Jaunais LeNeSOna veidols
 
Aktualitātes
28.09.2016

Jaunais LeNeSOna tēls izraisa vecāku sašutumu; režisors skaidro savu ieceri

Komentē
2

Asu vecāku reakciju izsaucis pagājušajā sestdienā, 24. septembrī, notikušais Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra bērnu programmas koncerts, kurā skatītājiem pirmo reiz parādīts tā galvenā varoņa LeNeSOna jaunais veidols.

Koncertprogrammas ar LeNeSOna piedalīšanos paredzētas bērniem vecumā no 5 līdz 10 gadiem un tiek rīkotas jau vairākus gadus, kuru laikā omulīgais, smaidīgais, frakā tērptais varonis bija kļuvis par pazīstamu un iemīļotu tēlu gan bērniem, gan vecākiem. Šajā sezonā LNSO lellei piešķīrusi jaunu, no iepriekšējā krasi atšķirīgu veidolu, radot vecākos neizpratni.

"Satori" uzmanību šai situācijai pievērsa koncerta apmeklētāja Līga Cepurīte, kura norāda, ka lelles jaunais izskats raisījis "šoku" un "neizpratni" gan vecākos, gan bērnos un ka daži no mazākajiem apmeklētājiem esot raudājuši un pametuši zāli. Cepurīte uzskata, ka tas ir patērētāju tiesību pārkāpums, jo abonementi uz koncertprogrammu tika pārdoti, nebrīdinot vecākus par bērnu iemīļotā tēla maiņu. "Ja koncerta iepriekšpārdošana sola Raimondu Paulu vai kādu citu slavenību (jo LeNeSOns bērniem ir tieši tik reāls un iemīļots), uz skatuves nevar uznākt un koncertu spēlēt kāds "nezināms" mākslinieks. Pat ja viņš būs ļoti talantīgs, tas vienalga nebūs tas, par ko patērētājs būs maksājis," skaidro Cepurīte.

Vecais LeNeSOna tēls

Savu sašutumu portālā "Facebook" paudis arī iepriekšējā LeNeSOna tēla radītājs, diriģents un kora "Maska" vadītājs Jānis Ozols: "Cilvēku stulbumam nav robežu! LNSO vadība, man par jums kauns! Atļaujos šo viedokli arī paust, jo iepriekšējais LeNeSOns ir manis izdomāts un radīts! Ja cilvēki jūs lūdza kaut ko mainīt, tad tas noteikti bija saturs, nevis iemīļotais tēls, bet acīmredzot radošuma un ideju jūsu komandā ir gaužām maz."

Izrādes režisors un jaunās lelles idejas autors Andris Kalnozols sarunā ar "Satori" norādīja, ka jauno konceptu radījis saskaņā ar LNSO vēlmi pēc pārmaiņām ilggadējā LeNeSOna tēlā: "LNSO man piedāvāja veidot šo izrādi ar domu, ka LeNeSOnam ir jāmainās, jo līdzšinējā porolona lelle nebija pietiekami dinamiska. Tā bija laba, lai kopā fotografētos, un patika arī bērniem, bet mūsu iecere bija veidot šo pasākumu raitāku un atraktīvāku, tāpēc tika nolemts, ka vietā nāks īsta lelle. LNSO uzstādījums bija, ka tai jābūt orķestra krāsās, kas ir violeta un melna, bet pārējo risinājumu uzticējām māksliniecei Veltai Emīlijai Platupei, kas pēc saviem ieskatiem un manis apstiprinātām skicēm šo tēlu izveidoja."

Izrādes režisors arī atzīst, ka bijis gatavs pretrunīgiem viedokļiem, taču tik un tā ir pārsteigts par lielo skatītāju sašutumu: "Ieraugot lelli, mēs rēķinājāmies, ka reakcija varētu būt šāda, tāpēc mēs lellei veidojām atbilstošu identitāti – tas ir tāds kā LNSO spociņš, kas dzīvo futrālī un ir līdz galam nerealizēta kāda komponista fantāzija. Apspriežoties ar LNSO vadību, kas ir mūsdienīgi domājoši cilvēki, izlēmām, ka lelles komunikācijai ar publiku jābūt jautrai, laipnai un atraktīvai, un atbilstoši tam es veidoju koncerta scenāriju. Tajā nav ne runu par nāvi, ne biedēšanas, ne arī kādi negatīvi komentāri. Tajā ir fantāziju rosinošas domas par komponistu un viņa bērnību, kā arī atraktīva saruna ar diriģentu."

Kalnozols uzsver: lai arī komentāri internetā var radīt iespaidu, ka koncerts izgāzies un cilvēki gājuši prom, viņš neko tādu nenovēroja. "LeNeSOns aktīvi komunicēja ar bērniem. Ar jautājumiem par to, kāpēc LeNeSOns ir pārvērties, mēs bijām rēķinājušies, un tika arī izspēlēta etīde, kurā LeNeSOns pats no sevis nobīstas. Es saprotu, ka māmiņas ir ļoti jūtīga publika, un nešaubos arī, ka kādam bērnam jaunais LeNeSOns ir bijusi liela vilšanās. Bērni pieķeras iemīļotiem tēliem un mantiņām, tāpēc nevaru neko pārmest māmiņām, kas savus bērnus aizstāv, tomēr arī šajā gadījumā ir divas patiesības – tā pasaule, kuru pieņem bērns, un tā pasaule, kuru vecāki labprāt savam bērnam novēl redzēt. Šobrīd man visvairāk žēl mākslinieces Veltas Emīlijas Platupes, kas pie šīs lelles radīšanas pavadīja divus mēnešus, radot īstu juveliera darbu. Pašlaik tieši pār viņu gāžas viss šis negāciju vilnis, ka LeNeSOns ir kaut kāds pretīgs bomzis, panks-mironis, narkomāns un tā tālāk. Manuprāt, jaunais LeNeSOns ir drīzāk Tima Bērtona tēls, un es arī nedomāju, ka ar bērniem jākomunicē tikai caur teletūbijiem līdzīgiem varoņiem."

Režisors uzsvēris, ka tiks meklēti risinājumi, kas apmierinās visas puses. "Varbūt ir jātaisa atsevišķs koncerts pavisam mazajiem skatītājiem vecumā no trīsarpus līdz sešiem gadiem un jaunais LeNeSOns jāatstāj sākumskolas vecuma bērniem, kas šajā izrādē dzīvi komunicēja ar lelli."

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!