Uz Rīgas Stradiņa universitātes aula skatuves par savu skolas laiku dalās komponists Imants Zemzaris
 
Mūzika
24.01.2019

Iespēja palīdzēt tapt jaunai koncertzālei

Komentē
0

Mūsu sabiedrībā ar labdarību saistītās aktivitātes lielākoties nozīmē rūpes par finansiālu palīdzību ārstēšanā smagi slimiem pieaugušajiem un bērniem vai sociāli neaizsargātākajām un maznodrošinātākajām grupām. Šīm aktivitātēm papildu pamatojums nav nepieciešams. Ziedojumu kampaņās iesaistās privātpersonas, viedokļu līderi un populāri skatuves mākslinieki, arī uzņēmumi. Taču ļoti lēnām pie mums veidojas priekšstats par sabiedrības iesaistīšanos un ziedojumiem kopēja labuma ģenerēšanai nākotnes attīstībai, nevis tikai sociālās sistēmas acīmredzamo robu lāpīšanai. Droši vien jāpaiet vēl vairākiem desmitiem gadu un jānomainās vismaz vienai paaudzei, lai mēs līdz galam apjēgtu, cik daudz tomēr ir atkarīgs no mums pašiem, nevis tikai no "valsts" un dažāda tipa oficiāliem attīstības plāniem. Katrs no mums var radīt pievienoto vērtību, neko īpašu nemainot savā ikdienā. Iegādājoties pārtiku no vietējiem zemniekiem un ražotājiem, piemēram. Vai ejot uz labdarības (nevis bezmaksas!) koncertu un uzdāvinot kādam biļeti. Lielākos pulciņos kopā mēs reizēm varam vairāk nekā apzināmies, ja vien ir mērķis. Un svarīgs mērķis drīkst būt arī ne galēji eksistenciāls. Sabiedrības iniciatīva vajadzīga, negaidot, kamēr beidzot izveidos valdību, pieliks algu, beidzot novērtēs vai notiks vēl kaut kas cits ievērības cienīgs, lai apjaustu, ka simtgadē pārpārēm izskanējušajam "Es esmu Latvija", kam vienlaikus vajadzētu nozīmēt arī vismaz daļējas atbildības uzņemšanos par šajā valstī un tuvākajā perimetrā notiekošo un drosmi nepalikt vienaldzīgam norisēs, kur ar tavu atbalstu labas ieceres var īstenoties ātrāk nekā standartsituācijā, kur nereti labas idejas apmaldās birokrātijas džungļos.

Emīla Dārziņa mūzikas skola, kura no šī gada ir viena no četrām profesionālās izglītības kompetences centra (PIKC) "Nacionālo mākslu vidusskola" struktūrvienībām, kopš oktobra ar labdarības koncertu sērijas "Mana pirmā skatuve" palīdzību mēģina vākt līdzekļus un pievērst sabiedrības uzmanību jau teju pusgadsimtu senai un krietni samilzušai problēmai – muzicēšanai akustiski nepiemērotās zāles (tāda tā bijusi kopš pašreizējās skolas ēkas uzcelšanas pirms vairāk nekā 40 gadiem) pārbūvei. Slīpā skatuves grīda, kas savulaik uzskatīta par nepieciešamību dejotājiem, neļauj uz tās novietot un atbilstoši nofiksēt, piemēram, koncertflīģeli, skatuves aizkari slēpj filmēšanas cienīgu kabeļu sistēmu, bet čīkstošie, laika zoba sagrauztie krēsli glabā atmiņu stāstus vēl no pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem: tādus nupat modē izmantot hipsterīgos festivālos brīvdabā.

2020. gadā Emīla Dārziņa mūzikas skolai apritēs 75 gadi, savukārt komponistam Emīlam Dārziņam – 145. Tie ir pietiekami iemesli, lai visi – skolas vadība, pedagogi, skolēni un viņu vecāki – mēģinātu īstenot vēlmi atjaunot sliktā tehniskajā un vizuāli bēdīgā stāvoklī esošo skolas zāli atbilstoši mūsdienu prasībām attiecībā uz akustiku, apgaismojumu un citu tehnisko aprīkojumu. Šķiet absurdi, bet tieši piemērotas zāles trūkums liedz Dārziņskolai piedāvāt telpas gan dažādām meistarklasēm un mācību koncertiem, gan valsts konkursiem dažādu instrumentu spēlē, kuru norise valsts speciālajā mūzikas vidusskolā būtu tikai loģiska un likumsakarīga. Jāpiebilst, zāli izmanto (šobrīd gan labprātāk neizmanto, ja vien vajadzība nespiež) arī Rīgas Horeogrāfijas skolas un Rīgas Doma kora skolas audzēkņi. Nākamajā gadā pakāpeniski tiks uzsākta Nacionālo mākslu vidusskolas telpu remontēšana, taču tas ir vēl viens gandrīz bezgalīgais stāsts ar daudziem ilgtermiņa projekta etapiem tuvāko 20 (!) gadu laikā, kad pa visām četrām struktūrvienībām skolu, visticamāk, pabeigs vēl vairāki desmiti vai pat simti topošo mākslinieku.

