Aktualitātes
06.11.2019

Japāna, provokatori un guļošie lasījumi: izziņo "Prozas lasījumu" programmu

Komentē
0

No 3. līdz 8. decembrim Rīgas kultūrvietās, bibliotēkās, kafejnīcās un bāros norisināsies starptautiskā literatūras festivāla "Prozas lasījumi 2019" pasākumi, kurus bez maksas iespējams apmeklēt ikvienam interesentam. Festivāla viesu valsts un caurvijas motīvs šogad ir Japāna.

Jau tradicionāli decembris Rīgas kultūras dzīvē saistās ar "Prozas lasījumiem", kas no neliela Andreja Upīša dzimšanas dienai veltīta lasījumu vakara pārtapis literatūras festivālā, kas nedēļas garumā piedāvā apmeklēt pasākumus, kuros ar savu jaunāko darbu vai to fragmentu lasījumiem uzstājas dažādu paaudžu Latvijas rakstnieki, kā arī viesautori no ārzemēm. Šī gada festivāla programma sastāv no 17 pasākumiem, kuros piedalīsies vairāk nekā 50 prozas autoru.

Programmā būs atrodami gan tādi apmeklētāju jau iecienīti pasākumi kā "Baltijas stāstu vakars", kurā varēs sastapt autorus no kaimiņu valstīm, un "Prozas brokastis", kas kā katru gadu svētdienas rītā notiks kafejnīcā "Andalūzijas suns". Ar jaunajiem autoriem varēs iepazīties "Literārās akadēmijas" un "Aicinājuma" lasījumos, savukārt brīvdienās uz diviem pasākumiem īpaši tiks aicināti mazākie literatūras baudītāji. Tāpat programmā būs atrodami jaunumi – Latvijas PEN klubs aicinās uz lasījumu vakaru "Prozas provokatori", bet TV raidījums "Literatūre" festivāla ietvaros piedāvās kopīgi noskatīties 2. sezonas pirmizrādi.

Ar diviem pasākumiem šajos "Prozas lasījumos" piedalīsies "Satori": 5. decembrī aicināsim pievienoties vienam no "Prozas lasījumu" iecienītākajiem pasākumiem – "Satori" bāru tūrei ar rakstniekiem, kas šogad vedīs pa Āgenskalnu, savukārt atveseļoties no festivāla varēs "Satori" paģiru sanatorijā 9. decembrī Ģertrūdes ielas teātrī, kur ar guļošajiem lasījumiem atvērsim "Satori" grāmatžurnālu "Paģiras".

Daļa no pasākumiem noritēs Japānas zīmē, jo festivāla tālākie viesi šogad ieradīsies tieši no Japānas. Festivāla atklāšanas vakarā "Saule aust Austrumos" 3. decembrī Rīgas mākslas telpā performanci japāņu teātra valodā piedāvās kustību māksliniece Simona Orinska un mūziķis Artis Gulbis, bet ar trim japāņu autoriem satikties būs iespējams "Japāņu autoru prozas lasījumos" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā sestdien, 7. decembrī. Pasākumā "Japāņu stāstu vēstnieki" Inese Zandere, Pauls Bankovskis un Andris Kuprišs lasīs vēsturiskus stāstus par japāņu militārā atašeja Makoto Onoderas un viņa dzīvesbiedres Juriko Onoderas Rīgā pavadītajiem gadiem 20. gadsimta 30. gados. Savukārt ISSP Galerijā festivāla ietvaros tiks atklāta japāņu mākslinieces Mako Išizukas darbu izstāde "Grāmatplaukts", kuras centrālā ideja saistās ar tekstu, literatūru un grāmatām. Ģimenes sestdienā bērni varēs mācīties locīt origami, bāru tūrē būs iespēja malkot Japānas tradicionālos dzērienus, bet nobeiguma vakarā apmeklētājus priecēs japānisks muzikālais priekšnesums.

 

Starptautiskā literatūras festivāla "Prozas lasījumi 2019" programma

Otrdien, 3. decembrī

19:00 Saule lec austrumos
Rīgas mākslas telpa, lielā zāle, Kungu iela 3

Festivāla atklāšanas pasākums, kurā ar lasījumiem piedalās Latvijas rakstnieki: Gundega Repše, Inga Ābele, Kristīne Želve, Andris Akmentiņš un Aivars Eipurs, ar performanci japāņu teātra valodā piedalās kustību māksliniece Simona Orinska un mūziķis Artis Gulbis.

Trešdien, 4. decembrī

18:00 Prozas provokatori
Latvijas Mākslas akadēmijas 2. stāva ātrijs, Kalpaka bulvāris 13

Latvijas PEN aicina savus jaunos darbus lasīt autorus, kuri līdz šim ir pierādījuši, ka literatūrā pārkāpj pierastā robežas ar darba valodu, ar sižeta izvērsumu vai izvēlēto tēmu un stilistiku. Lasījumā piedalās Ieva Melgalve, Rihards Bargais, Edmunds Frīdvalds, Helga Tormane. Pasākumu vada Inga Gaile, Latvijas PEN priekšsēdētāja, dzejniece, rakstniece, dramaturģe.

