Džons Lenons un Joko Ono
 
Aktualitātes
16.06.2017

Joko Ono plāno atzīt par dziesmas "Imagine" līdzautori

Komentē
0

46 gadus pēc Džona Lenona dziesmas "Imagine" iznākšanas viņa sievu Joko Ono plāno oficiāli atzīt par tās līdzautori, vēsta "The Guardian".

Paziņojums nāca klajā ASV Nacionālās mūzikas izdevēju asociācijas pasākumā Ņujorkā, kur asociācijas izpilddirektors Deivids Izraelīts atskaņoja "Imagine" ierakstu un uzsvēra, ka Ono pelnījusi tikt atzīta par 1971. gadā sarakstītās dziesmas līdzautori, ņemot vērā, cik ļoti viņa iedvesmojusi un ietekmējusi tās tapšanu. Izraelīts arī apstiprināja, ka Ono autorības atzīšanas process jau ir uzsākts.

"Imagine" ir populārākā Lenona dziesma, kas sarakstīta pēc tam, kad viņš pameta "Bītlus". Tās tekstu, kas aicina klausītājus iztēloties dažādus nākotnes scenārijus, iedvesmojis Joko Ono dzejas krājums "Grapefruit", kas ietver līdzīgus motīvus, piemēram: "Iztēlojies, ka tava galva ir pilna ar zīmuļu kodoliem/ Iztēlojies, ka viens no tiem ir salauzts."

Pats Lenons jau pirms vairākiem gadu desmitiem atzina Ono ieguldījumu dziesmas tapšanā, piemēram, intervijā BBC 1980. gadā viņš stāsta: "Kā "Imagine" līdzautorei vajadzētu būt norādītai arī Ono, jo gan teksts, gan koncepts nāca no viņas. Taču toreiz es biju nedaudz patmīlīgāks, nedaudz vairāk mačo, un izvairījos pieminēt viņas ieguldījumu, lai gan tas nāca tieši no viņas grāmatas "Grapefruit". Intervijā viņš arī atzīstas seksismā: "Ja tas būtu vīrietis, piemēram, kā tas bija Harija Nilsona un "Old Dirt Road" gadījumā, būtu "Lenons un Nilsons". Taču, kad mēs rakstījām "Imagine", es uzliku tikai "Lenons", jo, jūs zināt, viņa ir tikai sieva un tu neliec sievas vārdu klāt, vai ne?"

Pasākumā Ņujorkā Ono pieņēma asociācijas "Gadsimta dziesmas" balvu par "Imagine", ko pēc tam izpildīja Petija Smita.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!