Uz Emīla Dārziņa mūzikas skolas aicinājumu spēlēt labdarības koncertos līdz 2019. gada maijam atsaukušies daudzi pazīstami mūziķi – viņu vidū ir gan LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans, gan pianistu Osokinu ģimene, gan čellu trio "Melo-M", arī Vestards Šimkus, maestro Raimonds Pauls, Vīnē dzīvojošā čelliste Marta Sudraba, flautiste Dita Krenberga un citi. Mūziķi par koncertiem, kuros dara savu maizes darbu, honorāru nesaņem, jo tas ir viņu ziedojums, bet koncertu biļešu ieņēmumi nonāk EDMS Atbalsta biedrības kontā, lai pamazām veidotu līdzfinansējumu zāles pārbūvei, vismaz kādu daļu no nepieciešamajiem vairākiem simtiem tūkstošu eiro. Skaidrs, ka pilnu summu ar labdarības koncertiem savākt diez vai izdosies, tomēr šī iniciatīva liecina par apņemšanos kaut maziem solīšiem, pakāpeniski, bet neatlaidīgi virzīties uz sasniedzamo mērķi. Decembra vidū Rīgas Stradiņa Universitātes aulā notika labdarības koncertu sērijas 2. koncerts "Trio, trio, trio", kurā piedalījās trīs izcili Dārziņskolas absolventu ansambļi – trio "NYX", trio "Art-i-Schock" un trio "Melo-M", līdzās muzicēšanai daloties savās atmiņās par Dārziņskolu un tajā piedzīvoto dažādos laikos. Tikai par trešdaļu aizpildītās zāles dēļ koncerts, nezaudējot ne grama mākslinieciskās kvalitātes, ieguva tādu kā skolas salidojuma gaisotni, kas, iespējams, plašākai auditorijai šķistu traucējoša, taču tobrīd zālē sēdošajiem uzsvēra "dārziņiešu" kopīgo piederību, ko arī reizumis nav par lieku atgādināt, jo arī alumni kultūra Latvijā vēl ir attīstības sākumposmā. Manu paziņu lokā kādreiz cirkulēja joks par kādas prestižas skolas absolventiem, kas uz salidojumu, cits citam izrādoties, sanes dārgus konjakus, kuru kopējā cena varētu sacensties ar skolai nepieciešamā kosmētiskā remonta tāmi. Toties mūziķis un Rīgas Domes deputāts Jurģis Klotiņš pēc bēdīgi slavenā koncerta "Mīlestības vārdā. 18+" sociālajos tīklos cita starpā atzīmēja, ka par 250 000 eiro, kas figurēja kā minētā projekta kopējās izmaksas bez PVN, varēja renovēt Emīla Dārziņa mūzikas skolas koncertzāli… Mūziķi ir tie, kuru darbs dod prieku daudziem. Mūziķi arī rod došanas prieku savā nebūt ne tik dāsni apmaksātajā ikdienā. Ja mūzika sagādā prieku arī tev, labdarības koncerti ciklā "Mana pirmā skatuve" Emīla Dārziņa mūzikas skolas zāles pārbūves paātrināšanai nu reiz ir iespēja nevis tikai iemest monētu kādā izstieptā rokā, bet uzdāvināt sev un citiem mazliet labas mūzikas un došanas prieku, apzinoties, ka piemet pagalīti cerību ugunskuram, kas sprēgā līdzās Eiropas projektu naudām un dažādu interešu sadursmēm, par kuru politisko iznākumu vēl nekas nav zināms.

Nākamais labdarības koncerts "IMPROVIZĀCIJA x 2" ciklā "Mana pirmā skatuve" Emīla Dārziņa mūzikas skolas zāles pārbūvei notiks 2019. gada 25. janvārī 19.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, un tajā muzicēs pianists Vestards Šimkus. Februārī notiks Ditas Krenbergas koncerts "Smalkās skaņas", aprīlī EDMS ziedotāju saimei pievienosies Marta Sudraba, bet maijā notiks šī cikla nobeiguma labdarības balle, kurā muzicēs Raimonds Pauls, Artis Orubs, Daniels Bulajevs, Katrīna Gupalo un citi. Ziedot EDMS zāles pārbūvei var, arī zvanot pa tālruni 90006775 (7,12 EUR) vai ar pārskaitījumu "Emīla Dārziņa mūzikas skolas atbalsta biedrība", reģ. Nr. 40008255973, konts: LV35HABA0551046013665 ar norādi "Zāles renovācijai".

Lauma Mellēna-Bartkeviča

Lauma Mellēna-Bartkeviča ir mūzikas žurnāliste un kultūras pētniece. Ieguvusi mākslas doktora grādu teātra zinātnē. Mīl svešvalodas, operu un ceļojumus. Aizraujas ar skatuves mākslu daudzveidības, tās...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!