Aktualitātes
30.10.2018

Instalāciju "Matter to Matter" apmeklē rekordliels skatītāju skaits

Komentē
0

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā 11 dienas varēja aplūkot Londonas Dizaina biennāles 2018 žūrijas balvu ieguvušo Artūra Analta interaktīvo instalāciju "Matter to Matter". Šajā laikā ekspozīcija piesaistījusi rekordlielu interesi un to apskatījuši 8716 apmeklētāji.

Izstādes pēdējā dienā to apskatīja 2327 cilvēki, un tas ir vislielākais vienas dienas apmeklētāju skaits Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstāžu vēsturē. "Matter to Matter" kļuvusi arī par "hitu" sociālajos medijos, kur "Instagram" ar interaktīvo instalāciju saistīto attēlu skaits neilgā laikā sasniedza teju tūkstoti.

"Matter to Matter" ir instalācija, kurā izmantoti dabīgi materiāli (koks, ūdens) un attēlota dabas nozīme Latvijas kultūrā un ikdienā. Mākslas objekta autors Artūrs Analts iedvesmojies no savas dzimtās pilsētas Rīgas un tās apkārtnes mežiem, kurus ietekmē Baltijas jūras tuvums, veidojot unikālu gaisotni un klimatu. Eksponētajā darbā to raksturo zaļā stikla siena, kas ar eksperimentālu tehnoloģiju starpniecību nodrošina dabīgu ūdens agregātstāvokļa pārejas procesu no gāzes līdz šķidrumam. Vizuāli vienkāršā stikla pamatne ar "maģisku" efektu pārtop par interaktīvu platformu komunikācijai, kas rekonstruē visiem zināmu fizikālu parādību – kondensāciju. Izstādes apmeklētāji tiek aicināti uz stikla virsmas atstāt pašiem savu vēstījumu, gluži kā bērnībā, kad tika zīmēts uz norasojuša loga.

Instalācijas sastāvdaļa ir "Statistikas sols", uz kura katrs var piesēst, lai izbaudītu zaļās rasojošās sienas meditatīvo burvību. Kokmateriāli ir Latvijas lielākais eksports; funkcionālais sols reizē arī izglīto skatītājus par Latvijas mežiem un valsts ekonomiku: tas izgatavots no 13 Latvijā augošo mežaudžu sugu koksnēm atbilstoši to procentuālajai platībai.

Jau ziņots, ka Eiropā un pasaulē jau augsti novērtētā latviešu dizainera Artūra Analta interaktīvā instalācija "Matter to Matter" šogad Londonas Dizaina biennālē (London Design Biennale, LDB) pirmo reizi pārstāvēja Latviju un ieguva žūrijas Zelta medaļu kategorijā "Labākais dizains" (London Design Biennale 2018 Best Design Medal). Biennāle ar devīzi "Emocionālie stāvokļi" ("Emotional States") norisinājās no 4. līdz 23. septembrim starptautiski nozīmīgajā radošo industriju un mākslas pasākumu centrā "Somerseta nams" ("Somerset House"), apvienojot 40 dažādu valstu, pilsētu un teritoriju ekspozīcijas, kas radoši un provokatīvi rosināja apmeklētājus atklāt, kā dizains spēj ietekmēt un virzīt emocijas, izaicināt, iepriecināt, pārsteigt un izglītot.

Dalība šajā vērienīgajā dizaina nozares forumā norisinājās, atzīmējot Latvijas valsts simtgadi.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!