JFL un ¼ Satori portāls
21.01.2008

Ilmārs Šlāpins: Anekdotes par vidējo latvieti un Raini

Komentē
0

Redaktori: Dažādi
Mākslinieks: Dagnis Skurbe
Korektore: Guna Kalniņa
ISBN: 978-9984-9966-1

 

Grāmatā apkopotas 100 anekdotes par izdomātu, taču sociālajiem antropologiem labi pazīstamu personāžu – Vidējo Latvieti, savukārt dāsni piedāvātajā bezmaksas pielikumā lasītājs atradīs aizraujošus un aizkustinošus nostāstus par izcilā latviešu dzejnieka Raiņa un viņa nerimtīgās dzīvesbiedres Aspazijas sīkiem atgadījumiem bagāto ikdienu un attiecībām ar citiem latviešu literārās mitoloģijas personāžiem.

Latviešu grāmatniecībai netipiskais krājuma mākslinieciskais noformējums piesaistīs lasītāja uzmanību ar Rīgas ielās vērojamiem sienu gleznojumiem un stensiliem, kuri, iespējams, labāk kā jebkas cits ilustrē vidējā latvieša ikdienu un apziņas stāvokli. Grāmatas vizuālo noformējumu veidojis mākslinieks Dagnis Skurbe.

Pirms apkopošanas krājumā anekdotes vairāku gadu garumā publicētas žurnālā „Rīgas Laiks”, kur jau ieguvušas lielu lasītāju ievērību.

 

Autors

Ilmārs Šlāpins dzimis 1968. gadā. Kopš 1993. gada – darbojas kā žurnāla Rīgas Laiks redaktors. Publicistiku un intervijas publicējis laikrakstos Diena, Neatkarīgā Cīņa, Cietumnieku avīze, Eiropas Zona, žurnālos Kentaurs XXI, Māksla+, Mūzikas Saule, Una, Cosmopolitan, Baltic Outlook, Rīgas Laiks, interneta portālos ¼ Satori, Delfi un Apollo.

Kopš 1984. gada nodarbojies ar diskotēku un koncertu organizēšanu; vada raidījumu Zaļais karogs radio NABA ēterā, kā arī raidījumu Rīgas Laiks klausās radio Klasika.

Līdz šim Šlāpina radošajā kontā luga Nakts tarifs (Māras Ķimeles izrāde Jaunajā Rīgas teātrī, pirmizrāde 2006. gada maijā), J. Griškoveca romāna Krekls tulkojums, librets mūziklam Drakula: Svešās asinis (Dž.Dž. Džilindžera izrāde Dailes teātrī, pirmizrāde 2007. gada decembrī).

 

Resursi portālā ¼ Satori

10 anekdotes par vidējo latvieti
Ilmārs Šlāpins: Iesniegumi un sludinājumi
Garlībs Merķelis: Latvieši
Pastalnieki pret spuldzīšgalvām. Intervija ar Robertu Ķīli

 

No recenzijām presē

Šlāpina teksti ir pārsteidzoši labi.

Rimands Ceplis, Kultūras Diena

Lasot grāmatu, izsecini: autors savos „vidējā latvieša pētniecības” vērojumos ir „aizķēris” un uzcēlis augšā vairākus kultūrslāņus – latviešu noslēgto individuālista mentalitāti un ne tās labākās rakstura iezīmes, kas to pavada; pašapziņas un identitātes trūkumu, latviešu jauno mankurtu paaudzi un viņu veidoto merkantilo patērētājsabiedrību, attiecības ar vēsturi un kaimiņiem utt.

Inese Runce, Kultūras Forums

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!