Aktualitātes
17.12.2019

Izdota skaņuplate ar izstāžu cikla "Skaņai vajag mākslu" skaņdarbiem

Komentē
0

2018. gada vasarā MVT Vasaras mājā norisinājās izstāžu cikls "Skaņai vajag mākslu" – starpdisciplinārs mākslas projekts, kurā tika īstenota mūzikas un 20. gadsimta vizuālās mākslas simbioze. Šīgada decembrī fonds laiž klajā skaņuplati, kurā pieejamas visas muzikālās kompozīcijas, ko mūziķi radīja mākslas projekta ietvaros.

Vinila platē iekļautas sešas muzikālās interpretācijas: "Instrumentu" eksperimentālā kompozīcija par Džemmas Skulmes mākslas darbu "Putnubiedēklis", "Mumiy Troll" skaņdarbs, kas tika radīts iedvesmā no Bruno Vasiļevska darba "Klusā daba – saules stars", Imanta Kalniņa komponētais darbs Māra Ārgaļa gleznai (bez nosaukuma) Kārļa Auzāna apdarē, Intara Busuļa interpretācija par Dainas Riņķes "Mūsu māja", Vestarda Šimkus kompozīcija Māra Ārgaļa gleznai "Mūzika", kā arī "Prāta Vētras" muzikālā ainava Rūdolfa Piņņa gleznai "Dārgakmeņi". Mūziķi tika uzaicināti no Zuzānu kolekcijas izvēlēties katram vienu mākslas darbu, bet vēlāk to ietekmē tapa skaņuplatē pieejamās muzikālās interpretācijas. 2018. gada "MVT Vasaras mājā" jaunie mākslinieki Marija Ulmane, Krišjānis Elviks, radošā apvienība "GolfClayderman", Madara Kvēpa, Jānis Šneiders un Jānis Krauklis radīja atbilstošas mākslas instalācijas, kurās jaunie mākslinieki apvienoja savu interpretāciju par izvēlētajiem 20. gs. otrās puses mākslas darbiem ar mūziķu muzikālajām ainavām. Radītās instalācijas bija scenogrāfiski risinājumi, veidoti īpaši "MVT Vasaras mājai". Tie vairs netiks atkārtoti un tādējādi ir šī projekta izgaistošā daļa, bet muzikālās interpretācijas ir paliekošā vērtība. Tieši tādēļ fonds nolēmis laist klajā baltas vinila skaņuplates "Skaņai vajag mākslu". Skaņuplates dizainu veidojis  mākslinieks Miķelis Mūrnieks, kas bija arī izstāžu cikla vizuālās identitātes veidotājs.

"Skaņai vajag mākslu" bija laikmetīgās mākslas projekts, kas reflektēja par vizuālās mākslas mantojumu, savienojot vizuālo mākslu ar mūziku un scenogrāfiju. Projekta līdzautors Jānis Šipkēvics par pagājušā gada pieredzi darbā pie izstāžu cikla ir teicis: "Man bija liels gods sasaukt kopā savus amata brāļus, lai no mūzikas pasaules skatpunkta pievērstu uzmanību mākslas telpas (20. gs. otrās puses un mūsdienu mākslas muzeja) iztrūkumam Latvijā. Un vēl lielāks mans prieks ir par gala rezultātu – sešām jaunām skaņu gleznām, kas tagad iemūžinātas arī skaņuplatē. Lai šis vēstījums ir kā liecība nākotnei, ka, smeļoties radošas svārstības mūsu glezniecības mantojumā, var tapt jēgpilna un mākslinieciski bagātīga augsne jauniem darbiem; var tapt jauna, svaiga tagadne."

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!