad dabūju lasīšanai Rīgu - tas bija vasarā - ilgi nevarēju iesākt lasīt - jo ļoti bieza, smaga , bet laukā jūra, saule , vējš. Kad izlasīju pirmās- apmēram 40 lpp - nospriedu, ka rakstītājs ir narkomāns. Nu nevar tā rakstīt - it kā vienā elpas vilcienā, ar tik daudz jaunvārdiem un svešvārdiem , galvu reibinošām metaforām utt. un viss tādā mudžeklī, un saproti , ka notiek kaut kas mīklains un draudīgs , bet kas tieši - nav skaidrs. Biju apmierināta, ka tālāk nebūs jālasa - kas ir Einfelda literatūra esmu sapratusi. Tā domāju.
Bet tad bija tā, ka no rīta kafiju dzerot nebija ko lasīt. Parasti lasāmo esmu sakrāmējusi kaudzēm - bet te pēkšņi bija jāņem un jāpaturpina tā pati Rīga. Protams, ar viszines apziņu un pat tādu kā vieglu nicinājumu - jā un tad tas notika - tā grāmata mani pēkšņi ievilka - uz darbu aizgāju, bet vakarā visu atliku un lasīju līdz rītam - direktoram uzrakstīju , ka slikti jūtos un paliku mājās un pēc nelielas snaudas to grāmatu izlasīju.
Ja man būtu vairāk brīvā laika - es nodibinātu Einfelda fanu klubiņu. Ķidātu un preparētu viņa darbus utt. - man tā grāmata ir labākais no šodienas latviešu literatūras.

Anda Baklane 1
pirms 4 gadiem
Burvīgs stāsts, tiešām iedvesmoja Rīgu pārlasīt! Einfelda fanu klubā arī labprāt iestātos.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
EKSPERTI 2019.–2020. GADĀ

No 2019. gada 1. janvāra mākslas procesu izvērtēšanu Purvīša balvas 2021 ietvaros sākusi jauna neatkarīgo ekspertu darba grupa šādā sastāvā: Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu kuratore, izstāžu zāles ARSENĀLS Radošās darbnīcas vadītāja Līna Birzaka-Priekule, mākslas zinātniece, izdevniecības “Neputns” galvenā redaktore Laima Slava, mākslas zinātniece, kuratore Ieva Kalniņa, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un prorektors studiju un zinātniskajā darbā Dr. art. Andris Teikmanis, kurators, mākslas teorētiķis Kaspars Vanags, filozofs Kārlis Vērpe un galerijas “Careva Contemporary” dibinātāja un vadītāja Alise Careva.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
par ātru nopublicējās - lūk, gribēju salikt kopā, kā tas ir citās žūrijās. Te ir Purvīša balva. Dīvaini, ka neviens tāds gleznotājs, kurš pats varētu uz šo balvu kaut kad pretendēt.

https://www.deutscher-buchpreis.de/die-jury/- te ir drusku raibāk, no kritiķiem viens otrs arī autors, bet mazākumā.

https://themanbookerprize.com/fiction/2019 - nezinu, patiešām nezinu, ko teiktu angliski runājošie brīvās pasaules literāti, ja būtu kā Latvijā - noslēgts pašapkalpošanās loks, kur nepiederošiem ieeja aizliegta - uzreiz šauj ...

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Ja par lietiņu.
Vai jau sen nevajadzēja padomāt un nokārtot, ka ir stingrāki kritēriji , kādus darbus vispār pielaist līdz nominācijai?
Vai nav pēdējais laiks atdzīvināt profesionāļus - lai taču raksta kritikas, lai iepriekš izrunājas , izstrīdas kas ir kas ?
Vai tiešām tā arī netiks izveidota balva literatūras kritiķim? Es tādu veidotu kā pašu dārgāko un svarīgāko , jo šis lauciņš ir nekopts un bīstams - kā neapgūti džungļi.
Vai tālu tie laiki, kad oficiāli tiks pārtraukta šī nenormālā korupcija, kad žūrijā liek autorus, kuri citu gadu paši pretendēs uz balvām? Vai tiešām es vienīgā šeit saskatu nesmukumu - es tev -tu man , pēc tam - tu man un es atkal tev ?
Kaunieties, goda nav.

