Citu idejas
07.11.2009

Ievads muzikālajā botānikā

Komentē
0

Ar šo rakstu sāku piedāvāt 27 rakstu sēriju par Latvijas komponistiem. Ar šiem rakstiem, kuri taps tuvāko mēnešu laikā, es vēlos piesaistīt Satori lasītāju uzmanību festivāla „Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2010” programmā iekļautajiem komponistiem un, cerams, ieinteresēt auditoriju Latvijas akadēmiskajā mūzikā.
Priekštats par koptās mūzikas kvalitāti un tās interesantumu sabiedrībai ir negatīvs. Skaidrs, ka padarīt to pretēju ir mēreni sarežģīti. Man ir 27 gadi, tādēļ es par to īpaši neuztraucos. Es rakstu mūziku, spēlēju kontrabasu – esmu sistēmas sastāvdaļa. Ar rakstu palīdzību gribu radīt vēlmi paskatīties uz mūzikas sfēru no cita skatapunkta. Raksti būs Latvijas komponistu zieda radošās darbības portreti – neliels verbāls botāniskais dārzs.

Piezīme par kopto mūziku. Normālā situācijā komponists ir talantīgs, oriģināls un meistarīgs, interprets uztver darba būtību un spēj to „translēt” (neapšaubāmi arī oriģināli un meistarīgi) nevis tikai demonstrēt savu spēles prasmi un publika nāk klausīties un pēc tam aktīvi komentē. Publika, ja vēlas, drīkst izsvilpt vāju darbu – tas liek autoram un interpretam šo to pārdomāt. Ja publikas reakcija ir „nekāda”, radītājs un interprets lieki nenomoka sevi ar pašpārmetumiem un noraksta neveiksmi uz sabiedrības inteliģences zemo līmeni.
 
Par formu
Mūzikas vidē ir izveidojusies situācija, kad visi visu zina un tādēļ nekas vairs neinteresē. Tas ir likumsakarīgi, jo vide ir maza. Ņemot to vērā, nolēmu, ka nav jēgas saukt komponistus vārdos (tā radot vismaz nelielu minēšanas intrigu). Ja nu gadījumā šos rakstus lasa kāds ārpus „ordeņa” stāvošs cilvēks un nepazīst nevienu, aprakstītās personālijas tikpat labi var uztvert arī kā ārpus laika un telpas esošas. Tomēr, lai lieki nepārbaudītu lasītāja pacietību, zemāk varat vērot festivāla skaņdaru sarakstu.

Par fonu
Tā jau ir kā ķīniešu parunā – jo augstāka dziesma, jo mazāk to, kas tai pievienojas. Bet kaut kā nepievienojas gandrīz neviens. Tiem, kas piedāvā savu mākslu publikai, vajadzētu būt tādai attieksmei kā labiem pavāriem – gatavot ēdienus, kuri ir daudz oriģinālāki, nekā jebkurš varētu iedomāties, un darīt to augstākā kvalitātē, nekā tas jebkuram patiesībā būtu nepieciešams. Nevar izslēgt, ka ne visiem komponistiem ir šādi kvalitātes kritēriji.
Vispār šī festivāla mākslinieciskā vadība nav joka lieta. Tā kā to organizē Latvijas komponistu savienība, mans pienākums ir programmā iekļaut darbus, kas aptvertu iespējami plašāku biedru loku. Liela daļa no festivālā iekļautajiem skaņdarbiem nav tieši mērķēti uz klausītāju, daļa no komponistiem netiecas uz modernitāti. Man nav iespēju manipulēt ar skaļiem vārdiem uzmanības piesaistīšanai. No pirmā acu uzmetiena pilnīga bēdu leja. Joks ir tāds, ka šī mūzika ir laba un, neskatoties uz adresāta trūkumu, to drīkst piedāvāt publikai.
Visiem, kuri dažbrīd pilnīgi pamatoti kritizē mūsdienu mūziku (kā, piemēram, Bariko kungs), vēlos akcentēt – arī mūzikas māksla ir sociāls fenomens. Organiska tās attīstība iespējama, savstarpējā sapratnē saslēdzoties kopā trim komponentiem: mūzikas radītājam, izpildītājam un klausītājam. Patlaban vairumā gadījumu šie komponenti eksistē katrs par sevi .

Festivāla programmā iekļauto kompozīciju autori (nejaušā secībā):

Ruta Paidere
Santa Bušs
Andris Dzenītis
Selga Mence
Indra Riše
Juris Ābols
Alvils Altmanis
Uģis Prauliņš
Pēteris Plakidis
Santa Ratniece
Juris Karlsons
Rolands Kronlaks
Ilona Breģe
Artūrs Maskats
Gundega Šmite
Kristaps Pētersons
Romualds Kalsons
Ēriks Ešenvalds
Mārtiņš Viļums
Andris Vecumnieks
Sabīne Ķezbere
Anita Mieze
Imants Mežaraups
Georgs Pelēcis
Anitra Tumševica
Marģeris Zariņš

Kristaps Pētersons,
festivāla „Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2010” mākslinieciskais vadītājs

 

Kristaps Pētersons

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!