Aktualitātes
09.05.2019

Jauna dokumentālā filma ieskatās dzejnieka un tulkotāja Ulža Bērziņa ikdienā

Komentē
1

21. maijā kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvos režisores Ilonas Brūveres jaunākā filma "Konstrukcijas" par dzejnieku, tulkotāju un Latvijas Literatūras gada balvas 2019 laureātu Uldi Bērziņu, viņa namu Maskavas forštatē un Bērziņu ģimeni.

Jaunajā filmā redzami gan dzejnieka bērni un mazbērni, gan kaķis un Ulža draugs Jānis Rokpelnis. "Bērziņu nams ir demokrātiskas sabiedrības mikromodelis, katrs ģimenes loceklis savu dzīves telpu šeit iekārto atšķirīgi, un ikviens no Bērziņiem to plāno neatkarīgi no otra. Filma ir stāsts par mājām, kas pastāv kā vienojošs centrs, bet katram šai namā, pēc Bērziņu valsts likumiem, pieder savs dzīvoklis. Uldim savs, viņa sievai Ļenai – savs, savs – meitas Unas ģimenei. Savs dzīvoklis dēlam – Ansim Ataolam. Uldis dzejnieka cellēs tulko un raksta, Ļena strādā zinātnisku darbu. Una pēc lekcijām studentiem ķīniešu valodā kopā ar vīru – skaņu režisoru un mūziķi Ričardu – apceļo pasauli un divreiz gadā noteikti dodas uz Ķīnu," par filmā tverto dzejnieka ikdienu stāsta Ilona Brūvere.

Filma uzņemta laikā, kad tikko iznācis Bērziņa dzejas krājums "Idilles", par kuru rakstnieks saņēma Latvijas Literatūras gada balvu 2019, savukārt turpinās apjomīgais darbs pie senspāņu epus "Dziesma par manu Sidu" atdzejošanas.

Režisore jau uzņēmusi vienu dokumentālo filmu par Uldi Bērziņu – 1992. gadā uz ekrāniem nonāca "Lūgšana", savukārt jaunās filmas pirmizrāde notiks dzejnieka 75. dzimšanas dienā.

Uldis Bērziņš studējis latviešu filoloģiju Latvijas Valsts universitātē, zināšanas papildinājis arī Krievijā, Uzbekistānā, Islandē, Zviedrijā un citās pasaules valstīs. Pirmās dzejas publikācijas – 1963. gadā, pirmais dzejoļu krājums "Piemineklis kazai" iznāca 1980. gadā. Bērziņš atdzejo un tulko no slāvu, semītu, turku, irāņu, ģermāņu un citām valodām. 2011. gadā tika izdots Bērziņa tulkotais Korāns. Bērziņš bijis Latvijas Bībeles biedrības Teksta komisijas loceklis un ir apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Ilona Brūvere plašākai publikai zināma ne tikai kā kino režisore, bet arī kā žurnāliste. Viņa bijusi izklaides izdevuma "Nakts" dibinātāja, Kultūras nodaļas vadītāja "Neatkarīgajā Rīta Avīzē", kā arī redaktore un režisore Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijā. Vairākkārt nominēta kā labākā dokumentālo pilnmetrāžas filmu režisore Nacionālajai balvai "Lielais Kristaps" un balvu ieguvusi 2012. gadā par filmu "Versija Vera".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!