Ekrānšāviņš no video
 
Aktualitātes
10.08.2017

Internetā skatāms Cēsu Mākslas festivāla vērienīgākais notikums – flamenko opera "Ainadamar"

Komentē
0

Mobilajā televīzijā, lietotnē "LMT Straume" šobrīd bez maksas skatāms šīs vasaras Cēsu Mākslas festivāla vērienīgākais notikums – Viestura Kairiša iestudētais operas "Ainadamar" pirmuzvedums Latvijā.

Argentīniešu komponista Osvaldo Golihova opera ir viens no 21. gadsimta spilgtākajiem notikumiem laikmetīgajā klasiskajā mūzikā – opera guvusi panākumus ASV lielākajos opernamos, Austrālijā, Granādā, Madridē un daudzās citās vietās.

Operas "Ainadamar" (no arābu valodas – "asaru avots") sižeta pamatā ir aktrises Margaritas Širgu atmiņas par Lorkas lugas "Mariana Pineda" uzvedumu Širgas teātrī un 1936. gadu, kad Lorka nolemj nevis braukt kopā ar Širgu uz Latīņameriku, bet par spīti draugu brīdinājumiem dodas uz dzimto pusi, kur viņu nenoskaidrotos apstākļos noslepkavo.

Golihovs radījis spāniskiem ritmiem, flamenko afektiem, arābu vinjetēm, ebreju motīviem, trokšņu asociācijām un kaislīgām melodijām bagātu un aizkustinošu meistardarbu, kura iestudējums Cēsīs izpelnījies arī skatītāju un kritiķu atzinību.

Koncertuzvedumā piedalās izcili solisti, kas guvuši vērā ņemamu skatuves pieredzi šī opusa atskaņošanā. Federiko Garsijas Lorkas lomā ir Marina Pardo, kas Lorkas lomu dziedājusi Spānijas pirmuzvedumā un pēc tam ar lieliem panākumiem piedalījusies Filadelfijas operas iestudējumā. Margaritas Širgu lomā redzama Marija Inohosa-Montenegro, kas šo lomu dziedājusi vairākos iestudējumos, tostarp Filadelfijas operā, kur guvusi preses atsauksmi – "vokāli un skatuviski viņa ir kā sapnis". Trešais viessolists Cēsu iestudējumā ir Alfrēdo Tehada – pieredzējis flamenko dziedātājs ar enerģētiski spēcīgu skatuvisku pievilcību un lielu pieredzi daudzos Spānijas mūzikas namos.

Uzvedumā piedalās arī Latvijas solisti: Sonora Vaice, Mihails Čuļpajevs, Rihards Millers un Rihards Mačanovskis, kā arī Latvijas Radio kora dziedātājas. Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents ir Andris Poga, bet režisors – Viesturs Kairišs.

Gādājot par to, lai operas uzvedumu redzētu pēc iespējas plašāks skatītāju loks, tās ierakstu vēl gadu būs iespēja noskatīties mobilajā lietotnē "LMT Straume", kā arī LMT Mājas viedtelevīzijā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!