Aktualitātes
31.08.2017

6 izrādes, kas jāpieredz festivālā Homo Novus

Komentē
0

Jau šonedēļ, 1. septembrī ar Kristas un Reiņa Dzudzilo izrādi "Patētiskā. Par redzamo valodu" sāksies šī rudens gaidītākais teātra notikums Rīgā – festivāls "Homo Novus". No plašās programmas esam izvēlējušies sešas izrādes, ko iesakām nepalaist garām.

  1. Stefans Kegi, Jorgs Karenbauers/"Rimini Protokoll", "Remote Rīga" (katru dienu no 2. līdz 9. septembrim plkst. 15:30 un 19:00)

"Remote Rīga" ir datorspēles pārcēlums reālajā telpā un laikā. Tās dalībniekus – skatītājus vada divas austiņās skanošas balsis, kas dod komandas un komentē spēles gaitu. Izrāde īstenota jau vairākās pasaules pilsētās, un katrreiz maršruts un teksts tiek pielāgots konkrētajai norises vietai.  Rīgā izrāde sāksies Matīsa kapsētā un beigsies pašā Vecrīgas sirdī.

  1. Endijs Fīlds, "Skata punkts" (2. un 3. septembrī, plkst. 15:30, 16:15, 17:00, 18:30, 19:15 un 20:00 Rīgas Radio un televīzijas tornī)

Britu mākslinieka Endija Fīlda izrāde "Skata punkts" ir augstākais šī gada "Homo Novus" notikums, jo norisinās Rīgas Radio un televīzijas tornī. Skatītāji tajā satiksies ar mazajiem rīdziniekiem, lai kopā iztēlotos pilsētas nākotni, sapņotu par tās attīstību, vērtētu un radītu jaunu arhitektūru, dalītos bailēs un cerībās, analizētu progresu un tā sekas. Katra izrādes versija ir unikāla, jo ir tapusi kopā ar vietējiem bērniem un radīta tai konkrētajai pilsētai, kuru tās dalībnieki un skatītāji sauc par mājām.

  1. Ants Hemptons, "Traka, bet patiesība" (9. septembrī no plkst. 16:00 līdz 19:00, bijušajā LU Bioloģijas fakultātē)

Vēl viena izrāde, kas radīta sadarbībā ar vietējiem bērniem, ir britu mākslinieka Anta Hemptona darbs "Traka, bet patiesība". Tā dalībnieki stāsta dažādus faktus par Latviju un pasauli – gan šokējošus, gan neticamus, gan ļoti smieklīgus, savukārt skatītāji trīs stundas ilgo izrādi var apmeklēt jebkurā brīdī tās norises laikā un palikt, cik ilgi vēlas. Arī mazajiem skatītājiem būs iespēja kāpt uz skatuves, apsēsties uz kāda no tās centrā novietotajiem krēsliem, uzlikt austiņas un atkārtot tajās dzirdamos faktus.

  1. Samira Elagoza, "Cock, cock... Who's there?" (2. un 3. septembrī, plkst. 22:00 LKA Teātra mājā "Zirgu pasts")

"Cock, cock… who’s there?" ir somu-ēģiptiešu izcelsmes mākslinieces Samiras Elagozas dokumentālā teātra izrāde – jaunas sievietes pētījums par tuvību un vardarbību. Lai pārvarētu bērnībā piedzīvotu traumu un atrastu veidu, kā atkal būt kopā ar vīrieti, Samira uzaicina skatītāju ceļojumā virtuālajā pasaulē un neskaitāmu svešinieku dzīvokļos, kur atgūst pārliecību, spēku un revidē savu seksuālo izpausmju arsenālu, nākot klajā ar aizvien jauniem priekšlikumiem.

  1. Krista Burāne, "Cietoksnis" (6., 7. un 8. septembrī Daugavrīvas cietoksnī ar izbraukšanu 19:00 no Strēlnieku laukuma)

Mākslinieces Kristas Burānes iepriekšējais projekts – dokumentālā vides izrāde "Robežas" – ieveda skatītājus Purvciema iedzīvotāju dzīvokļos un ļāva klausīties to iemītnieku stāstus, savukārt izrāde "Cietoksnis", kas pieteikta kā "Robežu" turpinājums, norisināsies Daugavgrīvas cietoksnī un rosinās skatītājus meklēt atbildes uz jautājumiem: Kā informācijas un mediju laikmets mūs izolē? Kā stāsts kļūst par mītu? Kā uzskati kļūst par ticību? Kā burbulis kļūst par cietoksni?

  1. Milo Rau, "Līdzjūtība. Ložmetēja stāsts" (9. septembrī, plkst. 20:00)

Šveiciešu žurnālists un režisors Milo Rau "Homo Novus" viesojies jau iepriekš – 2013. gadā viņš uz Rīgu atveda izrādi "Naida Radio" par asiņaino Ruandas genocīdu, savukārt darbs "Līdzjūtība. Ložmetēja stāsts" veltīts Eiropas bēgļu krīzei, ko Milo Rau pētījis, dodoties uz karstajiem punktiem – bēgļu ceļiem un izcelšanās vietām Vidusjūras reģionā un pilsoņu kara skartajām teritorijām Kongo. Aktrises Ursinas Lardi monologs uzdod jautājumus: kā mēs izturamies pret citu ciešanām un kāpēc mēs uz to skatāmies? Kādēļ viens mirušais pie Eiropas robežām ir svarīgāks par tūkstošiem mirušo kara plosītajā Kongo?

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!