Aktualitātes
24.11.2018

"Homo novus" kļūst par visvairāk skatīto simtgades filmu un dodas uz Ameriku

Komentē
0

Pārsniedzot 77 tūkstošus skatījumu, "Homo novus" kļuvusi par visvairāk skatīto Latvijas simtgades filmu, apsteidzot tādas populāras filmas kā "Vectēvs, kurš bīstamāks par datoru" un "Paradīze `89". Vienlaikus filma "Homo Novus" pamanīta arī otrpus okeānam un decembra sākumā būs skatāma uz lielajiem ekrāniem ASV – Baltijas simtgadei veltītajā Bostonas Baltijas filmu festivālā un Amerikas Filmu Institūta organizētajā "European Union Film Showcase" filmu programmā.

Pēc Nacionālā kino centra sniegtās informācijas, šī gada pirmajos desmit mēnešos 5 no 10 visvairāk skatītajām filmām bija latviešu filmas, un tas ir nebijis gadījums.

"Homo novus" panākumus komentē Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma: "Priecājos par kultūrvēsturiskām atsaucēm piepildītās, vitālās, optimistiskās filmas "Homo novus", kas turklāt ir arī latviešu literatūras klasikas ekranizācija, panākumiem. "Homo novus" jau ir kļuvusi par visskatītāko programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" darbu, īsā laikā sasniedzot 77 tūkstošus skatītāju. Filmai ir iespējas kļūt  par šā gada visvairāk skatīto Latvijas filmu, ņemot vērā tās popularitātes dinamiku."

Jau šīs nedēļas nogalē filma būs skatāma arī īpašos seansos Amerikā. Vispirms 25. novembrī tā tiks rādīta Baltijas simtgadei veltītajā Bostonas Baltijas filmu festivālā. Savukārt 1. un 7. decembrī to demonstrēs prestižajā Amerikas Filmu Institūta rīkotajā "European Union Film Showcase" filmu programmā Vašingtonā. Eiropas filmu kvalitāte un daudzveidība šajā programmā tiek izcelta jau 31. gadu pēc kārtas, un šogad tajā tiks izrādītas 49 Eiropas izcilākās filmas. Starp tām sastopama arī pasaulē atzītā režisora Paolo Sorentīno jaunā filma "Loro" un poļu režisora Pavela Pavlikovska meistardarbs no Kannu konkursa programmas – "Aukstais karš" ("Cold War"), kā arī vairākas citas Kannu festivāla laureātes – "Diamantino", "Dogman", "Girl" u.c. Divpadsmit no programmā iekļautajām filmām šogad nominētas arī Amerikas Kinoakadēmijas balvai nominācijā "Labākā filma svešvalodā".

"Visai filmas komandai ir liels prieks un lepnums par to, ka "Homo novus" ir ticis pamanīts arī otrpus okeāna. Filmas atrašanās "European Union Film Showcase" filmu programmā ir liels gods, jo tajā atrodamas vairāku režisoru filmas, kuri sevi pasaulē jau ir pierādījuši iepriekš, saņemot augsta ranga apbalvojumus," iespaidos par filmas sasniegumu dalās "Homo novus" producents Ivo Ceplevičs. "Homo novus" pozitīvi tika novērtēts arī Lielajā Kristapā – Liene Rolšteina tika atzīta par labāko kostīmu mākslinieci, kā arī filma saņēma "Rīgas namu" īpašo balvu kā visvairāk skatītā filma.

Filmu "Homo novus" Rīgā joprojām iespējams noskatīties "Forum Cinemas", "Kino Citadelē", "Multikino", "Cinamon Alfa", "Splendid Palace" un "Kino Bizē", kā arī kinoteātros ārpus Rīgas – "Cinamon Balle" Liepājā, "Gaismā" (3D Cinema) Valmierā, Vidzemes koncertzālē Cēsīs un kinoteātrī Kuldīgā, tostarp dažādos kultūras centros visā Latvijā.

Spēlfilmas scenāriste un režisore ir Anna Viduleja, kura jau sen loloja ideju par Anšlava Eglīša romāna ekranizāciju. „Homo novus" galvenajā lomā debitē jaunais aktieris Igors Šelegovskis, lomās ir Kristīne Krūze, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Kaspars Zvīgulis, Aurēlija Anužīte-Lauciņa, Agnese Cīrule, Nikolajs Korobovs, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Guna Zariņa, Gundars Āboliņš, Regīna Razuma, Ģirts Krūmiņš, Ģirts Ēcis un citi. Komēdijā filmējušās arī citas sabiedrībā pazīstamas personas, piemēram, Kaspars Kambala, Intars Busulis un Andrejs Žagars. Filmas veidotāju vidū ir arī operators Jānis Eglītis, galvenais mākslinieks Kirils Šuvalovs (Krievija), scenārija līdzautore Maurīna Tomasa (Apvienotā Karaliste), producenti Ivo Ceplevičs, Jānis Kalējs un Sergejs Berdičevskis.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!