Komentē
4

Pirms pieciem gadiem interneta žurnāls "Satori" mainīja izskatu – ar jaunu redakciju un izvērstāku satura koncepciju mums bija par šauru agrākajā interneta bibliotēkas un blogu struktūrā. Pieci gadi ir pagājuši visai ātri, taču to laikā diezgan būtiski – lai arī nemanāmi – ir mainījusies interneta mediju vide, veids, kādā mēs atrodam un lietojam informāciju, saziņa savā starpā un arī "Satori" vieta Latvijas kultūras mediju laukā. Mums bija nepieciešams atjaunot ne tikai mājaslapas uzbūvi, bet arī tās neredzamo daļu – platformu, kas programmēta pirms trīspadsmit gadiem un vairs neatbilda mūsdienīga un mainīga interneta resursa vajadzībām un drošības prasībām. 

Līdz ar jaunas mājaslapas izveidošanu radās iespēja pārdomāt arī tās dizaina risinājumus, un mēs sapratām, ka jaunām funkcijām nepieciešams arī jauns, brīvāks un lakoniskāks izskats. 

"Satori" jaunā izskata pamatā ir saturs – tas, kā dēļ mūs lasa un skatās. Mājaslapa ir brīvi transformējama, to vienlīdz ērti lietot uz lieliem datoriem, planšetēm, mobilajiem telefoniem. Vairs nav ierobežojumu attēlu izmēram un proporcijām – jebkurš izmantotais attēls tajā izskatīsies labi un iekļausies kopējā rakstu sakārtojumā. Jaunais lapas dizains ērti lietojams "pārlapošanas" režīmā – kā esam jau pieraduši lietot feisbuku, tviteri, pinterestu vai kādu citu vietni, kurā cilvēki dalās ar sev svarīgu vai interesantu informāciju. Nu arī "Satori" var šķirstīt bezgalīgi ilgi, atrodot aizvien jaunus un jaunus, iepriekš garām palaistus rakstus.

"Satori" lasītājs tagad daudz ērtāk varēs komentēt un personificēt lapas saturu – atverot lietotāja kontu ar sociālo tīklu vai e-pasta palīdzību un atzīmējot savas intereses, atzīmējot iepatikušās publikācijas (tam paredzēta sirsniņas ikona raksta kreisajā malā), bet par notikumu, kas pamanīts mūsu kultūras kalendārā, būs iespējams saņemt atgādinājumu (tam paredzēta poga "Atgādināt"). Piesakoties mūsu jaunumu izsūtnes sarakstā, reizi nedēļā jūs saņemsiet e-pastu ar svarīgāko, kas publicēts nedēļas laikā, un ieteikumiem kulturālai nedēļas nogalei.

Tāpat kā līdz šim mēs piedāvāsim divus vai trīs rakstus katru darbdienas rītu, publicēsim aktualitātes un ziņas dienas laikā, jaunu daiļliteratūru piektdienās, videointervijas un diskusiju atreferējumus. Pamēģināsim dažādot saturu, piedāvājot vairākiem mūsu autoriem rakstīt dienasgrāmatu – tie būs aktuāli komentāri, esejas, pārdomas vai tas, ar ko viņi vēlēsies dalīties. Šajā formātā mēs arī vairāk runāsim par politiku un pilsonisku sabiedrību, vēsturi un zinātni, aktuāliem procesiem sabiedrībā, kas iziet ārpus tās jomas, ko ierasti dēvējam par kultūru. 

Šobrīd "Satori" mājaslapa vēl ir pārejas stadijā, nepieciešams veikt gan tīri tehniskas pārmaiņas, kas ideālajā gadījumā nebūs pamanāmas mūsu lasītājiem, taču par pārrāvumiem vai neprecizitāti darbībā jau iepriekš atvainojamies. Kādu laiku nedarbosies agrākās saites uz konkrētiem rakstiem, taču tiem visiem ir jābūt pārceļojušiem uz jauno lapu, tos var atrast ar meklētāja palīdzību. Dalīties ar jaunajām saitēm tagad ir ievērojami ērtāk gan feisbukā, gan tviterī. Mēs labprāt saņemsim arī jūsu komentārus, jautājumus un ierosinājumus vai informāciju par pamanītām kļūdām mājaslapas darbībā vai tās izskatā.

Veidojot jauno mājaslapas dizainu, mēs nonācām arī pie nepieciešamības radīt jauno logo. Tā autors Eriks Šulcs pirms astoņpadsmit gadiem izveidoja žurnāla "Rīgas Laiks" melnbalto dizainu ar logo, kas tiek lietots joprojām. Arī mūsu jaunais logo ir lakonisks, tā forma ir vienlaikus arī tā saturs. Interneta žurnāla "Satori" sūtība ir lasāms teksts, mēs izmantojam burtus, kuru skaits ir ierobežots, taču ar to palīdzību iespējams veidot visdažādākās kombinācijas. "Satori" jaunā logo formas pamatā ir klasiska papīra lapa – A4 formāts, kurā izvietoti seši pazīstami burti. Daži no tiem novietoti negaidītā pagriezienā, veidojot intuitīvi uztveramu, taču mulsinošu zīmju savienojumu. Labi zināmais un ierastais vārds "Satori" ir pasniegts jaunā, mazliet nepareizā veidā. 

Japāņu valodā "Satori" apzīmē acumirklīgu apskaidrību, ko iespējams sasniegt ilgstošas dzenbudisma prakses rezultātā, taču to var izjust arī pavisam nejauši – izlasot dzejoli, ieraugot saulrietu vai pārmijot pāris vārdu ar nejaušu garāmgājēju. Šajā nozīmē mēs savu jauno logo varam uztvert arī kā dzena koānu, kuru nepieciešams atminēt, lai saprastu savas esamības dziļākos noslēpumus.

Ilmārs Šlāpins

Ilmārs Šlāpins ir latviešu publicists, filozofs, tulkotājs, dramaturgs, dzejnieks un pasaules mūzikas dīdžejs. Brīvajā laikā dara to pašu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
4

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!