Aktualitātes
27.07.2017

Izziņots Bukera balvas 2017 garais saraksts jeb "Bukera ducis"

Komentē
0

Trešdien, 26. jūlijā, tika izziņots prestižās Bukera balvas 2017 (Man Booker Prize for Fiction) garais saraksts jeb "Bukera ducis".

Bukera balva (Man Booker Prize for Fiction) tiek piešķirta jebkuras tautības rakstniekam par gada labāko romānu, kas sarakstīts angļu valodā un ir izdots Apvienotajā Karalistē. Tradicionāli neilgi pēc garā nominantu saraksta izziņošanas tiek atklāts arī īsais saraksts, kuru veido seši darbi un kurā iekļuvušie autori katrs saņem 2500 sterliņu mārciņu prēmiju, kā arī īpaši iesietu savas grāmatas izdevumu. Īsajā sarakstā iekļautie darbi piedalās cīņā par galveno Bukera balvu – 50 000 mārciņu (68 000 eiro) lielo prēmiju. Šogad īsais nominantu saraksts tiks paziņots preses konferencē 13. septembrī, savukārt Bukera balvas ieguvējs – svinīgā ceremonijā 17. oktobrī.

Bukera balvas 2017 garais nominantu saraksts:

  • Pols Osters (Paul Auster, ASV), "4 3 2 1"
  • Sebastians Berijs (Sebastian Barry, Īrija), "Days Without End"
  • Emīlija Frīdlunda (Emily Fridlund, ASV), "History of Wolves"
  • Mosīns Hamids (Mohsin Hamid, Lielbritānija, Pakistāna), "Exit West"
  • Maiks Makormaks (Mike McCormack, Īrija), "Solar Bones"
  • Džons Makgregors (Jon McGregor, Lielbritānija), "Reservoir 13"
  • Fiona Mozlija (Fiona Mozley, Lielbritānija), "Elmet"
  • Arundhati Roja (Arundhati Roy, Indija), "The Ministry Of Utmost Happiness"
  • Džordžs Saunders (George Saunders, ASV), "Lincoln in the Bardo"
  • Kamila Šamsi (Kamila Shamsie, Lielbritānija, Pakistāna), "Home Fire"
  • Ali Smita (Ali Smith, Lielbritānija), "Autumn"
  • Zeidija Smita (Zadie Smith, Lielbritānija), "Swing Time"
  • Kolsons Vaitheds (Colson Whitehead, Lielbritānija), "The Underground Railroad"

13 nominētos darbus no 144 pieteikumiem atlasīja žūrija piecu cilvēku sastāvā.

Arundati Roja iekļuvusi sarakstā jau otro reizi – 1997. gadā viņa ieguva balvu ar savu debijas romānu "Mazo Lietu Dievs". Viņai līdzās balvai nominēti vairāki rakstnieki, kas iepriekšējos gados iekļuvuši balvas īsajā sarakstā: Ali Smita (2001. gadā ar romānu "Hotel World", 2005. gadā ar darbu "The Accidental" un 2014. gadā ar "How to Be Both"), Zeidija Smita (2005. gadā ar "On Beauty"), Sebastians Berijs (2005. gadā ar "A Long Long Way Down", 2008. gadā ar "The Secret Scripture"), Mosins Hamids (2007. gadā ar "The Reluctant Fundamentalist").

Starp nominētajiem darbiem ir trīs debijas romāni: Fionas Mozlijas "Elmet", Emīlijas Frīdlundas "History of Wolves" un Džordža Saundersa "Lincoln in the Bardo".

Bukera balva ir prestižākais šāda veida apbalvojums, un tā tiek pasniegta kopš 1969. gada. Starp balvas laureātiem ir tādi izcili rakstnieki kā Airisa Mērdoka, Salmans Rušdi un Ians Makjuans. Balvu sponsorē viena no pasaules ietekmīgākajām alternatīvo investīciju firmām "Man Group", kas finansē arī Bukera starptautisko balvu (The Man Booker International Prize), kura savukārt tiek piešķirta par gada labāko grāmatu, kas tulkota angļu valodā. Šogad Bukera starptautisko balvu saņēma izraēliešu rakstnieks Deivids Grosmans par romānu "A Horse Walks Into a Bar".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!