19:30 TV raidījuma "Literatūre" II sezonas pirmizrāde
Latvijas Mākslas akadēmijas 2. stāva ātrijs, Kalpaka bulvāris 13

Raidījums veltīts diviem gleznotājiem: Anšlavam Eglītim un Raimondam Staprānam, kurus vieno, protams, literatūra, Amerika un kopīgi pavadītais laiks pusgadsimtu tālā pagātnē. Raidījums "Literatūre" tapis ar valsts simtgades programmas atbalstu. Pasākumu vada Marta Selecka, Gustavs Terzens un Uģis Olte.

Ceturtdien, 5. decembrī

18:00 "KonTEKSTA" lasījums
Alus krogs "Miezis un kompānija", 13. janvāra iela 21

LRS literatūras laikraksta "konTEKSTS" autoru lasījumu vakars, piedalās Arno Jundze, Aivars Kļavis, Lilija Berzinska, Egīls Venters, Kristīne Ilziņa un Kurzemes prozas lasījumu uzvarētājs/a. Vakaru vada Sandra Ratniece.

19:30 "Satori" bāru tūre ar rakstniekiem
Pulcēšanās un sākums: lokāls "Veldze" Kalnciema ielā 40F. Tālākais maršruts: "Vinilbārs", "Dēkainis", "Hāgenskalna komūna", "Pils"

Bāru tūri ar rakstniekiem interneta žurnāls "Satori" rīko jau trešo gadu. Šoreiz tā notiks Āgenskalnā, un pasākuma dalībnieki brīvā atmosfērā kopā ar prozaiķiem apmeklēs piecus bārus, klausīsies stāstus un malkos dzērienus. Piedalās Daina Tabūna, Aksels Hiršs, Rvīns Varde, Sergejs Timofejevs, Elizabete Lukšo-Ražinska. Vakara vadātājs: Henriks Eliass Zēgners.

Piektdien, 6. decembrī

19:00 Baltijas stāstu vakars
Rīgas mākslas telpa, lielā zāle, Kungu iela 3

Klausītājiem tiek piedāvāts Baltijas valstu autoru lasījums oriģinālvalodās ar titrējumu latviešu un angļu valodā. Lasījumos piedalās Arvis Kolmanis (Latvija) un Svens Kuzmins (Latvija), Mehiss Heinsārs/Mehis Heinsaar (Igaunija) un Andrejs Hvostovs/Andrei Hvostov (Igaunija), Daina Opolskaite/Daina Opolskaitė (Lietuva) un Virginija Kulvinskaite/Virginija Kulvinskaitė (Lietuva). Pasākumu vada Ivars Šteinbergs.

Sestdien, 7. decembrī

12:00 Stāstu tramvajs bērniem
Pulcēšanās no plkst. 11.50 1. tramvaja galapunktā "Jugla", Brīvības gatvē 409A

Lasījumā tramvajā piedalās rakstnieces Andra Manfelde, Luīze Pastore, Lilija Berzinska, bet autoru lasījumus papildina pantomīmas mākslinieka etīdes. Pasākumu vada dzejniece Ērika Bērziņa. Tā kā vietu skaits tramvajā ir ierobežots, klausītājiem iepriekš jāpiesakās "Facebook" izveidotajā pasākuma lapā. Braucienam jāiegādājas standarta biļete vai jāizmanto e-talons. Lasījums beidzas pieturā "Latvijas Nacionālā bibliotēka". Pasākums notiek sadarbībā ar "Rīgas satiksmi".

13:00 Ģimenes sestdiena "Vai puika vēl zīmē kaķus?"
Latvijas Nacionālās bibliotēkas 7. stāvs, Bērnu literatūras centra lasītava, Mūkusalas iela 3

Japānas pasaku stāstīšanas, origami un zīmēšanas darbnīca pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem kopā ar ģimenēm.

14:00 Slieksnis. Diptihs I: Aicinājums
Alus krogs "Miezis un kompānija", 13. janvāra iela 21

Lasījumos piedalās četri topošie rakstnieki, kas piedalījušies literārajā nometnē "Aicinājums", – Paula Kukle, Elīna Smoļaka, Alberts Roze, Georgs Kairišs. Pasākumu vada Sandra Ratniece. Pasākumā muzicē Kristiāna Šuksta un Sandris Šīrants .

