Aktualitātes
25.07.2018

Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā saņem Lauris Gundars

Komentē
0

Otrdienas vakarā nosaukti 14. Jāņa Baltvilka balvas laureāti – balvu rakstniecībā saņēmis Lauris Gundars, savukārt bērnu un jauniešu grāmatu mākslā – Gita Treice.

Gundars balvu saņēmis par savu stāstu "Sveiks, Vali!" (izdevniecība "Liels un Mazs", 2017), kurā, tēlojot mazmeitas un vectēva ikdienas gaitas, asprātīgi risināta problēma, kā pārvarēt noslēgtību. Gan bērniem, gan pieaugušiem lasītājiem stāsts atgādina, cik nozīmīgas var būt šķietami visikdienišķākās dzīves patiesības. Šeit iespējams izlasīt fragmentu no grāmatas.

Balvu bērnu un jauniešu grāmatu mākslā Treice saņēma par oriģinālilustrācijām grāmatām "Brūveri brūvē" ("Pētergailis", 2018) un "Latviešu brīnumu pasakas" ("Jāņa Rozes apgāds", 2017), kas jau iznākusi vairākās valodās. Viņa radījusi ilustrācijas, kurās neparasto dzejoļu saturs iegūst realitātes piepildījumu. Šajā darbā viņa izmantojusi oriģinālo autortehniku - vieglu akvareļa gleznojumu uz īpaša papīra, precīzus lineārus akcentus un vispārinātu telpiskumu.

Šogad Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) piešķīra žūrijas atzinības balvu māksliniekam Jānim Blankam par simtā bikibuka – Artura Gobas dzejoļa "Zemes vēzis" ("Liels un Mazs", 2017) – ilustrācijām, kur ar zemes vēža vizualizāciju radīts spilgts sērijas paredzētā nobeiguma akcents.

Par AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) balvas "Jaunaudze" debijā bērnu literatūrā un grāmatu mākslā laureātu kļuvis Ādažu Brīvās Valdorfa skolas 8. klases skolēns Emīls Mozga. Balvu viņš saņēmis par ilustrācijām pirmajai triloģijas "Ceļš uz nezināmo zemi" grāmatai "Melnais akmens" ("Zvaigzne ABC", 2018).

Iepriekš ziņots, ka Baltvilka balvas starptautiskā laureāte šogad ir igauņu rakstniece Tīa Selli par stāstu "Mia ir priecīga" ("Jāņa Rozes apgāds", 2017), kurā, attēlojot mazas meitenes Mias ikdienu mājās kopā ar māti, aktualizēta priecīguma, darbīguma, gudrības, mīlestības un skaistuma nozīme. Šo grāmatu tulkojusi vairākkārtēja balvas ieguvēja Maima Grīnberga.

Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmijas, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā. Arī LVM balvas "Jaunaudze" laureāts saņēma naudas prēmiju, kuras mērķis ir veicināt izaugsmi.

Laikā no 2017. gada maija līdz šī gada maijam izdotās grāmatas vērtēja žūrija, kurā darbojas Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (LBJLP) prezidente, Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra medijpratības eksperte, komunikācijas zinātņu doktore Aiga Grēniņa, mākslas zinātniece un pedagoģijas doktore Austra Avotiņa, Latvijas Nacionālā kultūras centra vizuālās mākslas izglītības speciāliste Ilze Kupča, kā arī mūziķis Jānis Upmanis-Holšteins un režisors Mārtiņš Eihe.

Ar nominantu sarakstu var iepazīties šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!