Aktualitātes
17.04.2019

Ietekmīgais žurnāls "Forbes" raksta par Latvijā radīto 3D drukas "ģipsi"

Komentē
0

ASV biznesa žurnāls "Forbes" 14. aprīlī publicējis rakstu "These 3D-printed Casts From Latvia Could Be The Future Of Healthcare" ("Šie 3D drukas ģipši no Latvijas varētu būt medicīnas nākotne"), kas veltīts divu latviešu radītajai alternatīvai tehnoloģijai lūzumu ārstēšanā.

Jāņa Oliņa un Sigvarda Krongorna izgudrotais 3D drukas "ģipsis" "CastPrint" ir pacientam pielāgota, ērta alternatīva parastajam ģipsim. Kā norāda "Forbes", "CastPrint" ir viegls, to var novilkt un atkal uzvilkt, tādējādi atvieglojot rehabilitācijas procesu, kā arī iet dušā un pat peldēties. 3D drukas "ģipsi" izgatavo individuāli, un tā cena ir aptuveni 100 eiro.

"Cast Print" radītāji Jānis Oliņš un Sigvards Krongorns kādreiz strādājuši par auditoriem. Sarunā ar "Forbes" Krongorns stāsta, ka ideja par 3D printētiem "ģipšiem" radusies, kad Oliņš karstākajā darba cēlienā salauzis elkoni. "Jānis varēja strādāt, taču neviens uzvalks negāja pāri ģipsim, tāpēc viņš nevarēja tikties ar klientiem. Tajā laikā biju aizrāvies ar 3D printeriem un to potenciālu. Kādu dienu 2016. gadā Jānis man ieminējās: "Kāpēc gan mums neprintēt ģipšus?"

Pēc tam abi piesaistīja arhitektu Matiju Babri un izveidoja pirmos prototipus. Šobrīd "CastPrint" sadarbojas ar vairākām privātām klīnikām Latvijā, kā arī ar Bērnu slimnīcu, savukārt nākotnes plāni paredz izvērst darbību ārpus Latvijas un pārbaudīt 3D drukas potenciālu citās medicīnas nozarēs, piemēram, zobārstniecībā.

Kā uzsver "Forbes", 3D drukas tehnoloģija ir strauji augoša medicīnas nozare, un saskaņā ar aprēķiniem 2024. gadā tās tirgus vērtība sasniegs 1,2 miljardus dolāru.

Par spīti konkurencei, latviešu uzņēmums piedzīvo peļņu un izaugsmi, raksta "Forbes". "Mēs ceram, ka spēsim arvien vairāk tuvināt medicīnas aprūpi un 3D drukas tehnoloģiju un ar laiku mainīt to, kā lūzumi tiek ārstēti visā pasaulē," žurnālam stāsta Jānis Oliņš.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!