15:00 Japāņu stāstu vēstnieki
Igaunijas vēstniecības zāle, Skolas iela 13

Trīs latviešu rakstnieki – Inese Zandere, Pauls Bankovskis un Andris Kuprišs – uzrakstījuši vēsturiski precīzus stāstus par japāņu militārā atašeja Makoto Onoderas un viņa dzīvesbiedres Juriko Onoderas Rīgā pavadītajiem gadiem 20. gs. trīsdesmitajos gados. Stāsti tapuši Latvijas Jaunā teātra institūta organizētā festivāla "Homo Novus" ietvaros japāņu režisora Akiras Takajamas veidotajai izrādei "Heterotopija Rīgā". Lasījums latviešu valodā ar iespēju lasīt stāstus arī angļu valodā. Lasījumu un paneļdiskusiju vada vizuālās komunikācijas speciāliste un japāņu kultūras entuziaste Santa Remere. Pasākums tapis sadarbībā ar Latvijas Jaunā teātra institūtu  un Igaunijas vēstniecību Rīgā.

16:00 slieksnis. Diptihs II: Literārā akadēmija
Alus krogs "Miezis un kompānija", 13. janvāra iela 21

Lasījumos piedalās topošie rakstnieki no profesionālās izglītības programmas "Literārā akadēmija": Lelde Jauja, Maija Uzula-Petrovska, Līga Putraima, Ketija Riteniece, Dāvids Rubens, Guntis Zariņš. Pasākumu vada Ieva Melgalve un Jana Egle. Pasākums ar muzikālo pavadījumu.

17:00 散文朗読会 Sanbun rōdoku-kai. Japānas autoru prozas lasījumi
Latvijas Nacionalās bibliotēkas ātrijs, Mūkusalas iela 3

Piedalās rakstnieki no Japānas: Kjoko Nakadžima (Kyoko Nakajima), Ito Ogava (Ito Ogawa), Dans Osano (Dan Osano). Lasījums japāņu un latviešu valodā, diskusija – angļu valodā. Pasākumu vada Ilmārs Šlāpins. Mūzika – Ansis Jansons (kokle).

19:30 Mako Išizukas izstādes atklāšana un saruna ar mākslinieci
ISSP Galerija, Marijas iela 13 K.3

Mako Išizuka (Mako Ishizuka) ir Zviedrijā dzīvojoša japāņu māksliniece. Viņas darbu uzmanības centrā ir dažādas tēmas, kuru pētīšanai un izteikšanai māksliniece izmanto teksta un vizuālas koncepcijas sintēzi. Festivāla "Prozas lasījumi 2019" laikā Mako Išizuka veidos darbu "Domu karte" (Map of Thoughts) un izstādīs darbu "Grāmatplaukts" (Bookshelf), kā arī reflektēs par savu teksta un radīšanas pieredzi un procesu. Sarunu ar mākslinieci vadīs kuratore Inga Lāce. Saruna angļu valodā. Mākslinieces dalība festivālā "Prozas lasījumi 2019" tiek organizēta sadarbībā ar Ziemeļu Ministru padomes biroju Latvijā un ISSP. Sarunu vadīs kuratore Inga Lāce.

Svētdien, 8. decembrī

12:00 Prozas brokastis
"Andalūzijas suns", Elizabetes iela 83

Tradicionālie svētdienas rīta lasījumi. Piedalās Kristīne Ulberga, Haralds Matulis, Agnese Krivade, Arvis Viguls un Kurzemes prozas lasījumu uzvarētājs/a. Pasākumu vada Toms Treibergs.  Muzikālais noformējums – Dzintars Briedis. 

15:00 Stāstu stacija
Mākslas stacija "Dubulti", Zigfrīda Meirovica prospekts 3, Jūrmala

Lasījumos piedalās Inese Paklone, Guntis Berelis, Ilze Jansone, Pēteris Pūrītis, Dace Vīgante.  Pasākumu vada Ingmāra Balode.

18:00 Festivāla izskaņa
K. K. fon Stricka villa, Aristida Briāna iela 9

Lasījumos piedalās Sergejs Moreino, Dace Rukšāne, Inga Gaile, Osvalds Zebris, Jānis Joņevs. Pasākumu vada Gustavs Terzens. Muzikāla performance. Pēc lasījuma dj Henriks Eliass Zēgners spēlēs festivāla dalībnieku izvēlētās mīļākās dziesmas un ierakstus no savas kolekcijas.

Pirmdien, 9. decembrī

19:00 "Satori" paģiru sanatorija
Ģertrūdes ielas teātris, Ģertrūdes iela 101a

"Satori" aicina kopīgi atveseļoties no paģirām pēc Prozas lasījumu izskaņas pasākuma. Ar guļošajiem lasījumiem un ilustrāciju izstādi atklāsim ceturto "Satori" grāmatžurnālu "Paģiras". Sagurušie klausītāji aicināti ņemt līdzi guļammaisus, pledus un spilvenus, lai lasījumus klausītos guļus. Pašsajūtas uzlabošanai dzersim īpašo "Malduguns" alu "Paģiras", kas tapis, iedvesmojoties no grāmatžurnāla.

Ar pilnu festivāla programmu iespējams iepazīties zemāk, kā arī festivāla mājaslapā. Festivāla aktualitātēm iespējams sekot līdzi arī sociālo tīklu kontos Facebook, Twitter un Instagram.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!