Elizabete Lukšo-Ražinska
pirms 4 gadiem
Jā, literatūras nozare tik tiešām ir izslavēta ar savu korumpētību, vārds vietā!

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
tā izsaukuma zīme pret maniem jautājumiem ir kā automātiskais ierocis pret zupas karoti

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
nē - kā ass duncītis pret karotīti - automātiskais būtu, ja daudz izsaukuma zīmju būtu

Edvards Kuks
pirms 4 gadiem
Jā, literatūras nozare tik tiešām ir izslavēta ar savu korumpētību, vārds vietā!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Ka svētu patiesību rakstu, pati zinu, nevajag taču visu aptveri izšaut. Jaunieši - saudzējiet sevi, es jūs lūdzu.
Lūk. Nebiju cerējusi, ka kāds reaģēs. Kur nu vēl iesprings manus jautājumus atbildēt.
Dažreiz lasu un domāju, Debess, literatūrzinātnieki un kā saka - speciālisti mums Latvijā vairāk kā pašas literatūras, bet redz - kad jāvērtē sarakstītais - nabaga rakstniekiem arī tas pašiem jādara. Nu labi - divas dāmas iedrošinājās iziet mīnu laukā, bet tas jau neko nerisina.
Aiziešu pēc bruņuvestes un tad paturpināšu ...

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Nu skaidrs - visu laiku dominēja viedoklis, ka rakstīt ir grūti. Īstas elles mocības - ne vairāk un ne mazāk. Nabaga rakstītāji - ko citu teikt - neko ...

Bet nupat esmu apjukusi, jo izrādās, ka arī lasīt ir šausmīgi grūti - vai iespējams, pat grūtāk kā rakstīt.
Lieldienās krustu šķērstu izbraukāju Kurzemi. Daudzās vietās pat Lieldienu Svētdienā vēl pirms dievkalpojuma cilvēki uz lauka lasīja akmeņus, ''kasījās'' pa dārziem un sētām utt. Es tā kā līdzjūtīgi uz viņiem noskatījos, bet tagad saprotu, ka alojos.
Akmeņu lasīšana un mešana traktorā ir vienkārši salda izprieca , ja to salīdzina ar lasīšanu.

Anda Baklane 1
pirms 4 gadiem
Aha, tas ļoti interesants jautājums par lasīšanas attiecībām ar strādāšanu, un kura nodarbe - dārza darbi vai lasīšana - uzskatāma par lielāku laika nosišanu. Lasu tagad vecos Birkerta, Deglava, Purapuķes u.c. romānus, tur ļoti spilgti redzams šis konflikts, kāds tas bija 19./20.gs. mijā. No vienas puses, zemnieka, strādnieka darbs tiek cildināts, no otras puses, tas nozīmē nebeidzamu, monotonu rutīnu, kurai trūkst dziļākas vai augstākas jēgas. Grāmatas tad ir logs uz citādu pasauli, jaunu jēgu - sabiedriskiem, filosofiskiem jautājumiem, zinātni, mākslu. Bet tad atkal tur ir meitenes, kas galīgi izlaidušās, lasot romantiskus un sentimentālus romānus. Pilsēta un skolas gan rada jauna tipa cilvēku, intelektuāli, gan saražo sprukstiņus un krāpniekus. Mans ideāls: dārza darbi un audiogrāmata :)

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Man patīk audiogrāmatas svešvalodās - tās ļoti mīlu klausīties.
Mani, protams, emocionāli aizkaitināja tā sūkstīšanās - cik atkal grūti. Tomēr tīri teorētiski - ja lasīšana ir pienākums - tā zaudē burvību. Klausos internetā debates visādos šovos, kur tiek vērtētas 4-5 grāmatas, kuras dalībniekiem ir jāizlasa - lai par tām spriestu un - jā ticu, ka tad ir grūti. Līdzīgi kā ar gatavošanos eksāmeniem - tad parasti man ir patiesi perfekta tīrība un kārtība dzīvoklī. Ja kaut ko studēju, izzinu pašas intereses vadīta - varu lasīt dienu un nakti - ir interesanti.

Bet ja par lietiņu - tā pāreja no lasošas uz nelasošu sabiedrību tomēr notiek stipri par ātru - tā robežu zušana visā un ap visu - tā , manuprāt, loti lielā mērā saistīta ar šo nenoteiktību - ar šo domu nenoformulēšanu tieši un konkrēti
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!