Aktualitātes
23.11.2017

Ievas Ozoliņas filma saņem žūrijas balvu nozīmīgākajā dokumentālā kino festivālā

Komentē
0

Trešdienas, 22. novembra vakarā, notikusi apbalvošanas ceremonija pasaulē nozīmīgākajā dokumentālo filmu festivālā IDFA Amsterdamā, un režisores Ievas Ozoliņas dokumentālā filma "Dotais lielums: mana māte", kas tapusi studijā "FA Filma" un atbalstīta Nacionālā Kino centra konkursos, saņēmusi žūrijas balvu.

Filmas producente Madara Melberga uzsver, ka IDFA Amsterdamā var uzskatīt par "olimpiskajām spēlēm" dokumentālajā kino, šogad festivāls notika jau 30. reizi un tam bija pieteiktas 3887 filmas, starptautiskajās konkursa skatēs kopā atlasītas 45 no tām.  Sadaļā "First Appearance", kas pievērš uzmanību daudzsološu režisoru pirmajām un otrajām filmām, Ievas Ozoliņas režisētā filma "Dotais lielums: mana māte" konkurēja ar 15 citu pasaules režisoru darbiem. Latvijas vēsturē šis ir otrais gadījums pēc Ivara Selecka leģendārās "Šķērsielas" (1989), kad latviešu režisora filma gūst šāda mēroga panākumus; žūrijas balva, ko saņēma Ievas Ozoliņas filma, nosaukta izcila kanādiešu dokumentālista, plaša profila radošās personības un dokumentālā kino misionāra Petera Vintonika (1953-2013) vārdā.

Filma "Dotais lielums: mana māte" stāsta par mātes un viņas dēla matemātiķa attiecībām. Piedzīvojot grūtības saskarsmē ar pretējo dzimumu, dēls visā vaino māti, taču viņa patiesā vēlme ir mīlestība un atriebība.

Par filmu "Dotais lielums: mana māte" IDFA rakstīja: "Ārkārtīgi intīmais tuvums ar filmas varoņiem, ko režisore un operators spēj panākt, ir pārsteidzošs." Operatoram Mārcim Slavinskim šī ir pirmā filma. Kad pēc pirmizrādes tika vaicāts, kā izdevies sasniegt šādu rezultātu, viņš atbildēja, ka pastāvīgi uzdevis sev jautājumu, kā maksimāli pietuvoties varoņiem, vienlaicīgi neietekmējot kadrā notiekošo. Režisore Ieva Ozoliņa savukārt uzsver, ka, uzsākot darbu pie jaunas filmas, viņai būtiski ir izvairīties no augstprātības pret filmas varoņiem un caur tiem runāt par sev personiski nozīmīgu problemātiku.

Ievai Ozoliņai šī ir otrā pilnmetrāžas dokumentālā filma pēc "Mans tēvs baņķieris", kura 2015. gadā ieguva "Lielo Kristapu" kategorijā "Labākā debija" un ir viena no visu laiku skatītākajām dokumentālajām filmām Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Filmu studijā "FA Filma" iepriekš tapusi arī Andra Gaujas režisētā dokumentālā filma "Ģimenes lietas" (2010), kas savulaik tika iekļauta IDFA Vidējā garuma konkursa skatē, "FA Filma" producējusi arī režisora Jura Poškus spēlfilmas "Kolka Cool" (2011), "Monotonija" (2007) un šobrīd topošo "Saule spīd 24 stundas".

Ievas Ozoliņas filma "Dotais lielums: mana māte" Latvijā būs skatāma no 4. janvāra vienlaikus kinoteātros un interneta vietnē "Shortcut", kas ir arī filmas atbalstītājs.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!