Aktualitātes
05.12.2017

Izcilības balvu kultūrā iegūst Hermanis, Krēmers un dizaina birojs "H2E"

Komentē
0

Vakar, 4. decembrī, apbalvošanas ceremonijā Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā "Zirgu pasts" tika noskaidroti 2017. gada Izcilības balvas kultūrā laureāti – režisors Alvis Hermanis, dizaina birojs H2E (dizaineri Holgers un Ingūna Eleri), kā arī vijolnieks Gidons Krēmers un kamerorķestris "Kremerata Baltica". Katrs laureāts saņēma mākslinieka Kristapa Andersona veidotu balvu, kā arī naudas prēmiju 7000 eiro apmērā.

Režisors Alvis Hermanis balvu saņēmis par plašo rezonansi guvušajiem uzvedumiem vadošajos Eiropas operteātros un Zalcburgas festivālā, kā arī par Latvijā un pasaulē atzīto un pieprasīto Jaunā Rīgas teātra izrādi "Brodskis / Barišņikovs". Šo iestudējumu atzinīgi vērtējuši skatītāji ne tikai Latvijā, bet arī Ņujorkā, Londonā, Telavivā, Cīrihē, viesizrādēs Serbijā, Rumānijā un Vācijā, bet 2018. gadā šo sarakstu papildinās izrādes Bostonā, Čikāgā, Toronto un Venēcijā. Kā Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs, Alvis Hermanis savā režijā piedāvājis ne vien šo, bet vēl daudzas citas izrādes, kas kļuvušas tuvas Latvijas teātra cienītājiem. Balvu režisoram pasniedza Jaunā Rīgas teātra režisore, Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Māra Ķimele.

Balvu par izcilu vijolnieka sniegumu, kā arī par spožu Baltijas valstu izpildītājmākslinieku sadarbības projektu mūzikā, kas pasaulei vēsta par Latvijas mūzikas un mūziķu izcilību, ko apstiprina gan piešķirtās starptautiskās atzinības balvas, gan klasiskās mūzikas zīmola "Deutsche Grammophon" veidotā ierakstu kolekcija, gan arī Kremerata Baltica iegūtā prestižā "ECHO Klassik balva", vijolniekam Gidonam Krēmeram un kamerorķestrim "Kremerata Baltica" pasniedza paša Gidona atklāts jaunais talants – vijolnieks Daniils Bulajevs. Uz balvas pasniegšanu Gidons Krēmers ieradās, saīsinot ierakstus un atceļot koncertu Viļņā, Lietuvā.

Savukārt trešo izcilības balvu kultūrā saņēmuši dizaina birojs "H2E" ar tā dizaineriem Holgeru un Ingūnu Eleriem par izcilo veikumu izstāžu un muzeju ekspozīciju dizainā, kas ne tikai ieguvis virkni prestižu starptautisku un pašmāju apbalvojumu, bet arī tālu pārsniedzis dizaina jomas robežas, ļaujot starptautiskā kontekstā pārliecinoši pozicionēt nozīmīgus Latvijas kultūrvēstures faktus un mākslas vērtības. Izcilības balvu laureātiem pasniedza mākslinieks, latviešu grafikas dizaineris Valdis Celms.

"Kultūras izcilības balvas saņēmēji ir mūsu kultūrvides izauklētas zvaigznes, kas savus lielos zvaigžņotos panākumu brīžus ir jau piedzīvojuši uz lielākām pasaules skatuvēm. Taču šeit – mājās, Latvijā, ģimeniskā atmosfērā mēs  vēlamies viņus apskaut vēlreiz, priecāties un lepoties ar viņu panākumiem kopā.  Un mums patiesi ir, ar ko lepoties, un katru gadu uzmirdz arvien jauns Izcilības balvas zvaigznājs," apbalvošanas ceremonijā uzsvēra kultūras ministre Dace Melbārde.

"Vispirms vēlos pateikties Nacionālajai kultūras padomei par iniciatīvu pirms četriem gadiem dibināt šo balvu, lai tiem, kas lido augstu un kas lido tālu, sūtītu nepārprotamu ziņu par to, ka arī savās mājās ir iespējams kļūt par pravieti. Otrkārt, vēlos pateikt paldies Kultūras ministrijai par šo stratēģiski viedo soli, izcilības cildinājumu uzticēt visām trim Mākslas augstskolām. Skaidrs, ka Latvijā ir daudz labāku un skaistāku vietu, kur pasniegt balvas, nekā mūsu pieticīgās studiju laboratorijas, tomēr tieši šeit satiekas meistari ar jaunajiem talantiem, un tieši no Mākslas augstskolām sabiedrība saņem apliecinājumu par to, ka ar "Dieva buču" vien nepietiek un lai kļūtu par izcilību, vispirms ir nepieciešams ļoti nopietns, sistemātisks darbs, augstākā līmeņa studijas, lai Latvija arī turpmāk varētu kopt un uzturēt savu kultūras lielvalsts tēlu un statusu pasaulē," savā runā teica Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela.

Izcilības balva kultūrā iedibināta 2014. gadā pēc ministres Daces Melbārdes aicinājuma, Latvijas Radošo savienību padomes iniciatīvas un ar Nacionālās kultūras padomes atbalstu, lai godinātu Latvijas kultūras īpašus sasniegumus ar starptautisku rezonansi un nozīmīgu ietekmi uz kultūras procesu attīstību Latvijā.

Izcilības balva kultūrā tika pasniegta īpašā ceremonijā 4. decembrī Latvijas Kultūras akadēmijā. Par pasākuma programmu gādājusi ceremonijas radošā komanda: režisori Juris Jonelis un Jānis Mūrnieks, videoprojekciju autors un VJ Viktors Keino, videomākslinieks Ivo Skanstiņš, gaismu mākslinieks Niks Cipruss, skaņu mākslinieks Uldis Sniķers, Izcilības balvas statuetes autors – mākslinieks Kristaps Andersons, balvas grafiskās identitātes autore – grafikas dizainere, LMA Funkcionālā dizaina katedras vadītāja Maija Rozenfelde. Pasākuma videoprojekcijās izmantoti kadri no Rodrigo Rikarda filmas "Koncentrēt klusumu". Ceremoniju vadītāja Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!